Redningsarbeidet fortsatte i mørket i Ask i Gjerdrum kommune onsdag kveld. Et kvikkleireskred gikk i morgentimene mens det fortsatt var mørkt, og det var på kvelden fortsatt bevegelse i skredet som er 700 meter langt og 300 meter bredt, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Blant de ti personene det ikke er redegjort for, er det både menn og kvinner i forskjellige aldre, samt barn.

Politiet: Trolig folk i skredområdet

Letemannskaper leter fortsatt etter overlevende, ikke omkomne, men betegnet de ti som savnet onsdag kveld.

I utgangspunktet var det 26 personer som ikke var gjort rede for, men tallet er blitt nedjustert flere ganger.

Blant de 16 som i løpet av dagen meldte seg, var flere bortreist, og noen hadde også klart å komme seg ut fra området på egen hånd, men har hadde manglende kommunikasjonsmuligheter.

Politiet sier det med stor sikkerhet befinner seg folk i skredområdet. Det kan være både flere og færre personer i skredområdet enn de ti savnede. Politiet tar høyde for at personer som de ikke kjenner til nå, kan være i skredområdet.

Krevende mørke

Politiet meldte om hendelsen for første gang klokken 5.18 onsdag morgen. Hjelpemannskaper var selv overveldet da dagslyset kom og avslørte hvor omfattende skredet var.

Bilder fra stedet viser flere hus som ligger nede i et stort krater som skredet har skapt. Flere boliger står tett inn mot kraterkanten, og i løpet av dagen har flere bygninger rast utenfor. Været var krevende store deler av onsdagen.

Mørket gjør redningsarbeidet mer krevende. Natt til torsdag vil nødetatene ha kontinuerlig overvåking av området, og politiet har også tilstrekkelig ressurser i bakhånd til å gjøre en innsats dersom tiltak kreves.

Innsatsleder Roger Pettersen i Øst politidistrikt understreker at politiet vil opprettholde aktivitet gjennom natten, men det vil bli færre som jobber med redningsarbeidet i natt.

– Vi er nødt til å hvile noen mannskaper og rullere, og da er det best for oss å gjøre det på nattetid da det er som mørkest, sa han på en pressekonferanse i 18-tiden.

Politiet har også jobbet med å lyssette stedet.

Omfattende redningsaksjon

Alle nødetatene har vært tungt til stede i området. Hjelp er tilkalt fra Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner.

Et svensk kriseteam er også sendt til Gjerdrum for å bidra i letingen etter savnede i skredområdet og sikre bygninger.

Norges fremste eksperter har hele dagen jobbet med å få oversikt over leirskredet, omfanget og risiko i Gjerdrum.

NVE sendte geologer til stedet natt til onsdag for å bistå politiet.

Det indre skredområdet er kun tilgjengelig med helikopter, og Sea King-helikopter har hele dagen svevet over og bistått. Flere personer er heist opp fra skredmassene og hjulpet ut av området fra luften. Varmesøkende kameraer har reddet liv onsdag, ifølge politiet.

Katastrofe

Nattens skredulykke i Gjerdrum har gjort dypt inntrykk på kongefamilien.

– I en situasjon som fremdeles er uoversiktlig, sender jeg et inderlig håp og min varmeste omtanke til alle som er rammet av katastrofen, sa kong Harald i en uttalelse onsdag kveld.

Statsminister Erna Solberg (H) var tidligere på dagen på stedet sammen med justisminister Monica Mæland (H).

– Det er en dramatisk opplevelse å være her og se bilder fra skadestedet og hele skredet og selvfølgelig kunnskapen om at det er flere man ikke har gjort rede for ennå, sa Solberg.

Både Solberg og politiet omtaler skredet som en katastrofe.

– Sannsynligvis er det et av de største skredene vi har hatt og med de største konsekvensene, sa Solberg.

1.000 evakuert

Til sammen har ti personer blitt fraktet til sykehus og legevakt etter skredet, men ingen av dem er hardt skadd.

Rundt 1.000 personer er så langt blitt evakuert.

En tydelig beveget Gjerdrum-ordfører, Anders Østensen (Ap), sa onsdag kveld at han håpet at mange av de savnede er ute og reiser eller er på hytten eller lignende.

– Vi er jo ikke et stort sted, så det er klart at dette preger oss. Sjansen for at vi kjenner mange av dem som er berørt, er jo stor, sa han.

Gjerdrum kirke holdt åpent onsdag kveld.

– Vi ber og håper for dem som er rammet, de savnede og for dem som deltar i hjelpearbeidet og krisehåndteringen, sier biskop Atle Sommerfeldt.