Kjekt og kjølig i København

 Det går godt an å dra til København i mars også, selv om det kan være kaldt. Med lue og solbriller er det bare å prøve finne seg en flekk der solen kan varme litt.

Det går godt an å dra til København i mars også, selv om det kan være kaldt. Med lue og solbriller er det bare å prøve finne seg en flekk der solen kan varme litt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Å København: Hvor har du vært hele mitt liv?

DEL

Svaret er selvsagt at du har vært der hele tiden, mens jeg har vært for opptatt med andre forelskelser: Roma, Paris, London og New York.

Men så: Første gangen dro jeg bare gjennom byen i en drosje, på vei til en fergekai for å ta en båt videre.

Det lille glimtet av byen jeg fikk med meg da fikk hjertet mitt til å banke fortere og jeg ville tilbake. For København er en by som er veldig lett å bli glad i.

Kule kafeer

Først av alt: Reise til byen. Det går mange fly til København og når du først kommer til Kastrup er det kjapt og greit å komme seg inn til sentrum. Det går både buss, tog og drosje og avstanden er kort.

Vi har bare et døgn på oss i den danske hovedstaden og må få det meste ut av tiden og det betyr: Ut å gå!

Dronning Margrethes menn viser seg frem i Københavns gater.

Dronning Margrethes menn viser seg frem i Københavns gater. Foto:

Finnes det noe kjekkere enn å rusle rundt i en storby? Bare traske gate opp og ned. La beina føre deg på nye eventyr. København er fylt med kule kafeer, sjarmerende butikker og spennende kunst og arkitektur over alt.

Utenfor museet til Guinness World Records treffer vi verdens høyeste mann.

Utenfor museet til Guinness World Records treffer vi verdens høyeste mann. Foto:

Lunsj

Det begynner å rumle i magen og det er på tide med lunsj. København kan lokke med et utall restauranter og kafeer i alle prisklasser.

Et elvecruise kan være en fin måte å se København på.

Et elvecruise kan være en fin måte å se København på. Foto:

Den har til og med flere Michelin-stjerner enn noen annen by i Norden. Men av og til vil man bare ha den maten som bestemor ville laget og vi havner på Christianshavns Færgekafe, som drives i et hus bygget fra 1850.

Kafe har det vært drevet i lokalene i over 150 år.

Med magen full av sild og kanskje en bitte liten snaps fra deres snapsmeny er vi klar for mer spasering.

Vi sjekker også ut tilbudet på Copenhagen Street Food, en sjarmerende torghall i Christianshavn.

Her får du bokstavelig talt mat ifra hele verden. Alt ifra meksikansk, kinesisk, japansk, til amerikansk, colombiansk og vegetar- og veganvennlig.

Denne ettermiddagen striregner det, men vi er da fra Bergen? De danskene vi treffer på butikker, restauranter og kafeer, er gjestfrie, oppmerksomme og veldig høflig.

På Strøget kan du finne mange lekre ravsmykker.

På Strøget kan du finne mange lekre ravsmykker. Foto:

Litt pussig at mange insisterer på å snakke engelsk, men vi finner da saktens ut av det med hverandre for det.

Vi setter oss på den koselige Barock-kafeen i Nyhavn og nyter et glass rødvin, mens det sildrer ned utenfor. Men vi kan jo ikke sitte her hele dagen og trasker snart videre i regnvåte gater.

Kvelden avslutter vi på restauranten Bæst, som har den mest fantastiske pizzaen vi noensinne har smakt, i tillegg til lekre østers, oster og smakfull tapasretter.

Sightseeing

København er en by det er lett å ta seg rundt i. Dessuten går undergrunnen fort og raskt hvis du blir lei av å gå.

Og i dag er det til og med sol! Riktignok er det frysende iskaldt ute, med en vind som bokstavelig talt går gjennom marg og bein. Men hva gjør vel det? På med den varmeste jakken vi har med oss, lue og solbriller. Nå er det nemlig på tide med seriøs shopping.

Vi beveger oss over Kongens Nytorv og ut på Strøget, Københavns kjente handlegate.

Strøget er en kjempelang handlegate. Her finner du butikker i alle slags prisklasser og hyggelige restauranter og barer.

Strøget er en kjempelang handlegate. Her finner du butikker i alle slags prisklasser og hyggelige restauranter og barer. Foto:

Her finner du alt hva ditt hjerte begjærer: Dior, Hermes, Chanel og for oss med litt mer normale lommebøker: Sand, Oasis og H&M ... Utvalget er stort og rikholdig og du kan gjøre kupp på enkelte varer.

Dessverre går vårt altfor korte opphold i danskenes hovedstad ubønnhørlig mot en slutt. Men først må man da ha litt lunsj: Vi søker tilbake til superkoselige Nyhavn.

På «Gasten & Galionen» finner vi de herligste «smørrebrød» som minner lite om en sørgelig kontorlunsj. Her bugner det av det meste, særlig på henholdsvis roastbiff og rekesmørbrødene vi velger oss.

Ekte dansk smørbrød med roastbiff, stekt løk og sylteagurk.

Ekte dansk smørbrød med roastbiff, stekt løk og sylteagurk.

København: Jeg er både sjarmert og kjenner sommerfugler i magen ved tanken på deg. Men neste gang jeg kommer tilbake, håper jeg du gir meg en varmere mottakelse ...

FAKTA: KØBENHAVN

Reisemålet: København er hovedstaden i Danmark og er med 1 246 611 innbyggere i 2014 landets største byområde. Dette omfatter helt eller delvis 18 kommuner. Sentrum for byområdet utgjøres av Københavns kommune som med sine 539 542 innbyggere (2011) er Danmarks mest folkerike.

Reisen: Det er flere flyselskap som flyr til København fra Bergen. Vi søkte på billetter med avreise torsdag 23. mars og retur tirsdag 28. mars og havnet på en pris på 1738 kroner med Norwegian.

Best å bo: Har du vunnet i Lotto kan du jo flottenfeje deg med en suite på Hotell d' Angleterre til rundt 15 500 kroner, men hvis du ikke vil bruke hele reisebudsjettet på butlere, silkelaken og femstjerners luksus, finnes det absolutt alternativer. The Square hotel som ligger på Rådhuspladsen 14 får mye ros på steder som TripAdvisor og koster rundt 1300 kroner for en natt. Tivoli hotell er flott og fargerrik og ligger i Arni Magnussons Gade 2 og koster 1350 kroner for en natt. Saga hotel Holding er et tostjerners hotel som koster deg rundt 600 kroner natten. 

Attraksjoner: København har et vel av attraksjoner som passer både for liten og stor. På www.visitcopenhagen.dk finner du mange tips som vil gjøre turen enda bedre. Hva med å ta turen til Kronborg slott, som ble udødeliggjort i Shakespeares «Hamlet», eller besøke fristaden Christiania? Besøkende bes ikke ta bilder, for sin egen sikkerhet. En tur for å hilse på Den Lille Havfruen er et must for enhver Instagramkonto. Noen timer med shopping på Strøget hører med og en tur til Den Blå Planet (akvariet), eller Zoo er kjekt for de aller minste. Ta lunsjen eller middagen i superkoselige Nyhavn, og for all del: Unn deg et deilig «smørrebrød» med all slags herligheter på toppen. (Gjerne med en «lille en» ved siden av.)

Best å spise: Restaurant Krebsegaarden er kåret til Københavns beste på Tripadvisor og eies av en bergenser og askøyværing. Ellers anbefales Grams Lekkerier for en smakfull frokost og restaurant Bæst i Guldbergsgade for den mest himmelske pizza  vi noen gang har smakt.

Artikkeltags