Det ærverdige seilskipet Statsraad Lehmkuhl får stadig nye oppdrag. Sommeren 2017 skal det ta med seg 150 gjester fra Bergen og seile helt til Træna i Nordland.

Kurs mot øyfestival

Fire dager til ende seiler Statsraaden langs kysten nordover. Ferden ender på den vesle øya Træna, som ligger 33 nautiske mil fra land. Nærmeste fastlandsby er Sandnessjøen.

– Et fire dagers tokt opp til Træna med et av verdens største og vakreste seilskip blir en helt uforglemmelig opplevelse, sier direktør Haakon Vatle i en pressemelding.

150 publikummere kan være med - enten på seilasen opp, eller tilbake til Bergen. Men det blir ingen ferietur - på Statsraaden blir de både medseilere og festivaldeltakere.

Hvert sommer arrangeres det festival på den lille nordlandsøya, som har tradisjon for å booke norske artister. Dette året var det blant annet Matoma og Astrid S som headlinet festivalen, i tillegg til svenske Bob Hund og Australske RY X.

– Under selve festivalen vil skipet brukes til en alternativ festivalcamp i hengekøyer ombord og til utvalgte festivalaktiviteter, forteller festivalsjef Jim Marthinussen.

– Vi gleder oss enormt til å få Statsraad Lehmkuhl på besøk. Både størrelsen og historien til skipet er overveldende i seg selv, i kombinasjon med energien blant mannskapet og alt de står for føler vi dette er en perfekt match.

Fakta

Statsraad Lehmkuhl er et norsk seilskip.

Det er 98 meter langt, en bredde på 13 meter, masthøyde 53 meter og holder til i Vågen, Bergen.

Skipet ble bygd i Bremerhaven og sjøsatt i 1914 som et skoleskip. Skipet ble kjøpt av Norges Rederforbund etter at den tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl viste initiativ. Da fikk skipet navn etter ham.

Skipet har vært holdt i gang av Bergens Skoleskib 1924-66, men under krigen 1940-45 var skipet beslaglagt av den tyske okkupasjonsmakten. Da var navnet på skipet Westwärts. 

Statsraad Lehmkuhl har deltatt i større seilaser og har gjennomført flere ferder til USA.

Kilde: Store Norske Leksikon.

Bergensere på scenen

Men som det ikke er nok å seile med Bergens stolthet, så kan man også se bergensere på scenen. I dag ble det kjent at $ushi x Kobe spiller på festivalen. Duoen består av Emir Hindic (23), alias Onge $ushimane, og Kristoffer Uthaug (23), alias Kobe-Wan Kenobi.

De har hevdet seg på den nasjonale rapscenen siden sin oppstart i 2014. Blant annet har de hatt spillejobber på både Øyafestivalen, Roskilde og by: Larm.