Over tre uker uten regn

Nydelig solnedgang sett fra den nye badebryggen i Møllendal fredag kveld.

Nydelig solnedgang sett fra den nye badebryggen i Møllendal fredag kveld. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Regnbyen Bergen? Nei, det stemmer ikke lenger.  

DEL

Mens det regnet 6 av 7 av mai måneds første dager, har regnet siden forsvunnet fra byen mellom de syv fjell.

– Det var noen dråper natt til 17. mai, men det ble bare målt til 1,1 mm på Florida målestasjon. Det har ikke regnet skikkelig siden 11. mai. Da ble det målt 32,1 mm nedbør, sier Kristin Seter, meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Når er regnet tilbake da?

– Det vet vi ikke. Det er ingen sikre tegn til nedbør i våre prognoser. Det er derimot knyttet litt usikkerhet til kommende helg, sier hun og legger til at hun selv ønsker regn:

– Det er et lite håp for regn da neste helg. For nå har vi jo begynt å håpe litt på regn, med tanke på tørken og brannfaren.

Rekordmåneden mai

Normal gjennomsnittstemperatur for mai måned er i Bergen 10,2 grader. 1. mai startet med beskjedne 11,1 grader, men siden da har det bare gått oppover.

– Det er så mange varmerekorder som er blitt slått i mai at jeg nesten ikke har oversikt på alle. Selve gjennomsnittstemperaturen for mai måned er hele 4,2 grader varmere enn normalt, sier Seter og legger til:

– Andre storstilte rekorder er antall dager over 20 grader som det ble hele 15 av, mot tidligere rekord på 13 dager. Antall dager over 25 grader ble hele syv, mens rekorden fra tidligere var på fire dager.

Den mest signifikante rekorden kom på månedens nest siste dag.

– Så fikk vi også en dag over 30 grader, da det onsdag 30. mai var hele 31,2 grader i Bergen! Det har aldri skjedd i mai måned før, siden vi begynte med målinger i 1900. 

Kaldere fra mandag

– Har du tro på at flere rekorder vil bli satt?

– Hvis det fortsetter med samme værtype er det mulig, ja. Derimot går vi nå inn i de virkelige sommermånedene nå, og dersom det da skal bli satt rekorder skal det være veldig varmt, sier Seter.

Noe ny varmerekord blir det derimot ikke med det første.

– Det blir litt mer moderat varme fra mandag av. Da går temperaturene ned på rundt 18 grader for den kommende uken.

Det er meteorologen glad for.

 – Det blir fortsatt varmt, fint og tørt vær, men ikke fullt så varmt som det nå har vært. Det er bra hvis du spør meg, for det er mye mer behagelig når temperaturen er nærmere 20 grader enn 30.

Artikkeltags