Vil heie på seg selv

Blogger Cathrine Heienberg har skrevet boken «Selvskryt-bli din egen heiagjeng. – Er det rart at vi jenter tror at vi må være perfekte for å lykkes? Det er jo en milliardindustri som står bak, sier hun. Fra venstre: Charlotte Tunes, Fride Heienberg, Cathrine Heienberg og Anne Berger. FOTO: SKJALG EKELAND

Blogger Cathrine Heienberg har skrevet boken «Selvskryt-bli din egen heiagjeng. – Er det rart at vi jenter tror at vi må være perfekte for å lykkes? Det er jo en milliardindustri som står bak, sier hun. Fra venstre: Charlotte Tunes, Fride Heienberg, Cathrine Heienberg og Anne Berger. FOTO: SKJALG EKELAND

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg er livredd for den dagen jeg eventuelt får en datter, sier moteblogger og forfatter Cathrine Heienberg.

DEL

– Bare tenk på hva hun må oppleve av prestasjonsjag. Når det er så ille som det er i dag, hvordan i all verden skal det da bli fremover, spør Cathrine Heienberg, som nylig kom med boken «Selvskryt, bli din egen heiagjeng.»

Her forteller Heienberg åpent om spiseforstyrrelser, misbruk av avføringstabletter og jakten på det perfekte utseendet.

Til slutt kom kollapsen. I dag er livet fantastisk og Heienberg vil gjerne dele metodene som gjorde at hun kom seg ut av perfeksjonsjaget.

Bekymret for utviklingen

BA ble med da Heienberg, sammen med kusinen Fride Heienberg (23) møtte bloggleserne Anne Berger (21) og Charlotte Tunes (23) for en samtale om kroppspress og prestasjonsjag.

– Sånn som prestasjonsjaget var da vi var yngre synes jeg var veldig, veldig vanskelig, sier Heienberg, som tror at å være ung i dag er hundre ganger vanskeligere, fordi at man har Instagram og Snapchat.

– Om ti år, er det da enda verre enn i dag? Eller kan det være at utviklingen snur? Det er egentlig opp til oss. I boken min viser jeg hvordan vi kan komme videre.

Store utfordringer

Utfordringene står fort i kø for unge jenter i dag.

Kroppen skal være syltynn og topptrent, øyenvippene lange og helst påsatte, og samtidig som en trener som en idrettsutover, skal prestasjonene også være på topp i alle fag på skolen.

Det kan bli for mye for noen hver.

– Ta svømming også, for eksempel. For meg gikk det helt greit i 7. klasse, men snart nektet jeg å være med på det. «Vise meg i bikini, liksom»? Glemmesak, sier Cathrine Heienberg.

– I dag er det jo også sånn at du risikerer at noen tar bilde av deg når du er i gymgarderoben. Det er jeg så glad for at vi slapp, for vi hadde jo ikke mobiler som vi tok med bilde med, sier Anne Berger.

I boken skriver Heienberg om overgangen mellom barneskole og ungdomsskole.

– Plutselig var jeg ikke et barn lenger og da vokste den tomme usikre følelsen, at man ikke strekker til, sier Heienberg.

Negativ spiral

– Den usikre følelsen tror jeg ikke man blir hundre prosent kvitt, for det vil alltid være en eller annen ny ting som dukker opp, sier Charlotte Tunes, som syntes at tredje klasse på videregående var spesielt tøff.

– Da følte jeg meg som en nobody. Jeg hadde brutt med venninner, og følte meg veldig utenforstående. Jeg trakk meg unna og ble innesluttet. Jeg følte meg som luft, sier Charlotte Tunes.

Tunge tanker ble til slutt til en spiseforstyrrelse og hun raste ned i vekt.

– Men jeg skjønte ikke selv at jeg var i en negativ spiral. Du tenker liksom at «nå blir jeg fin», sier Tunes, som var i Kongeparken med kjæresten da han sa «du ser syk ut og du er syk».

– Da ble jeg veldig flau. Jeg ble flau overfor ham og lurte på hva andre eventuelt sa til ham om meg, sier Tunes, som etter den episoden klarte å endre vanene sine og spise litt mer.

– Jeg har alt å takke ham for. Uansett hvor mye jeg kjeftet var han på meg hele tiden. «Du er jo god nok, det er jo derfor jeg er sammen med deg», sa han. Jeg tror folk må ha den der oppvekkeren: «Du er god nok. Du trenger ikke ha det så dårlig.», sier Tunes.

– Det er nettopp å få jenter til å skjønne at de er gode nok, som er målet med boken min, sier Heienberg.

Kollapsen

Etter å ha brukt avføringstabletter i flere år ga kroppen til slutt kraftig beskjed til Cathrine Heienberg.

Den dagen hun skulle dra til Syden med kjæresten besvimte hun på badegulvet og slo hodet i vaskemaskinen.

– Jeg lå på badegulvet og var liksom våken, men klarte ikke å bevege kroppen, sier Heienberg og beskriver hunden som bjeffet utenfor og kjæresten som ropte at hun måtte åpne døren.

– Det var som en lyspære gikk av over hodet mitt. «Hva i all verden er det jeg driver på med?». Jeg er glad for at det skjedde, jeg synes det er rart at det ikke skjedde før, stakkars kroppen min.

Heienberg sukker over alt jenter gjør for å jakte på det perfekte.

– Jeg tenker at det å knekke illusjoner er nøkkelen for å komme videre. Det er ikke vår feil at vi tror at vi blir lykkelige av å bli perfekt, for vi blir jo hjernevasket til å tro det, sier Heienberg og sier at vi trenger ikke gå lenger til eventyrene, som Askepott som ikke får prinsen før hun blir fikset opp og «pen».

– Det handler om å innse at skjønnhet kjøper ikke lykke og at skjønnhetsmalen er umenneskelig, sier Heienberg og påpeker at til og med modeller som skal representere skjønnhetsmalen ser jo ikke slik ut i virkeligheten, fordi de bli retusjert.

– Jenter må skjønne at alt er bare en milliardindustri som tjener penger på at du skal føle deg usikker. Det er ingen som har interesse av at du skal føle deg fornøyd med deg selv, sier Cathrine, som synes det handler om å få nye perspektiver på ting.

– Bli din egen heiagjeng rett og slett. Dessuten er alle andre er så usikre på seg selv, at det er ingen som legger merke til om du går ned tre kilo før en fest.

Artikkeltags