Yanar Mohammed (65) mottok søndag Raftoprisen for sitt arbeid for kvinner, LHBT-personer og minoriteter i Irak. Hun er leder av Organization of Women's Freedom in Iraq (OWFI).

– Vi beundrer motet hennes, sa lederen for priskomiteen, Martin Paulsen under søndagens prisutdeling.

Prisvinneren slet med holde tårene tilbake da hun entret scenen til stående applaus.

– Tusen takk alle sammen. Det er øyeblikk som dette, som gjør det vanskelig å finne ord, sa Mohammed.

LES OGSÅ: Raftovinneren: En feministisk soldat

Kvinner blir drept

Raftostiftelsen ønsker å rette oppmerksomhet mot de alvorlige menneskerettighetsovergrepene i Irak.

Mohammed driver påvirkningsarbeid både nasjonalt og internasjonalt, og bygger nettverk og allianser i kampen mot menneskehandel, vold og seksuelt slaveri.

– I det «demokratiske Irak» kan en kvinne slaktes ned midt på lyse dagen, og drapsmannen vil bli beskyttet av lovverket. Dette fordi kvinnen har vært «umoralsk». Det er dette vi må gjøre noe med, sa kvinnerettighetsforkjemperen, som selv har blitt truet på livet og i dag lever i skjul.

Jubileumsfeiring

Raftoprisen feirer i år 30-årsjubileum, og holdt en real festforestilling i Grieghallen med både lokale og internasjonale artister søndag kveld.

Fargespill, Frode Grytten Beat Band, Sondre Lerche, Sivan Perwer, Hallgrim Hansegård, Ragnhild Hemsing, Ali Al Badri, Ingrid Andsnes og Kygo sto på scenen. Det hele ledet av Siri Lill Mannes og Jostein Hole Kobbeltvedt.

I salen satt hele 18 av de tidligere prisvinnerne og representanter av prisvinnerne. I tillegg var det en rekke prominente gjester til stede under jubileumsfeiringen.

– I dag feirer vi menneskerettigheter, sa Siri Lill Mannes.