– Ernas utspill er både selvsentrert og uheldig, sier Hildegunn Lid Meidell.

Bergenseren er kronisk syk med , som blant annet gir henne særlig sterke menstruasjonssmerter.

Det var under TV 2s partilederdebatt i Oslo den 6. september at politikerne fikk spørsmålet: Bør kvinner i Norge ha rett på fri under menstruasjon, dersom de har behov for det? I Spania innførte de nylig en slik lov, ifølge TV 2.

Erna Solberg (H) tok raskt ordet – og svarte nei.

– Nei, de som har alvorlige menssmerter vil få sykemelding og en mulighet til å være hjemme. Vi trenger ikke lage en egen lov for det, sa Høyres partileder, og viste til at hun selv har klart seg fint med mensen.

– Jeg har klart å være på jobb i alle årene med dette, og jeg har noen år med menstruasjonsperioder, sa hun.

Kalles giftig

Spesielt det siste sitatet har fått flere til å rase. Influenser Kristiane Aateigen, kjent som «snillegucci», gikk kanskje aller hardest ut mot politikertoppen: «Erna, du er giftig for kvinner. Du er iskald og traumatiserende», skrev hun til sine 40.000 følgere på Instagram.

Endometrioseforeningen har gratulert Solberg med valgkampens mest selvsentrerte sitat. «At noen andre kan ha behov for dette lovverket, det henger vel kanskje ikke på greip når systemet funker så fint for en selv», uttaler foreningen.

– Det er noe med den mentaliteten om at «kan jeg, så kan du» som er uheldig. Det er rett og slett flåsete sagt, og jeg blir provosert, sier Hildegunn Lid Meidell, som også er tilknyttet foreningen.

Meidell mener at Ernas utspill ekskluderer veldig mange, som av ulike årsaker har store smerter under mensen.

– Sykemeldingsordningen fungerer ikke godt nok. I Norge er det en ganske stor risiko for å møte på leger som ikke tar problemet med mensensmerter på alvor, og utsagnet til Erna bidrar til det.

– Burde sagt unnskyld

I Norge tar det i snitt syv år å få diagnosen endometriose.

– Mange sliter med å bli trodd på i utredningsfasen. Å få en sykemelding kan være ganske vanskelig hvis legen ikke kjenner din bakgrunnshistorie med mensenplager, fordi man ikke har diagnosen, sier bergenseren.

Endometrioseforeningen antyder at Høyres partileder ikke tar kvinnehelse på alvor.

– Tolker dere ikke Erna i verste mening her?

– Det synes jeg ikke. Jeg skjønner at det kan gå litt fort i svingene under en debatt, og at man kan tråkke i salaten. Men da kan man unnskylde seg i etterkant. Hadde Erna erkjent at dette var flåsete sagt, og forklart hva hun egentlig mente, hadde krisen vært unngått.

Høyre svarer

BA har prøvd å få Erna Solberg til å svare på kritikken, og utdype hva hun mener. Partilederens pressesjef Cato Husabø Fossen forklarer at hun har fullt program for tiden, og viser til svar fra Høyres helsepolitiske talsperson, Sandra Bruflot:

– Det er viktig å si at dersom man har så sterke menstruasjonssmerter at det blir et problem med jobb, bør man kontakte fastlege eller gynekolog. Man skal ikke tenke at dette bare er noe man må finne seg i, sier Bruflot.

– Vi mener likevel at sykemelding ved behov er en dekkende ordning for dem som har sterke smerter.

Bruflot viser til at Høyre har bedt regjeringen om å få på plass endometriosesenter og bedre faglige retningslinjer.

– At kvinnesykdommer har lav status, og at det mangler både tilrettelegging og kunnskap i samfunnet, er også en av grunnene til at Høyre vil ha en stortingsmelding om kvinnehelse, noe regjeringen sier nei til.