Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringen gir grønt lys til eliteserien

Regjeringen åpner for at toppfotballklubbene får begynne treninger igjen i midten av mai og spille kamper igjen fra midten av juni.

Dermed går det mot at fotballen får innvilget sine ønsker. Norges Fotballforbund (NFF) har gitt uttrykk for at det er ønskelig med treninger fra 10. mai og kamper fra 15. juni.

– Organisert trening i elitefotballen med kontakt kan begynne fra og med nå. Kamper kan starte 16. juni i tråd med forslaget NFF har fremmet og som helsemyndighetene har godkjent, sa idrettsminister Abid Raja (V) på regjeringens pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Gjenåpningen forutsetter at smittetallene forblir så lave som nå.

– Alt dette innføres med et stort forbehold: At vi klarer å beholde kontrollen på smitten, sa helseminister Bent Høie.

Åpner norske idrettshaller

Regjeringen hadde også flere gode nyheter til idretten. Norske idrettshaller åpnes med umiddelbar virkning. Organisert aktivitet kan gjennomføres i grupper på 20 personer, innenfor smittevernrådene som foreligger.

I et veikart for gjenåpning, står det også at det skal publiseres en ny veileder for breddeidretten førstkommende mandag:

«Det publiseres en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball. Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på mer normal måte enn i dag, for eksempel spille kamp mot de andre på laget sitt. Dette skal skje på en smittevernfaglig trygg måte.»

Fra 1. juni er intensjonen at treningssentre kan gjenåpne, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet frem til forsvarlige smitteverntiltak.

Jublende Brann-spillere

Brann-spiller Fredrik Haugen jubler forsiktig når BA opplyser han om den siste utviklingen i fotballsagaen torsdag ettermiddag.

– Utrolig deilig om dette stemmer. Det er dette vi har gått og håpet på. Nå må vi bare vente i spenning på bekreftelsen. Ingenting vil være kjekkere enn å trene normalt og spille kamper igjen, sier Branns midtbanemann.

På regjeringens pressekonferanse klokken 18 ble NTBs opplysninger bekreftet, og Haugen kunne slippe jubelen helt løs.

Norges idrettsforbund (NIF) og Norges Fotballforbund (NFF) har i lengre tid presset på for å få i gang elitefotballen. Begrunnelsen har vært at aktivitet og inntekter fra elitefotballen er en forutsetning for at også breddeidretten skal ha levelige kår.

Protokollen

NIF og NFF har utarbeidet det de kaller en protokoll for gjennomføring av trening og kamper som tar hensyn til smittevernreglene som gjelder. Protokollen er av helsemyndighetene vurdert som smittevernfaglig forsvarlig.

I protokollen er det blant annet lagt opp til at kampene inntil videre skal spilles uten tilskuere, og at det tillates at maks 200 personer får tilgang til kamparenaen. I tillegg blir spillerne gjenstand for smittesjekk, og de må komme ferdig skiftet til stadion, helst i eget kjøretøy.

– Mange av disse tiltakene har vi hatt fra før av, så det har vi blitt godt vant til. Å følge retningslinjene blir ikke noe problem. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang igjen. Vi har gledet oss veldig til å få denne beskjeden, sier Brann-back Ruben Kristiansen til BA.

Spørsmålene har vært mange om hvor smittsomt det faktisk er å spille fotball. Fredrik Haugen er klar på at han ikke frykter å bli smittet i kamp.

– Jeg hører på dem som har peiling. Når FHI sier det er trygt å åpne opp, så er det trygt. Da er det bare å kjøre på innenfor retningslinjene som blir gitt, slår Haugen fast.

Kvinnene og 1. divisjon må vente

Retningslinjene som toppfotballen må følge for å starte opp gijen, gjør det vanskelig for semiprofesjonelle serien som toppserien for kvinner og 1. divisjon for menn. Her er det mange spillere som har jobb og studier ved siden av, og derfor vanskeligheter med å isolere seg for omverdenen.

– Vi vurdere om det er hensiktsmessig å dele piloten i flere faser, hvor Eliteserien er først ut, og hvor Toppserien og OBOS-ligalagene følger på fire uker senere. Nå må vi vurdere om smittevernsprotokollene slik de er foreslått skal justeres på noen måte i lys av det som har kommet frem under dagens pressekonferanse. Den konkrete innfasingen av treningen i toppfotballen må vi komme tilbake til, sier Lise Klaveness, elitedirektør i NFF, til fotball.no.

Kommentarer til denne saken