Hjemmekjært comeback

Håkon Njøten er aktuell med Løver og låtene «Look What I Got» og «Trick of the Light».

Håkon Njøten er aktuell med Løver og låtene «Look What I Got» og «Trick of the Light». Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Tolv år er gått siden han dukket opp på TV-skjermen under Idol. Nå har han flyttet hjem fra London og gir ut ny musikk.

DEL

Du husker han sikkert fra Idol. 2004 var året hvor den lysluggede gutten fra Eivindvik i Gulen kommune sjarmerte Norge med sin røst. Side om side med blant annet Sandra Lyng Haugen og Kjartan Salvesen sang han seg til 5. plass. Etterpå gikk han tilbake til sitt gamle rockeband.

– Det hadde kanskje vært bedre å gå solo på det tidspunktet, men nå er jeg egentlig glad for at jeg ikke gjorde det. Det er store markedskrefter i spill både under og etter en sånn konkurranse, og det blir vanskelig å si nei til fristende, men kanskje ikke så gode tilbud.

Lært mer i London enn noen gang

En ting er klart – Idol åpnet dører og siden den gang har Njøten drevet med musikk. Det ble konserter med rockebandet Skin Deep Stain. Senere startet han bandet Micropops, som senere ble til duoen HndS, sammen med Sofie Storaas, også tidligere idoldeltaker. Innimellom har han også spilt med det bergensbaserte coverbandet Fagernes Yacht Club, seinest på Bygdalarm første helgen i juli.

De siste årene har han bodd i London. Der tok han en master i markedsføring i musikkindustrien og har jobbet tett med ulike musikkprodusenter.

– Jeg har lært mer på fire år i London enn det jeg ville gjort hele mitt liv her i Norge. Jeg vet hva bra musikk er. Altså, smaken er som baken, men uansett musikkpreferanse så er det forskjell på god og dårlig musikk, forteller Njøten engasjerende.

Håkon Njøten i Idol 2004.

Håkon Njøten i Idol 2004. Foto:

De forskjellige musikkprodusentene har formet ham og hjulpet til med det nye soloprosjektet Løver – som forrige fredag slapp sin andre singel «Trick of the Light». I tillegg har han soloprosjektet Hawkon, som han spilte med på fjorårets Bylarm, til gode kritikker.

«Som om Lionel Richie og Morten Abel skulle ha smeltet sammen i den perfekte, ublu poporgie», skrev VGs anmelder om konserten.

Å balansere to prosjekter

Han synes ikke det er problematisk å holde to soloprosjekter gående, tvert imot.

– Det er litt som melk og juice. Av og til har du lyst på det ene og neste gang vil du ha det andre, sier han og ler.

– For meg gir det mening å gå to veier. I stedet for å ha ett prosjekt hvor jeg må gå en middelvei mellom de to retningene jeg ønsker å ta, er dette bedre.

Sjangermessig er de også litt forskjellige, mener Njøten.

– Løver beveger seg i sjangeren RnB og soul, men påvirkes av hva som er trendy. Det er urbant med en ganske kald sound. Hawkon er litt mer rett fra hjertet, der tenker jeg ikke på omverden. Men jeg har bare ett hjerte, så tekstene, derimot, blir ganske like, sier han.

Sårbarhet i tekstene

Trygghet, skam, kjærlighet og sårbarhet er sentrale tema i tekstene hans.

– Det er mange som er redde for å vise seg selv fullt ut, som ikke vil gå ut av det trygge skallet sitt. Det gjelder alle slags situasjoner – venner, familie og jobb. Den sårbarheten dette medbringer må omfavnes.

–Do what you love, show what you love. Hvis alle hadde turt å vise dette så tror jeg folk hadde hatt det bedre med seg selv og verden hadde vært et bedre sted, legger han til.

Hjem til Bergen

Etter fire år i London er Njøten tilbake på hjemmebane.

– Det er så sykt deilig å flytte hjem til Bergen, sier Njøten.

Da vi snakker med ham befinner vi oss i Øystese. Her spilte han med Fagernes Yacht Club under Bygdalarmfestivalen.

– Jeg vokste jo opp i et fantastisk naturlandskap, men jeg har vært helt blind for naturen hele livet. Det er nå, etter London, at jeg ser hvor heldig jeg har vært som vokste opp med det.

Han gleder seg til å fortsette med prosjektet i Bergen.

– Jeg føler meg fri som artist. Nå vil jeg gjøre musikk fra hjertet. Jeg har mange låter på lager, sier han.

Fra konserten på Bygdalarm hvor Håkon Njøten (t.h.) spilte med Fagernes Yacht Club.

Fra konserten på Bygdalarm hvor Håkon Njøten (t.h.) spilte med Fagernes Yacht Club. Foto:

Artikkeltags