BA skrev tirsdag morgen at havnedirektør Inge Tangerås var kalt inn på teppet til havnestyret for å forklare seg om skipsdåpen og sine mye omtalte turer til sjøsettingen av cruiseskipet Viking Star i Venezia og cruiseturen fra Bergen til Oslo.

Bakgrunn: Han avgjorde dåpen

Det var havnedirektøren som bestemte at dåpen kunne holdes i Bergen 17. mai, skrev BA da.

Tirsdag formiddag holdt Tangerås sin redegjørelse for havnestyret, uten at mye ny informasjon kom frem i saken.

Etter Tangerås sin redegjørelse, stengte havnestyret dørene for pressen før de skulle diskutere saken. Før det fikk BA spurt styreleder Øistein Christoffersen om det hadde skjedd noe kritikkverdig i saken.

– Det må isåfall være at havnen ikke betalte regningen for turen til Venezia, sier Christoffersen, som ellers synes at både Tangerås og ordfører Trude Drevland har gjort en fantastisk jobb i saken.

Tangerås reiste til sjøsettingen i privatfly sammen med Trude Drevland. Hjem reiste han for egen privat regning, fordi han skulle et ærend i Polen på veien.

– Respekt for satsingen

Tangerås kunne vise at han allerede i september 2013 orienterte styret om at det skulle være en skipsdåp i mai 2015. I desember 2014 ble han og Trude Drevland invitert til cruiseturen fra Bergen til Oslo.

Da skrev Tangerås i en e-post til havnestyrets leder Øistein Christoffersen at det «ikke er fordi det er så utrolig stas å ta cruise fra Bergen og til Oslo at jeg vurderer å si ja, men av respekt for Torstein Hagen og rederiets satsing i Bergen», kunne Tangerås vise.

Avviser kritikken

Tangerås bekreftet igjen tirsdag at det var han som fattet beslutningen om at skipsdåpen kunne skje i Bergen 17. mai.

Da BA meldte dette tirsdag morgen, reagerte både Venstres Julie Andersland og Arbeiderpartiets Harald Schjelderup.

De mener det er kritikkverdig at en enkeltperson kan bestemme at noen får bruke et sentrumsareal på nasjonaldagen.

– Forstår du kritikken fra politikerne i Bergen?

– Jeg oppfatter at en slik beslutning ligger innenfor mine fullmakter. Vi styrebehandler ikke enhver skipsdåp, det er noe vi behandler løpende, sier Tangerås.

Også Christoffersen sier at det er innenfor havnesjefens makt å beslutte en skipsdåp.