Gå til sidens hovedinnhold

Reiselivet får ekstra krisehjelp. Men Bryggen vil neppe se slik ut igjen før i 2022

Stortinget er enige om å gi ekstra støtte til pakkereise-arrangører. – Avgjørende for at bransjen skal overleve, sier Fjord Tours-sjef.

Regjeringen mente det var bortkastet å garantere for destinasjonsselskapene. Nå krever et flertall på Stortinget, med Ap, Frp og SP i spissen, at regjeringen snur.

– Vi har ikke tjent penger siden mars i fjor. Å få dette på plass er helt avgjørende for at vi som pakkereisearrangører og Norge som turmål skal overleve. Det er oss kundene kontakter når reiselivsmarkedet åpner igjen, administrerende direktør Kristian B. Jørgensen i Fjord Tours Group

Halve staben permittert

Fjord Tours selger rundturer i Norge, fortrinnsvis til utenlandske turister. «Norway in a nutshell»-pakker til amerikanere og kinesere er hovedproduktet. Omsetningsfallet det siste året har vært enormt.

– Vi er avhengige av et internasjonalt marked og fikk i 2020 kun tre uker med turister fra Europa. Fremtidsutsiktene er usikre. Jeg tror ikke markedet er tilbake før i 2021/22, sier Jørgensen til BA.

Fjord Tours omsetter normalt for 280 millioner kroner årlig. I fjor var selskapet langt unna dette beløpet.

Halve staben på 24 ansatte er påvirket av permitteringer.

– For vår del har vi vært heldige og nylig fått på plass garantiordning gjennom et svensk forsikringsselskap. Mange i bransjen er ikke like heldig stilt. De har kniven på strupen og trenger statlig hjelp, sier Jørgensen.

– Kjempeglad

Åsunn Lyngedal (Ap) sitter i næringskomiteen på Stortinget som lenge har jobbet for å løse reisegarantifloken. Mandag stemte hun og partifellene for forslaget til Frp og SP.

– Jeg er kjempeglad for at vi nå får dette på plass. Jeg har etterlyst mer forutsigbare støtteordninger, spesielt for små og mellomstore bedrifter. Utfordringene er større enn mange har sett for seg. Vi skal leve av reiseliv i fremtiden og kan ikke miste bedrifter og arbeidsplasser nå, sier stortingspolitikeren til BA.

Hun viser til at tidligere kompensasjonsordninger reelt sett kun har dekket 46 prosent av bedriftenes kostnader.

Fortsatt turbulent marked

Bransjeforeningen Virke har i flere måneder krevd forlenget krisepakken til reiselivsnæringen og en forbedret lønnsstøtteordning.

– Vi er fornøyde med at opposisjonen i dag samlet seg om en statlig garantiordning og et forslag som skal redusere inntektstapet til de norske destinasjonsselskapene og sørge for at de får nødvendig hjelp. Disse selskapene vil spille en sentral rolle ved gjenoppbyggingen av norsk reiseliv etter korona, sier leder Astrid Bergmål.

Det er også besluttet at destinasjonsselskapene skal komme inn under den kommunale kompensasjonsordningen.

– Vi forventer nå at regjeringen raskt følger opp vedtakene som Stortinget i dag har vedtatt, sier hun.

Nordmenn er mer skeptiske til å ferie i utlandet enn tidligere, spesielt frem mot sommeren 2021. Syv av ti tror reiseaktiviteten vil påvirkes av koronasituasjonen.

Les også

Derfor dropper vi utenlandsturen og velger vestlandsferie i 2021

Les også

Slik skal Bergen unngå cruisebåt-smitte