Flere studenter dusjer på treningssenteret, vasker klær sent om kvelden eller reiser tidlig hjem til jul for å spare penger på strøm. Nå har regjeringen besluttet å gi 3000 kroner i støtte til studenter som kan dokumentere strømutgifter.

– Studentene, spesielt i Sør-Norge, har fått merke de høye strømprisene i høst og i vinter. Dette er en ekstrautgift som er utfordrende for flere. Derfor vil regjeringen innføre tiltak spesielt rettet mot studentene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp), i en pressemelding.

Helena Haldorsen, leder for Velferdstinget Vest og tidligere leder i Bergen AUF, er glad for at regjeringen har fått på plass et tiltak.

– Jeg kjenner mange studenter som har latt være å ha ovnen på. Så jeg håper at disse pengene kan bety at enkelte skrur den på igjen og tillater seg selv å leve litt behagelig, sier hun til BA.

– Det er lite tillitsvekkende

Det er imidlertid én ting Haldorsen reagerer på: 1200 kroner av tilleggslånet blir omgjort til stipend, mens resten står igjen som lån.

– Bedrifter som får støtte, må ikke betale tilbake penger selv om de går med millioner i overskudd. Det er lite tillitsvekkende at man som student må dokumentere at man har brukt pengene på strøm, og resten må man låne. Det viser verken tillit eller prioritering, sier hun og understreker:

– Vi er fremtidens arbeidskraft. Vi har en regjering som er for «vanlige folk», og studenter er nettopp det.

Haldorsen er ikke alene. Blant annet reagerer Norsk Studentorganisasjon på at studentene må klare seg med lån, mens flere andre i samfunnet får støtte. Abid Raja (V) har også uttalt seg om saken:

– Jeg forstår godt at studentene føler seg lurt. Regjeringen hjelper altså studenter som allerede sliter med å øke studentenes gjeld ved å gi dem lån i stedet for stipend, sier opposisjonspolitikeren til VG.

I løpet av januar skal det være mulig for studenter å søke om strømstøtte via Lånekassen, og pengene skal utbetales raskt, ifølge regjeringens pressemelding.

– Når Arbeiderpartiet har lovet så mye de siste åtte årene når de har vært i opposisjon, så må de ta litt ansvar. Så vi får se, det er bra vi har fått til noe og at vi er på rett vei, avslutter Haldorsen.