Raftoprisvinneren: – Skulle ønske jeg ikke var i denne situasjonen

Adam Bodnar gikk fremst i fakkeltoget etter prisseremonien.

Adam Bodnar gikk fremst i fakkeltoget etter prisseremonien. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forteller om en svært krevende situasjon i hjemlandet.

DEL

Den polske juristen og ombudsmannen Adam Bodnar ble tildelt Thorolf Raftos minnepris på Den Nationale Scene søndag kveld.

– Det er en stor ære for meg og mitt team å motta denne prisen. Dette er en pris til alle i Polen som kjemper for frihet og menneskerettigheter, sa Bodnar i sin takketale.

Etter seremonien var det tradisjonen tro fakkeltog i sentrum. Hundrevis av mennesker gikk i samlet flokk for å hylle prisvinneren, som gikk fremst i følget.

Mange hadde møtt opp for å hylle Bodnar.

Mange hadde møtt opp for å hylle Bodnar. Foto:

Bodnar: – En rar følelse

Etter vandringen tok Bodnar seg tid til en prat med BA.

– For å være ærlig: det er en rar følelse å være her. Jeg er virkelig beæret over denne prisen og støtten fra Norge. På den annen siden skulle jeg ønske at jeg ikke var i denne situasjonen. Jeg hadde foretrukket å leve i et land som ikke har denne typen problemer. Vi arbeider mot krefter som truer hele det demokratiet i Polen, forteller Bodnar.

Etter at Lov og Rettferdighetspartiet i Polen (PiS) vant valget i oktober 2015, brukte partiet sitt flertall i nasjonalforsamlingen til å innføre en rekke lovendringer som begrenser domstolenes uavhengighet.

Regjeringen tok også kort tid etter valgseieren kontroll over statlige medier og sparket den daværende ledelsen.

Adam Bodnar (i midten) mottok Raftoprisen for 2018 på DNS søndag kveld. Til høyre for Bodnar står Lise Rakner, leder for Raftostiftelsens priskomite.

Adam Bodnar (i midten) mottok Raftoprisen for 2018 på DNS søndag kveld. Til høyre for Bodnar står Lise Rakner, leder for Raftostiftelsens priskomite. Foto:

– Undergraver medier og domstoler

Raftostiftelsen begrunnet sin pristildeling med at Bodnar har spilt en viktig rolle for demokratiforkjempere i Polen.

– Adam Bodnar vant fordi vi synes det er utrolig viktig å sette søkelyset på hva som skjer når rettssikkerheten forsvinner og demokratiet blir redusert til flertallets makt. Da er det skummelt for alle som faller utenfor, sier Lise Rakner, leder av Raftostiftelsens priskomite.

Bodnar begynte i jobben som ombudsmann i september 2015, bare en måned før Lov og Rettferdighetspartiet i Polen kom til makten.

– Dette er en høyrepopulistisk regjering som ønsker all makt samlet på deres hender. De har hatt som mål å undergrave mediene, domstolene og rettsvesenets rolle. Bodnar vist med all mulig styrke hvor viktig det er at modige folk står opp mot disse antidemokratiske kreftene, mener Rakner.

– Risikerer Bodnar selv represalier fra polske myndigheter for sitt arbeid?

– Han risikerer å bli avskjediget før perioden hans er ferdig. I tillegg har regjeringen i Polen truet med å redusere bevilgningene til sivilombudsmannen. Det er en reel risiko. De ønsker å underminere denne viktige demokratinstitusjonen. Nettopp derfor var det viktig for oss å gi dem støtte nå, svarer hun.  

Adam Bodnar mottok Raftoprisen søndag kveld.

Adam Bodnar mottok Raftoprisen søndag kveld. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken