– Fantastisk å få spille her

UTenfor heltens hjem: Ryoma Takagi vant Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse i fjor, og premien var blant annet å få spille på Troldhaugen: – Det er en stor ære å få spille                         her, jeg kan kjenne at Grieg sin ånd er nær meg når jeg spiller, sa Takagi til BA.																			FOTO: ANDERS KJØLEN

UTenfor heltens hjem: Ryoma Takagi vant Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse i fjor, og premien var blant annet å få spille på Troldhaugen: – Det er en stor ære å få spille her, jeg kan kjenne at Grieg sin ånd er nær meg når jeg spiller, sa Takagi til BA. FOTO: ANDERS KJØLEN

– Jeg har spilt Griegs stykker siden jeg var seks år, sier japanske Ryoma Takagi. Han er en av pianistene som spiller på Troldhaugen i hele sommer.

DEL

Det er sol, og det vrimler av turistgrupper utenfor Edvard og Nina Griegs hjem på Hop denne formiddagen.

Spenningen ligger i luften før Ryoma Takagi tar fatt på dagens første konsert.

 Pianisten møter BA på Troldhaugen. og begeistringen er stor:

– Det er fantastisk å få spille i det tidligere hjemmet til Edvard Grieg. Jeg har spilt stykkene hans siden jeg var seks år, han er svært kjent i Japan også, sier den unge pianisten.

Konserter hver dag

I sommerhalvåret er det lunsjkonserter i Troldsalen hver dag, med en ny pianist hver uke.

Spesielt nå i sommer er det stor interesse for lunsjkonsertene:

– Vi har svært godt besøk i sommermånedene, og gleder oss over både lokale og internasjonale gjester, sa Thomas Heimstad, direktør for Komponisthjemmene.

25 år gamle Ryoma Takagi fra Japan står på programmet i år fordi han vant Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse i september i fjor.

Konkurransen arrangeres av KODE annethvert år, med støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen. 30 utvalgte pianister fra hele verden deltar.

Premien innebærer blant annet å få spille en uke under lunsjkonsertene. Heimstad er svært fornøyd med å ha Takagi på Troldhaugen:

– Han møter publikum på en veldig sympatisk måte, og spiller på et høyt internasjonalt nivå. Det gir en organisk kobling mellom musiker og sted, sier Heimstad til BA.

Troldsalen: Takagi spilte i Troldsalen, med utsikt til Griegs komponisthytte i bakgrunnen

Troldsalen: Takagi spilte i Troldsalen, med utsikt til Griegs komponisthytte i bakgrunnen Foto:

– Føler at Grieg er nær

Det er tydelig at Takagi er glad i Grieg, også utover det musikalske:

– Jeg har lest meg opp på hele livshistorien hans, i tillegg til Norges historie helt tilbake til vikingtiden. Det er viktig for å forstå hva Edvard Grieg ville med musikken, og gir meg et mye tettere forhold til ham som komponist. Jeg vil formidle Griegs budskap når jeg spiller.

Takagi skryter av publikum.

– Det er en god atmosfære, og jeg er aldri nervøs før jeg spiller når jeg vet at publikum er så mottakelig. Det gjør meg stolt at så mange japanske turister er blant dem som har kommet. Alle nordmenn jeg har møtt er også så varme og hyggelige. Jeg bor hos en norsk familie, som er utrolig hjelpsomme og snille.

Før Takagi vandret ned trappene i Troldsalen, sier han til BA:

– Vær så snill, skriv at jeg elsker Norge!

Fra Taiwan: Ekteparet Pey Ling og Hsu Ming besøker Troldhaugen og Takagi sin konsert

Fra Taiwan: Ekteparet Pey Ling og Hsu Ming besøker Troldhaugen og Takagi sin konsert Foto:

Spente turister

Også publikum er på vei inn i Troldsalen for å høre Takagi spille Grieg. Mange av dem er turister. Ekteparet Pey Ling og Hsu Ming fra Taiwan er spente:

– Vi har selvfølgelig hørt Grieg før, og vi gleder oss veldig til å høre konserten, sier de til BA.

 Ling og Ming har reist langt sammen med en stor gruppe, og turguiden Wei Lu mener konserten var absolutt nødvendig å få med seg:

– Det gjør det alltid mer interessant og relevant å besøke Troldhaugen når man får høre musikken til Grieg, sier Lu.

Katrine og Anders fra Norge og Danmark er glade i Grieg, men det er rent tilfeldig at de er på Troldhaugen akkurat denne dagen:

– Vi var på leting etter parkeringsplass til leiebilen vår, da vi plutselig fikk øye på Troldhaugen. Vi er på bilferie fra Danmark, og dette var ett av reisemålene våre. Bare kanskje ikke akkurat i dag, sier Katrine og ler.

– Det var helt tilfeldig at vi kom inn på denne konserten, plutselig så vi bare at de solgte billetter. Men vi gleder oss veldig uansett, tilføyde Anders.

Emosjonelt besøk

Med Grieg-statuen: Kathleen og Robert fra Massachusetts var glade for å ha besøkt museet: - Nå må vi hjem og høre på Grieg!

Med Grieg-statuen: Kathleen og Robert fra Massachusetts var glade for å ha besøkt museet: - Nå må vi hjem og høre på Grieg! Foto:

Ikke alle turistene er kommet for å gå på konsert. BA møter på Kathleen og Robert fra Massachusetts, USA:

– Det er nydelig her. Jeg må laste ned litt Grieg til telefonen min når jeg kommer hjem, sier Robert, og poserer med konen sin foran Grieg- statuen.

Rørende: Laura fra USA var på Troldhaugen på vegne av sin norske bestefar: - Han kjente Grieg personlig, før han emigrerte til USA, sa hun.

Rørende: Laura fra USA var på Troldhaugen på vegne av sin norske bestefar: - Han kjente Grieg personlig, før han emigrerte til USA, sa hun. Foto:

En som er spesielt berørt av å besøke komponisthjemmet, er Laura Scarborough fra USA.

Hennes norske bestefar kjente nemlig Edvard og Nina Grieg personlig, forteller hun til BA:

– Jeg har et brev min bestefar skrev til familien i USA før han selv flyttet dit. Der skriver han om Grieg og stykkene hans. Brevet er veldig personlig, og min bestefar skriver om Grieg som om det var en venn han hadde møtt tilfeldig den dagen. Det er helt fantastisk å være her. Etter så mange år får jeg endelig besøke byen min bestefar var fra, sier hun før hun må løpe etter følget sitt:

– Jeg har kun én dag i Bergen og jeg vil gjerne se mest mulig av Troldhaugen.

Artikkeltags