Havnesjef Inge Tangerås og ordfører Trude Drevland er siktet for korrupsjon i forbindelse med «cruise-saken».

Politiet: – Trude Drevland er siktet 

Roar Kristiansen, bystyredirektøren, bekrefter overfor BA at politiet har vært på ordførerens kontor og gjort undersøkelser.

Kommunaldirektør Robert Rastad vil ikke kommentere hva politiet har gjort i rådhuset og sier at det er politiet som må kommentere sin egen etterforskning, om de vil det.

– Vi skal bistå politiet, dersom de ber om bistand, på den beste mulige måten vi kan - innen de rammer loven setter, sier Rastad til BA.

– Men både Trude Drevland og Inge Tangerås har overfor meg tidligere gitt uttrykk for at saken må opplyses om på en best mulig måte, så raskt som mulig. Det er deres generelle holdning, sier han. 

– Drevland har forklart at hun har rutinemessig slettet en del e-poster, også e-poster som angår denne saken. På generelt grunnlag, sier Rastad, har ikke kommunen noen sikkerhetskopi av slettede e-poster.

Fakta om cruise-saken

Ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i juni ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia i juni for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.

Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland avlyste turen etter at mediene begynte å skrive om hennes relasjoner til rederen.

Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.

Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august.

Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli.

31. august ga statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.

Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.

18. september ble det kjent at politiet har tatt ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.

Fredag 9. oktober avslørte BA at også Torstein Hagen er siktet i saken.

Kilde: NTB og BA

Warncke har vært i vitneavhør

Næringslivstopp Marit Warncke bekrefter til BA at hun har vært i vitneavhør fredag.

– Utover det har jeg ingen kommentarer så lenge saken er under etterforsking, sier Warncke til BA.

Warncke har tidligere bekreftet at hun skulle være med Drevland på et cruise til Istanbul til en verdi av over 100.000 kroner.  Drevland avlyste som kjent reisen før den ble gjennomført.

– Ta vare på menneske i en krevende situasjon

Generalsekretær i Høyre, Lars Inge Ryssdal, sier at det ikke er mye nytt vedrørende faktum i saken. 

– Vi må forholde oss til at politi og påtalemyndigheten har en jobb å gjøre, og at siktelsen er alvorlig. Det er ikke naturlig å kommentere saken fra vår side, men nå gjør vi det vi kan for å ta vare på et menneske som er i en krevende situasjon. Vi bistår også lokalforeningen i Bergen med dette, sier Ryssdal.

– Har hun trukket seg fra noen verv i forbindelse med denne saken?

– Det er jeg ikke kjent med, men vi har mer enn god nok tid til å komme tilbake til slikt.