Åsleik Engmark er død

Artisten Åsleik Engmark er død, 51 år gammel. Her med Knerten som han både regisserte og hadde stemmen til i filmatseringen av den populære barnebokfiguren.

Artisten Åsleik Engmark er død, 51 år gammel. Her med Knerten som han både regisserte og hadde stemmen til i filmatseringen av den populære barnebokfiguren. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skuespiller, regissør og komiker Åsleik Engmark døde søndag, 51 år gammel.

DEL

Engmark døde brått og uten forvarsel søndag ettermiddag. Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brussel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde, opplyser selskapet Feelgood Scene, Engmarks produsent og samarbeidspartner.

Åsleik Engmark etterlater seg samboer og tre barn.

– Det var med stor sorg vi mottok budskapet, vi har mistet en stor komiker, scenepersonlighet og en kjær kollega. Han vil bli dypt savnet, og våre tanker går til hans nærmeste familie i denne tunge tiden. Familien ber om ro, og vi ber pressen respektere dette, skriver produsent Karina Aase i en pressemelding mandag ettermiddag.

Allsidig

Åsleik Engmark var en svært allsidig artist og kunstner. Han arbeidet blant annet som regissør, tekstforfatter, sanger og komiker.

Han vokste opp i Oslo og startet sin scenekarriere på Grefsens skolerevy i 1982. Deretter var han medlem av kabaretgruppen Lompelandslaget og var ansatt som skuespiller ved Det Norske Teatret 1988–99.

Han gikk fra teaterscenen til NRK der han var med i satireserien "Egentlig" og hadde soloserien "Lära att simma".

Komiker og regissør

Han var aktiv som standupkomiker fra 1994 og var i mange år tilknyttet Christian Kvart og Latter som fast konferansier. Han turnerte med egne soloforestillinger og gjorde seg kanskje særlig bemerket for sine improvisasjoner. I 2001 mottok han Stå-Opp-Prisen.

Med Åsleik Engmark har en av Norges mest kjente animasjonsfilmstemmer gått bort, som blant annet Timon i "Løvenes Konge", Woody i "Toy Story", Buck i "Istid 3" og "Knerten". I 2009 debuterte han som filmregissør med "Knerten", som vant tre Amandapriser.

Som sceneinstruktør regisserte han alt fra barneteater til musikal. Han komponerte musikk for scenen, skrev egne soloforestillinger, revyer, teatermanus, musikal, libretto til opera, satirisk selvbiografi og sakprosaartikler.

Han sang musikaler og opera, turnerte med egne improviserte humorkonserter og har vært solist med flere norske orkestre, og da spesielt Luftforsvarets Musikkorps fra 2006–15.

– Han har inspirert oss alle

Til VG sier Elina Krantz, leder for Stand Up-Norge, at nyheten kom som et sjokk for alle som har jobbet med ham.

– Våre tanker går til hans nærmeste. Vi kommer alltid til å huske Åsleik med respekt, beundring og kjærlighet. Han var en av dem som startet og la grunnlaget for norsk stand up. Han har inspirert oss alle, og imponert oss med sitt engasjement og sin allsidighet, sier Elina Krantz, leder for Stand Up-Norge, til VG.

Artikkeltags