Gå til sidens hovedinnhold

Frode har smakt 7000 whisky på syv år

Artikkelen er over 5 år gammel

Frode Harring har skaffet seg et så godt navn i whiskyens verden at de vil ha hans navn på flaskene sine.

Når Bergen internasjonale whisky- og ølfestival åpner torsdag, er det med Frode Harrings navn på to kjente whiskymerker.

Det er en ganske stolt festivalgeneral som viser frem en singel malt BenRiach. På flasken står det ... selected by Frode Harring ...

I whiskybibelen

– Denne whiskyen kommer også i boken «The Whisky Bible 2017, sier Harring.

Han trodde aldri at så mange ville fatte interesse for festivalen han steller i stand for andre år på rad.

I fjor var det første gangen han arrangerte sin egen øl- og whiskyfestival. Tidligere har han arrangert lignende festivaler på Grand Hotel Terminus.

– I fjor kom det 3000 festivalgjengere. I år regner han med at mellom 4500 og 5000 øl- og whiskytørste vil finne veien til festivalen.

– Jeg hadde aldri forventet en slik interesse. Vi må faktisk se på hvor store vi vil bli, sier Harring til BA.

I whiskybaren han driver, er det 500 forskjellige merker. Til sammenligning er baren på Grand Hotel Terminus kjent for å være en av de største whiskybarene i Europa.

– Jeg har smakt rundt 7000 whiskyer på syv år. Det er smaken som gjelder når jeg skal plukke ut de utvalgte. Men smaken er som baken, så når folk spør om noe ekstra godt, så er det vanskelig å bare dele ut en type, sier festivalgeneralen.

– Du har vel spyttet ut de fleste av de du har smakt?

– Ja, absolutt, smiler Frode Harring.

Smakt på 7000 merker

Når festivalen starter på torsdag er det med nok et berømt whiskymerke med hans navn. Da er det en Balblair Singelcask, som har bærer Harring-navnet.

– Det er de som spør om de kan få ha mitt og barens navn på flasken. Det er et kvalitetstegn, sier whiskykjenneren.

Selv om de fleste tenker på Skottland når temaet whisky kommer opp, så er de edle dråpene så mye mer enn Skottland.

Japan har produsert prisbelønte whiskymerker i mange år. De siste årene har også Taiwan og India kommet på banen.

– I fjor var det et kanadisk merke som ble kåret til verdens beste whisky, sier Harring.

Det var allerede på 60-tallet at japanerne begynte å treffe på sine produksjonsforsøk. I dag lager Japan noen av verdens største whiskymerker.

Eksplosiv utvikling

Hans Bru har drevet baren «Femte i andre» i 20 år. Han har fulgt utviklingen på øl- og whiskymarkedet i mange år.

– Bare de siste tre årene har utviklingen vært eksplosiv, sier den erfarne bartenderen.

Han hyller de ildsjelene som sakte, men sikkert har arbeidet frem interessen for både øl- og whisky.

– At så mange som 5000 kan dukke opp på festivalen er intet annet enn utrolig. Det er veldig gøy, sier Bru.

Selv har han reist ganske ofte til Skottland for å lære mer om de brune dråpene.

Whiskytrivia

  • Sir Sean Connery er den mest ønskede person en skotte ønsker å drikke whisky sammen med, ifølge en spørreundersøkelse utført for Spirit og Speyside-festivalen
  • Whisky tilfører Storbritannias økonomi verdier tilsvarende 55 milliarder kroner, og bransjen sysselsetter nesten 11 000 mennesker direkte, samt 30 0000 indirekte.
  • Bergen International Whisky & Beer Festival #2 foregår på Scandic Bergen City og The Tasting Room i Bergen sentrum. Festivalen varer fra torsdag til lørdag. Festivalen inkluderer både øl og whisky og har fokus på lokale øltyper.
  • Blant andre skal de første fire mikrobryggerne i Norge holde seminar

En av de positive effektene en ser av den økte interessen for slike drikkevarer er at fylla forsvinner, mener Bru.

– Man drikker på en helt annen måte når man interesserer seg for øl og whisky, sier han.

Han liker det at festivalen både omfatter både øl og whisky.

– Interessen for begge sortene har fulgt hverandre de siste årene. Dette er bare begynnelsen, sier Bru.

Og det er som whiskyleverandøren Glenfiddich sier:

«It all starts with the beer.»

Kommentarer til denne saken