Spiller på hjemmebane

«husmann»: Fra v: Morten Svartveit, Rannveig Djønne, Torkjell Lunde Børsheim, Kjærsti Odden Skjeldal, Ruth Lillegraven og Annlaug Børsheim har premiere på bestillingsverket «Husmann» på Kvemmadokkje i Ulvik på lørdag. – Det er stor stas å få være med på dette, sier Svartveit. foto: privat

«husmann»: Fra v: Morten Svartveit, Rannveig Djønne, Torkjell Lunde Børsheim, Kjærsti Odden Skjeldal, Ruth Lillegraven og Annlaug Børsheim har premiere på bestillingsverket «Husmann» på Kvemmadokkje i Ulvik på lørdag. – Det er stor stas å få være med på dette, sier Svartveit. foto: privat

Morten Svartveit er på hjemmebane når det harde husmannslivet i Hardanger blir musikkteater i Ulvik.

DEL

– Det er veldig moro. Jeg kunne ikke så mye om husmannsbegrepet før vi begynte å jobbe med dette, så læringskurven har vært bratt. Det er en interessant og spennende historie, sier Morten Svartveit til BA.

Kvemmadokkje heter den gamle husmannsplassen som ligger i tilknytning til gården Børsheim i Ulvik.

Akkurat nå er forfatter Ruth Lillegraven, folkedanser Torkjell Lunde Børsheim, musikerne Rannveig Djønne og Annlaug Børsheim, samt skuespillerne Kjærsti Odden Skjeldal og Morten Svartveit samlet.

Noe helt annet enn «Heimebane»

Bare en siste finpuss gjenstår før lørdagens urpremiere på bestillingsverket «Husmann», som skal fremføres på husmannsplassen.

For Svartveit, som har vært aktuell både i «Heimebane» på NRK og i «Heim 2» på Hordaland teater i vår, er dette noe helt annet. Et flettverk av historier og anekdoter er sydd sammen til en forestilling som fremføres i 100 prosent autentiske omgivelser.

– Det er kjekt å jobbe så tett med musikerne og med Ruth Lillegraven som skriver så poetisk. Det blir mer som å spille i et band enn i et skuespill, forklarer Svartveit.

Husmannslivet

Johan Børsheim og konen Toril Lunde Børsheim har vært primus motor for opprustningen av Kvemmadokkje, som har pågått i nesten 20 år.

I mange av disse årene har de hatt ett publikumsarrangement i året. Leif Ove Andsnes, Arja Saijonmaa, Real Ones, Alexander Rybak og Åse Kleveland er blant artistene som har opptrådt i disse omgivelsene.

At det nå er 1800-tallets husmannsliv i Hardanger som skal til scenen, synes Børsheim er litt ekstra stas.

– Dette er en del av historien som er i ferd med å dø ut. Leilendinger lå nederst på rangstigen og de bodde under trange kår. Hvordan de levde, er en viktig historisk ballast å gi videre til yngre generasjoner, sier Børsheim til BA.

Den dag i dag står opprinnelige byggverk på plassen, som røykstuen i laft, og originalt inventar.

– Det er bare til å komme innom, så skal du få husmannskost; spekesild og vassgraut, reklamerer han lattermildt.

Kvemmadokkje

Husmannsplass på gården Børsheim i Ulvik.

Første husmann kom fra Kvam og bosatte seg der i 1823. Var bebodd frem til 1967.

Johan og Toril Lunde Børsheim er vertskap og driver gården.

Arrangerer konserter og teaterstykker én gang hver sommer. Er ellers åpent for besøk.

Bestillingsverket «Husmann» har premiere på lørdag.

Hemmelig filminnspilling

Morten Svartveit innrømmer at han ikke har smakt på vassgrauten – ennå – men vossingen er så godt som på hjemmebane.

– Det er stor stas å bli bedt om å være med på dette, det er flotte folk jeg jobber sammen med, skryter Svartveit. Han har allerede avsluttet én sommerjobb, nemlig i Kristinspelet i Sel. Han skal også delta i en – foreløpig hemmelig – filminnspilling, før han begynner i ny fast jobb på Det Norske Teatret i Oslo til høsten.

– Gratulerer med ny jobb. Hvordan vil du oppsummere 2019 så langt, med alt som har skjedd?

– Det har vært et godt år, sier han med et smil.

Artikkeltags