– Det er utrolig spesielt å få Medaasprisen. I mange år brukte vi «Dar kjem dampen» når folk forlot konsertene våre, forteller en glad Øyvind Staveland.

Han er haugesundbandets «Grand old man», og var med å grunnlegge Vamp for et kvart århundre siden.

– Helt fantastisk

Staveland forteller at det å få Medaasprisen betyr noe spesielt for gruppen.

– Det er helt fantastisk, mye fordi denne prisen handler mer enn salgstall på album eller antall konserter. Denne prisen underbygger identiteten vår, faktisk hele vår virksomhet.

 

Vamp har hele tiden holdt fast med tekster på egen dialekt, og siden oppstarten i 1991 har de vært veldig bevisst på sin egen lokaltilhørighet på Haugalandet.

– Dialekten har vært vårt fremste instrument, og når vi mottar denne prisen, er det et bevis på at det vi gjør er rett.

FIKK DU MED DEG? Sjekk hvem som inntar Den Nationale Scene 

Forbildet Medaas

Staveland forteller at han møtte Medaas ved flere anledninger.

– Jeg begynte å spille fele da jeg var åtte år gammel. Det var ikke det hippeste en kunne drive med på den tiden, og de to jeg virkelig så opp til var Ivar Medaas og Sigbjørn Bernhoft Osa.

Prisen er like fullt en påminnelse av det arbeidet Ivar Medaas gjorde helt frem til sin død i 2005.

 

Mandag kveld mottok Vamp prisen under priskonserten på DNS. BA snakket med Staveland i forkant av utdelingen.

– Vi skal dele scenen med mange gode musikere i kveld, men vi skal spille fire sanger som representerer Vamp, sier musikeren som er på turné med bandet sitt om dagen.

– Dere har nylig lansert det 11. studioalbumet, «La, la, la». Litt kontrast på tittelbruk i forhold til det forrige albumet «Populas» (Befolkning på latin journ.anm.)?

– Hehe, ja, det kan du si. «La, la, la» passet bare så godt, selv om tittelen ikke er særlig representativ til musikken på albumet. Det er en litt upretensiøs tittel, som var befriende å ha. Men vi nynner la, la, la på et par av låtene, sier han med et smil.

 

Kommer i desember

Bergen er en av byene Vamp-sjefen har et nært forhold til.

– Bergen er herlig, som betyr masse glede og et stort publikum. Vi føler oss alltid hjemme her.

Han lover både nytt materiale og gamle klassikere når Vamp spiller på Ole Bull Scene i midten av desember.

– Noen av de gamle låtene våre må vi bare ha med, innrømmer Staveland i bandet som har vunnet Spellemannprisen i visesang fire ganger, i til å bli årets Spellemann i 2006.

Medaasprisen

  • Medaasprisen ble stiftet i år 2000 av Bergen Nord Kammerkor.
  • Prisen blir årlig tildelt utøvende kunstnere som i Ivar Medaas sin ånd tar utgangspunkt i lokale musikalske tradisjoner og som bruker egen dialekt.
  • Prisen er en bronseplakett av Os-kunstneren Arne Mæland, samt 20 000 kroner.

 

Det spesielle uttrykket

Det er styret i Medaasprisen som finner frem til de verdige vinnerne hvert år. Styreformann, Claus Sellevoll, er stolt over å dele ut prisen til en så språksikker gruppe.

– På samme måte som Ivar Medaas, har Vamp turd å gi sine egne veier. De er genuint opptatt av røttene sine, havet og kystfolket. De er selve vestlendingen i oss, forteller Sellevoll til BA.

Sigrid Moldestad tok i mot prisen i fjor.