Gå til sidens hovedinnhold

Reiseforsikringsselskap råder: – Møt opp minst tre timer før avreise

– Du får ikke dekket tapet dersom kø og kaos på flyplassen gjør at du mister flyet ditt, advarer forsikringsselskap.

For abonnenter

Lange køer på flyplassene skaper trøbbel for norske reisende. Du bør derfor ta forholdsregler slik at du unngår å miste flyet ditt når du skal på ferie.

– Den klare oppfordringen er å beregne ekstra god tid før avreise, sier kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Andreas Handeland, til BA.

Les også

Knirkefritt med vaksinesertifikat

Reiseforsikringen dekker vanligvis forsinkelser hvis det er knyttet til ekstremvær, bilulykker og uforutsette hendelser. Men ikke som følge av kø og kaos.

Åpner opp Europa

Etter en lang periode med strenge reiseråd har UD nå opphevet dette for EU, Schengen og Storbritannia, samt en rekke land på EUs tredjelandsliste.

I praksis betyr dette at kundene kan reise med gyldig reiseforsikring til de aller fleste land i Europa, samt til blant annet USA, Australia, New Zealand og Japan.

Dette merkes hos Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If Skadeforsikring.

– Vi opplever en solid økning i henvendelser rundt utenlandsreiser. Akkurat nå går det mye i køer og forsinkelser på flyplasser, som gjør at kundene ikke rekker flyet sitt, understreker Handeland.

Men skjer dette, vil altså forsikringsselskapet ikke dekke kostnadene for kunden. Handeland mener at Avinor har varslet godt om forsinkelsene, og at dette dermed ikke kan regnes som akutte- eller uventede hendelser.

– Ved å legge inn ekstra tid, reduserer man risikoen for å miste et fly, og dermed også den økonomiske belastningen det er å måtte kjøpe nye billetter selv, fortsetter kommunikasjonsdirektøren.

Jeg anbefaler å være på Flesland tre til fem timer før avreise, sier Handeland.

Flesland har forsøkt å tilrettelegge for en travel sommer. En ny teststasjon skal kunne ta imot 3000 personer i døgnet, ifølge lufthavndirektør på Flesland, Helge Eidsnes.

– Vi har tatt i bruk den gamle avreise- og ankomsthallen i første etasje for testing, sier Eidsnes til BA.

Gir ikke erstatning

Kommunikasjonsdirektør i Gjensidige, Øystein Thoresen, sier til BA at selskapet har samme policy som If og Europeiske Reiseforsikring. Dersom man mister flyet grunnet lange køer på Flesland, vil man ikke få dekket utgiftene fra to av Norges største reiseforsikringsselskaper.

Lang ventetid ved innreise

Alle innreisende må gjennom grensekontrollen.

– Kø-tidene varierer, men på dager med flere fulle utenlandsfly kan man risikere flere timer med kø, sier seksjonssjefen for politiet på Flesland, Nils Petter Kjeilen.

Foreløpig har bergenserne reist mest ut av landet, og ennå ikke kommet inn igjen, ifølge han.

– Så per i dag går det greit på Flesland, men vi forventer fullt trykk i sommer. Vi ser at passasjerantallet allerede øker fra uke til uke, fortsetter Kjeilen.

Han legger til at kø-tidene også varierer på innreise fra røde- eller grønne land, og kommer man fra et rødt land, må man forvente enda lengre ventetid.

Kjeilen anbefaler alle reisende å ha dokumentene klare.

– Man må ha innreiseregistreringen klar, og koronasertifikatet dersom man skal slippe testing. Ved testing tar det selvsagt enda lengre tid, legger han til.

– Man må også sette seg inn i regelverket. Dette endrer seg raskt.

Les om innreisereglene til Norge på regjeringens nettsider.

Les også

Vibecke (47) er allerede på stranden i Alanya: – Jeg hoppet på første mulige fly

Les også

Bergensere klarte å snike i vaksinekøen. Nå har kommunen tettet korona-smutthullet.

Les også

Har pusset opp Hardanger-hoteller for 150 millioner

Kommentarer til denne saken