Det høres ganske makabert ut, denne historien om seks forskjellige karakterer som enten lyver, ikke vasker seg godt nok eller er så usynlig at de til slutt forsvinner. Og i stedet for at moralen er at man må høre på de voksne og gjøre som man blir fortalt, ender det hele med at alle karakterene dør. Uten å røpe for mye, men likevel alt. Og ja, det er fortsatt barnestykket «De grusomme barna» vi snakker om.
– Pedagogisk ukorrekt kan man vel kalle det, sier instruktør Ones.
– Vi vil at barna skal oppleve en skrekkblandet fryd. På plakaten har vi satt en aldersgrense til åtte år, men jeg mener barn ned i fire års-alderen fint kan like dette, legger han til.
Urpremiere i Norge
Teaterstykket er fritt oversatt etter «The Terrible Infants» av Oliver Lansley, og sjangeren kan falle en plass mellom Tim Burton og Roald Dahls. Skummelt, litt makabert, men også veldig morsomt.
Det er første gang stykket settes opp i Norge og urpremieren vil være lørdag 9. januar. Frem til da skal de tre skuespillerne Jeanette Magnussen Kjær, Kristin Saltkjelvik og Frøydis Flotve, sammen med scenograf Monika Solheim og instruktør Ones, øve nesten hver dag med unntak av en liten pause i julen.
– Våre egne barn hadde nok syntes det var litt kjipt om vi ikke var hjemme på julaften, sier Kjær lattermildt.
Alt i alt vil det foreløpig kun bli ni forestillinger, men de håper på å få kunne spille stykket på ulike skoler i Bergen, da de har søkt til skolesekken.
– Det kan jo bli alternativet til kristendomsundervisningen dette, utbryter Ones, og skuespillerne smiler godt.
– Det er mye moral her i hvert fall, sier Saltkjelvik.
Skummelt, men trygt
Det handler blant annet om Tilli som lyver så mye at det vokser en svær hale på henne, Tom som spiser så mye at han til slutt spiser sin mor og om Mingus som er så skitten at det gror sopp på ham.
Stykket skal spilles på Cornerteateret og det er her det også øves i tiden før jul. Latteren sitter løst, noe vi også bli lovet den skal gjøre under forestillingen.
– Det skal være skummelt og ekkelt, men vi skal ikke få dem til å gråte heller. Jeg tror barna kommer til å le en del. Barnestykker skal liksom alltid ha en lærdom til barna, mens teater for voksne kun skal nytes. Dette vil vi kun skal være gøy for dem, det er en makaber humor, mener Ones.
Saken fortsetter under bildet.
Og for at barna skal kunne le, men samtidig bli litt redd, mener skuespiller Flotve at de må føle seg trygge.
– Ved at barna ser at vi har det gøy på scenen, vil de bli trygge.
– Men hvis det skal være skummelt, så skal det være skummelt, skyter Saltkjelvik inn.
– Stykket gjør litt narr av alle ordrene de små får av de voksne. Vi tuller med alt man skal og ikke skal gjøre som barn. Tenk så mye barn får beskjeder om hele tiden, det er ikke alltid lett å være liten, legger instruktøren til.