Gå til sidens hovedinnhold

La ut stjålet Dolk-verk for salg på Finn.no

Artikkelen er over 4 år gammel

Tre år etter at gatekunstverket ble knabbet fra en husvegg i Bergen sentrum, ble gatekunstverket lagt ut for salg på Finn.no.

I oktober 2013 ble Dolk-kunstverket «Grenade Lovers» stjålet fra fasaden til puben Finnegans, like ved DNS.

BT meldte fredag at en person i Stavanger prøvde å selge det som trolig er det stjålne verket til 200.000 kroner.

– Det ser ut til å være den samme. Hvis ikke har noen gått inn for å kopiere den så godt som mulig, sier Walter Wehus, som driver gatekunstbloggen «Mot Veggen», til BT.

Vil donere deler av kjøpssum

I Finn-annonsen sto det at kunstverket er lagret tørt og i god stand.

Selgeren skrev at på grunn av bildets historie, donerer han eller hun 25 % av kjøpesummen til Pøbelprosjektet, som er et prosjekt som tilbyr kurs til ungdom som strever med skolegang eller sliter med å tilpasse seg arbeidslivet. Visstnok uansett kjøpssum.

«Grenade Lovers» hang i over ti år godt synlig ved Finnegans, før det forsvant.

Også i 2014 lå kunstverket ute til salgs, den gang til en halv million kroner på nettstedet Ecrater.com.

På BTs spørsmål om hvorfor det ikke er blitt solgt før, svarer Wehus følgende:

– Det ble fjernet nokså raskt da det lå ute for salg sist. Ærlig talt vet jeg ikke hvor stort marked det er for den type verk som så tydelig er stjålet fra byrommet og politianmeldt. Det er noe annet om en tar med seg en sponplate kunstneren «Joy» har malt på ved en byggeplass en kveld. Men dette er så høyprofilert at det blir vanskeligere.

Fredag ettermiddag forsvant annonsen fra nettstedet.

BA har ikke lykkes å komme i kontakt med selgeren.

– Tragikomisk

– Vi har ikke hørt noe om dette før, forteller Eddie Eidsvåg, som driver Pøbelprosjektet.

Han fikk ikke høre om annonsen før BT-journalisten ringte ham fredag.

– Dette er tragikomisk. Vi trenger sårt penger, men vi vil motta pengene på redelig vis. Så dette kunstverket bør bli levert tilbake til sin rettmessige eier, sier Eidsvåg, til BA.

Håper å få det tilbake

Bergen Næringsråd er eier av bygget hvor verket ble stjålet fra, og administrerende direktør Marit Warncke oppfordrer selgeren til å levere det tilbake.

– Dette er politianmeldt. Derfor må de som eventuelt kjøper det og henger det på veggen, være klar over at det er tyvgods. Vi kommer til å forlange å få det utlevert, sier hun til BA.

Warncke forteller at hun nesten hadde glemt hele tyveriet, før hun fikk påminnelsen fredag. Nå håper hun at de snart får det tilbake.

– Vi kan jo heller si det sånn at den dusøren vi har lovet ut, kan vi donere til Pøbelprosjektet. Da burde alle bli glade.

Kommentarer til denne saken