I september skal duoen Karl Bomann-Larsen og Jon Ketil Johnsen tolke Harold Pinters stykke «Kjøkkenheisen». Fra Lille Scene skal eksistensielle spørsmål stilles .

– Uten å røpe for mye, så handler dette stykket om to menn med en god del hemmeligheter, sier Jon Ketil Johnsen til BA.

Ingen kontroll

Det er Harold Pinters skuespill fra 1957 «The Dumb Waiter» som utspiller seg på Lille Scene i september.

– Historien handler om to som ikke har kontroll på situasjonen de er i, sier regissør Anne-Karen Hytten til BA.

Det er få uker til premieren, og når BA får slippe til under prøvene, sitter det en alvorstynget Jon Ketil Johnsen og kikker på journalisten.

Stykket virker tilsynelatende enkelt å dramatisere, men skuespillerne og regissør Hytten har fått kjenne på kroppen hvor krevende denne oppsetningen har vært å forme.

– Den store utfordringen for oss har vært at det ser så enkelt ut, men når en går inn i manus og leser hva Pinter har skrevet, så blir det så vanvittig vanskelig å tolke, sier Bomann-Larsen.

Han synes det hele har vært veldig krevende.

– Dette har vært kanskje et av de mest krevende stykkene jeg har vært en del av, innrømmer skuespilleren.

Tirsdag i forrige uke presenterte DNS hele høsten på teateret, der storsatsningen «Spellemann på taket».

Harold Pinter

Pinter ble 78 år. På den tiden klarte den britiske multikunstneren blant annet å lage 30 skuespill, 20 filmmanuskripter. Han har også vært ansvarlig for oppsetningen av rundt 30 teaterstykker. Blant de mest kjente er «The Birthday Party» og «The Homecoming». Pinters dramatikk omhandler ofte kommunikasjon eller fraværet av det.

 

En god porsjon krim

Stykket er bygget opp slik at publikum stadig får nye forventninger på at noe skal skje, at et klimaks lurer rundt neste hjørne.

– Det må sies at det er en del humor i stykket. Jeg har ledd av meg selv i løpet av disse prøvene, sier Johnsen med et skjevt smil.

Regissøren håper at publikum vil kjenne seg igjen i «Kjøkkenheisen».

Stykket kan sammenlignes med et annet berømt skuespill «Waiting for Godot» av Samuel Beckett; et stykke som i ettertiden blir regnet som det absurde teaterets gjennombrudd.

«Kjøkkenheisen» har premiere 2. september.