Gå til sidens hovedinnhold

I Venezias skygge

Artikkelen er over 12 år gammel

Venezia er et kjent navn for nordmenn flest, men spør du dem om Veneto, blir de fleste svar skyldig.

Denne norditalienske regionen kommer nemlig ofte i skyggen av den verdensberømte byen som egentlig bare er Venetos egen hovedstad.

Reise-BA

Veneto består av store, fruktbare sletter i sørøst og fantastiske fjellområder i Dolomittene mot nord. I tillegg til vakker, variert og storslått natur, kan regionen by på flere interessante byer.

Hos Julie i Verona

Den nest største byen i Veneto er Verona, kjent for å være hjemstedet til Shakespeares Romeo og Julie. Julies hus blir besøkt av tusenvis av turister hvert år, og alle vil ta bilde av balkongen der Julie lengtet etter sin Romeo.

Verona er også en av de mest velstående byene i Nord-Italia. Her er flotte palasser og fantastiske kunstgallerier. Om sommeren arrangeres det Shakespeare-forestillinger i Det Romerske Teater og store operafremføringer i Arena; det to tusen år gamle romerske amfiteater i byen. Arena er det tredje største amfiteater i verden og har vært åsted for alt fra gladiatorkamper og henrettelser til tyrefektinger. I dag kan over 20.000 tilskuere nyte mindre blodig underholdning i sommermånedene.

Verona har i alle år vært en handelsby, beliggende i knutepunktet mellom nord og sør, øst og vest. Fortsatt er Piazza della Erbe, torvet, et livlig handelssentrum. Nesten tusen år gamle bygninger omkranser plassen, der det kryr av restauranter, fruktboder og suvenirutsalg.

Flere byer i Veneto

Det finnes også mange andre byer i Veneto, som er vel verdt et besøk. Blant dem er både Vicenza og universitetsbyen Padova – der blant andre Dante, Giotto og Galileo Galilei underviste. Her finner du også verdens eldste anatomiske teater.

I tillegg er Treviso og Soave er trivelige byer. En rundtur i Veneto kan fint kombineres med byferie i en av byene i distriktet. Det heller er ikke lange avstander mellom de forskjellige byene.

Veneto har også mange flotte badestrender, både langs Gardasjøen og Adriaterhavet.

Gardasjøen og Dolomittene

Vest i Veneto ligger Italias største innsjø, Gardasjøen. Sjøen tiltrekker seg mange turister fra hele Europa om sommeren. Små, koselige landsbyer finnes langs hele sjøen, og hver eneste lille landsby har sin historie med arkitektoniske skatter.

Ii sørenden av sjøen ligger Acquapark Altomincio, et vanneldorado for barn. Men dersom du reiser innom Gardasjøen, må du selvsagt ta en tur eller flere på selve sjøen. Det arrangeres egne sightseeing-turer fra de fleste landsbyene som omkranser innsjøen. Men det aller beste er å ta ferjen som går i rute fra nord til sør, eller leie en egen båt.

Dolomittene ligger mot grensen til Østerrike, og Cortina d’Ampezzo ble verdenskjent under OL i 1956. Vinteren byr på varierte skibakker og skøytebaner, mens sommeren byr på fritidsaktiviteter som fotturer, ridning og svømming.

Venezia «bakgråd»

I Venezias «bakgård» finner du de romerske byene Altino og Concordia. Disse to byene var sammen med Aquileia (ved Grado) Nord-Italias viktigste byer i Romerriket.

Da hunnerkongen Atilla angrep byene i år 452, ble de lagt i ruiner. Innbyggerne i Altino flyktet til Torcello, en øy i den venetianske lagunen, der de begynte å bygge. Steiner og søyler fra sammenraste bygninger ble brukt som bygningsmateriale, og det ble starten på Venezia.

Litt nord for Altino og Concordia ligger den koselige byen Portogruaro. Her er det mange gode restauranter og Al Cavallino med spesialiteter fra området kan varmt anbefales.

Flere veier til Veneto

Det er mange veier til Rom, og det er det sannelig til Nord-Italia, også. Du kan ta fly, bil eller tog. Sterling har direktefly til Firenze. Herifra er leiebil det beste alternativet for å komme seg rundt til småbyene som ligger spredt over hele Veneto.

Det finnes også gode togforbindelser mellom storbyene, men skal du litt utenfor byene, er du avhengig av bil fordi det ikke er spesielt gode bussforbindelser. Rutefly med mellomlanding til Venezia, er også et alternativ.

Star Tour har direkte charterfly til Grado i Friuli, øst for Venteo. Star Tour har også hatt suksess med sitt Blue Train Chartertog til Gardasjøen. Denne sommeren regner selskapet med å frakte 1.500 nordmenn på skinner til Nord-Italia.

Benvenuto a Veneto!