Gå til sidens hovedinnhold

Rekordåret 2018

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Storm-meteorolog Roar Inge Hansen skal beskrive året 2018, dukker umiddelbart ett ord opp: rekordfylt!

– Det har vært rekorder i alle retninger i 2018. Det var en usedvanlig kald vinter, mens vi fikk en utrolig varm sommer. Senere kom en mild høst og vinter, med noen veldig varme oktoberdager, sier meteorologen.

Hansen påpeker at været har variert stort, men at det som helhet ser mer ordinært ut.

– Det er noen perioder som har vært veldig kalde, mens andre har vært veldig varme. Disse har ført til rekorder. Ser man helhetlig på året, fremstår det ikke så unormalt, sier han og eksemplifiserer:

– Desember er to grader varmere enn normalt, men siden det var så kaldt i februar og mars i år, blir ikke gjennomsnittet for årstemperaturen så lav.

– Det er nå en ny «normal»

– Middeltemperaturen for året 2018 lyder 8,7 grader, som er nokså lik de siste 20 og 30-årene. Nedbør per 30. desember er 2384 millimeter, mens normalen for Bergen er 2250 millimeter.

Hva som betegnes som normalen i Bergen, er basert på beregninger fra årene 1961 til 1990. Disse årene mener Hansen ikke lenger samsvarer med nåtiden.

– Middeltemperaturen for årene 1961 til 1990 er på 7,6 grader. Det er blitt en ny normal de siste 30 årene, hvor middeltemperaturen for året ligger på 8,3 grader. Ser man på den nye perioden, er ikke 8,7 grader for 2018 særlig fravikende, sier Hansen og konstaterer:

– Den globale oppvarmingen i verden ser man tydelig når man sammenligner temperaturen i de ulike tiårene i Bergen.

En eventyrlig sommer

Hansen mimrer om året som snart er over.

– Det var virkelig vinter i 2018, hvor mars og februar var kald. Den 1. mars var det tolv minusgrader, hvilket er det kaldeste i mars på rundt 50 år. Da var det mye snø i fjellet, sier han og legger til:

– Ja, så kom jo drømmepåsken den første uken av april, før det brått gikk over til sommer. For allerede før 15. april passerte temperaturen 20 grader, og en sommerdag så tidlig på året er ikke vanlig.

I sommer skrev mediene gjentatte ganger om de fine og tallrike sommerdagene.

– Det var den fineste mai noensinne i Bergen mener jeg, og så kom tørken. Bergen hadde rekord med nesten 25 grader uten regn, før det kom tilbake i juni.

Hansen forteller at siste del av juni ikke var særlig sommerlig, men at finværet igjen vendte tilbake til byen.

– Sensommeren ble veldig fin og den 27. juli kom Bergens varmeste dag gjennom tidende med 32,2 grader.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Tidlig og lang høst, men hvor er vinteren?

– Allerede 3. august var det etter min mening slutt på sommeren. Det ble en tidlig høst med mye nedbør og nedbørsrekorder. August, september og oktober var temmelig våte.

Starten på 2019 ble vindfull og våt. Snøen, den lar vente på seg.

– Man kan fortsatt håpe og tro på kalde perioder der snøen blir liggende. Folk har nok ikke glemt vinteren 2010 ennå, hvor Bergen fra 19. desember 2009 hadde 91 dager med snø i strekk. Ikke før 19. mars 2010 var den borte.

Kommentarer til denne saken