Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot «Oslo-rot»: – Det er elendig og klønete planlegging

Tertnes og Fana må konkurrere om publikum

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er elendig og klønete planlegging. En liten beklagelse hadde vært hyggelig å få, men det er visst for mye forlangt.

Fana-trener Erlend Lyssand behøver ikke engang høre hele BAs enkle spørsmål før han aser seg opp. For dette irriterer ham, og han er ikke alene om det.

Saken er at Fana og Tertnes nok en gang skal spille hver sin eliteseriekamp hjemme i Bergen – samtidig. Norges Håndballforbund (NHF) får det glatte lag av begge bergensklubbene, som føler at de ofte blir sittende igjen med svarteper etter at gjengen i Oslo har lagt sitt løp.

– Tapte inntekter

Onsdag klokken 18.00 skal Fana prøve å gjenskape cupbomben de smalt av mot Byåsen, som i serien er ubeseiret. Det skjer i Fana Arena. Nøyaktig samtidig løper Tertnes ut på parketten i Haukelandshallen til toppoppgjør mot Storhamar. En godbit som forrige sesong endte i en høydramatisk og vellykket sluttspurt fra bergenserne foran et kokende publikum.

Bekymringen er at kampkollisjonen mellom Fana og Tertnes forhindrer slike scener igjen. Da trønderne i Byåsen (på ikke akkurat sjokkerende vis) enkelt tok seg videre i europacup, rotet alt seg til.

– Det er elendig og klønete planlegging. Denne kampen er nå flyttet i siste liten fordi de ikke klarte å forutse at Byåsen skulle ta seg videre mot mildt sagt overkommelig motstand i Europa. Det sitter folk og har dette som fulltidsjobb i Oslo, og så klarer de dette, sukker Lyssand.

Han påpeker at også Charlottenlund blir skadelidende. De er Fanas motstandere i kvartfinalene i J20-NM, men den kampen har måttet vike grunnet elitekampen onsdag. Det gir trønderne ekstrakostnader for ombestilling av fly.

– Men det dreit forbundet i. Pluss at både vi og Tertnes taper inntekter, siden publikum må velge mellom oss, tordner Fana-treneren.

– De kan tenke seg om

Tertnes-leder Marit Brox synes det er «dumt» at forbundet ikke har maktet å unngå dette.

– Alle klubber spiller inn sine ønsker, og vårt er å unngå samme kamptidspunkt som Fana og Fyllingen (herrer). Det skjer dessverre likevel, og da får vi jobben med å flytte dem rundt selv. Denne var ryddet unna, men så kom endringen på kort varsel. Nå kommer det to topplag til Bergen samtidig. De må kunne tenke seg litt om der borte, sier Brox om NHF-administrasjonen i Oslo.

Forrige sesong måtte seks seriekamper flyttes unna av Tertnes og Fana selv fordi forbundet satt dem opp samtidig i Bergen. Denne sesongen var det to. En potensielt avgjørende serieavslutning for begge klubbene må faktisk gå samtidig i Bergen.

– Vi må bare tenke at Tertnes er så attraktive at hvis folk vil se kamp, så vil de se oss. Sist vi møtte Storhamar her, er jeg sikker på at vi slo dem på grunn av publikum. Det er synd om ting som dette hindrer oss i å få en slik opplevelse igjen, sier Brox.

Saken fortsetter under bildet.

Sliter allerede

1023 tilskuere overvar 29-28-dramaet den gang. Og Brox' frustrasjon over at et slikt scenario kan bli ødelagt av terminlistetrøbbel blir ikke mindre av at Tertnes har slitt spesielt denne sesongåpningen med publikumstekket sitt. På de to hjemmekampene sine så langt har Tertnes trukket 386 og 547 tilskuere mot Gjerpen og Molde. De er dermed ivrige etter å nærme seg forrige sesongs trykk i Haukelandshallen, der 1017 i snitt trakk billett.

BA sender begge kampene direkte fra klokken 18.00 onsdag. Tertnes møter altså Storhamar, som i likhet med Byåsen og Vipers har fem av fem seire i serien så langt. Tertnes er neste lag på tabellen med seks poeng. Fana har bare én seier, men slo nettopp Byåsen ut av cupen. De møter trønderne til dyst igjen.

Sliter med «problemet» Bergen

– En li­ten be­kla­gel­se had­de vært hyg­ge­lig å få, sier Fana-tre­ner Lys­sand. Den får han ikke.

– Jeg sy­nes ab­so­lutt ikke det­te er klø­ne­te. Klub­be­ne ten­ker kan­skje ikke all­tid over det, men gjen­nom de­res øns­ker er de med på å legge fø­rin­ger for hvor­dan vi kan leg­ge ter­min­lis­ten, sier se­rie­med­ar­bei­der i NHF, An­ne­li Øv­ste­tun.

Hun med­gir at Bergen, med tre eli­te­se­rie­lag, ut­gjør en «kjem­pe­ut­ford­ring» for NHF.

Før se­son­gen leg­ger for­bun­det klub­be­ne inn i så­kal­te «kamp­nøk­ler», med hver sine tall. Det vik­tig­ste de for­hol­der seg til, er når lage­ne rap­por­te­rer at de har til­gang til hall. Der­et­ter kom­mer øns­ker til kamp­da­ger og and­re hind­rin­ger som eu­ro­pa­cup, lands­kam­per, fe­ri­er, mes­ter­skap og NM.

Kol­li­sjo­nen ons­dag grun­net E-cup, for­kla­res med at NHF hel­ler flyt­ter seriekam­pe­ne for E-cuplagene på høs­ten til en re­ser­ve­dato frem­for å set­te opp alle Eu­ro­pa-lage­ne på re­ser­ve­dato hele sesongen. Da måtte man flyt­tet dem til ho­ved­da­to­er igjen et­ter nytt­år da de fles­te klub­be­ne er ute av Eu­ro­pa.

Kommentarer til denne saken