Det over 100 år gamle seilskipet som er kjent for sine ellers så majestetiske ankomster til Bergen, slik som da kadettene kom hjem til strålende sol og jubel6. april, måtte slepes hjem til Bergen og Bradbenken.

Det var et skue som fikk Espen Tarberg til å sperre øynene opp.

– Det var rart å se Statsraad Lehmkuhl så hjelpeløs. Jeg er jo så stolt av henne selv om jeg er østlending, men jeg er seiler selv og har bodd i Bergen i 20 år så jeg har jo fått et forhold til seilskipet jeg også, forteller Tarberg og legger til:

– Det er vel ingen som vil se heltene sine bli slept slik som det der.

Innsatsen til slepebåten var derimot gledelig å bevitne.

– Det er flott at lille «Elias» kom til unnsetning så fort. Det er jo en bitte liten redningsskøyte, men som gjorde en god jobb, mener Tarberg.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Avlyser Shantytokt

Årsaken til slepet er at Statsraad Lehmkuhl fikk problemer etter at et tau som lå i havet, traff og viklet seg inn i propellen og dermed skadet «Statsraaden» under et tokt til Shetland søndag 28. april. Det førte også til en mindre oljelekkasje.

Da skaden ble undersøkt før seilskipet skulle returnere til Bergen, ble det oppdaget ytterligere lekkasjer.

– For å minimere utslippene vil Statsraad Lehmkuhl i høyest mulig grad benytte seilene som fremdriftsmiddel under overfarten fra Shetland. Når hun ankommer norskekysten, vil en taubåt ligge klar for å ta skipet til land i Bergen. På den måten unngår en motorbruk og eventuelle negative konsekvenser for miljøet, meldte Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl i en pressemelding.

Nå som «Statsraaden» har blitt trygt slept hjem til Bradbenken, vil skadene nå bli reparert i Bergen.

Grunnet reparasjonstiden har «Statsraaden» sett seg nødt til å avlyse det planlagte Shantytoktet som skulle ha startet onsdag 1. mai.

Takker for forståelsen

Direktør for Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Haakon Steinar Vatle, takker for hjelp og forståelse som er vist skipet etter havariet.

– Det er fantastiske folk i Bergen når uhellet først er ute. Skipet får nå plass på Laksevåg 6. mai og vil bli reparert der over en ukes tid. Så er vi «Back in business» og tilbake på Bradbenken 14. eller 15. mai, forteller Vatle.

– Vil reparasjonene bli kostbare?

– Det vet vi ikke foreløpig, men vi har selvsagt forsikring. Det vi synes er mest leit ved situasjonen er at vi måtte avlyse Shantytoktet samt et ettdagersseilas. Dette er åpne turer hvor folk har meldt seg på, så skuffelsen har selvsagt vært stor, men likeså har forståelsen.

Vatle priser seg lykkelig over at ikke flere turer må kanselleres.

– Det var planlagt en stilleperiode fra 10-16. mai, så heldigvis går det ikke utover noe mer enn de to nevnte turene – og vi kommer fort tilbake! 17. mai vil hun tradisjonen tro bli vist frem i all sin prakt fra Bradbenken og mannskapet vil gå i prosesjonen.

Statsraad Lehmkuhl seiler hele ti av årets tolv måneder, så påtvungne hviledager har ikke skipet tid til, meddeler Vatle.

– Fra januar til slutten av oktober går det slag i slag for «Statsraaden». Vi skal være ute på havet, det er der Statsraad Lehmkuhl hører hjemme.