Sist en nordmann vant Nobelprisen i litteratur, var da Sigrid Undset ble tildelt den i 1928. Hun vant «spesielt for sine mektige beskrivelser av livet i Norden i middelalderen».

Før den tid sto Bjørnstjerne Bjørnson, som vant i 1903, og Knut Hamsun, som vant i 1920 for verket «Markens Grøde», på listen over vinnere.

Nå står altså atter engang en nordmann på listen over hvem som kan bli tildelt prisen. Det er riktignok ikke første gang Fosse har stått på listen over aktuelle kandidater.

– Nå har jeg klart å innstille meg på det og kjenner meg personlig og litterært forberedt. Så skulle det slumpe til at jeg får prisen, blir jeg glad for det, sier Jon Fosse i et intervju med NRK.

Fremdeles er det japanske Haruki Murakami som står på topp hos de store bookmakerne. Ifølge svenske litteraturvitere er det små sjanser for at han får prisen ettersom hans bøker regnes som «for overflatiske», skriver nyhetsbyrået AFP.

Rigger til Fosse-fest

Prisen kunngjøres foran verdenspressen av Svenska Akademiens sekretær, Sara Danius, i Börshuset i Stockholm klokken 13.

Samlaget er i full gang med å rigge til for Fosse-fest, i tilfelle nordmannen skulle vinne.

– Å tippe på nobelprisen, er en avansert syssel. Så jeg følger hjertet. Det hadde vært utrolig hyggelig hvis Jon Fosse fikk prisen. En forfatter jeg setter umåtelig stor pris på. Hvis så skjer skal jeg sprette champagnen og skåle mot Mariboes gate, der alle de fine folkene i Samlaget sitter, sier forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge til NTB.

Akademiet utarbeider vanligvis en liste over mulige vinnere i februar. Denne reduseres til en hemmelig liste med kun fem navn i mai. Først i oktober blir den endelige avgjørelsen tatt.

Fakta om Nobels litteraturpris

 • Har vært delt ut siden 1901.
 • Prisvinneren får 8 millioner svenske kroner.
 • Prisen deles ut av den svenske kongen i Stockholms konserthus 10. desember.
 • Her er de siste ti års vinnere:
  2016: Bob Dylan, USA
  2015: Svetlana Aleksijevitsj, Hviterussland.
  2014: Patrick Modiano, Frankrike
  2013: Alice Munro, Canada
  2012: Mo Yan, Kina
  2011: Tomas Tranströmer, Sverige
  2010: Mario Vargas Llosa, Peru
  2009: Herta Müller, Tyskland
  2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike
  2007: Doris Lessing, Storbritannia
  2006: Orhan Pamuk, Tyrkia