Torsdag morgen viste gradestokken utenfor huset til Sørensen på Gaupås i Arna hele 19,5 minusgrader.

– Jeg bor i Bergens kuldehull. Men vi flytter ikke. Det er bare å kle seg godt – ull hjelper. Og så er det heldigvis et varmehull om sommeren, sier den sprudlende arnabuen.

– Det er også så utrolig fint når det er skikkelig kaldt og fint vær. Rimfrosten er utrolig vakker, legger hun til.

Kulden som møtte henne torsdag kom ikke som noe sjokk.

– Vi er vant til å ha det kaldt her, og nå har det jo gått nedover jevnt og trutt de siste dagene.


Utsatte turen

På Gaupås, like etter avkjørselen fra E16, møter BA Nina Rasmussen på tur med hundene.

– Jeg rygget litt da jeg så hvor kaldt det var i dag tidlig, og går tur mye senere nå enn jeg pleier på grunn av kulden, forteller hun.

Hjemme hos Rasmussen viste termometeret -14 grader klokken halv åtte torsdag morgen. Men lenger inn i dalen er det enda kaldere.

– Her er det varmegrader i forhold. Bortover der har jeg sluttet å gå, fordi det er så kaldt, sier hun og peker innover mot Gaupås.

Generelt kaldere

Men det er ikke bare Gaupås det er kjent for å være kaldt. I området rundt Haukelandsvatnet i Indre Arna har termometeret også krøpet gått ned torsdag morgen.

– Da jeg begynte på jobb i dag tidlig, var det nede i -16 grader, forteller Henriette Lone, ansatt på Shell Lone. Hun forteller at hun på det kaldeste har opplevd temperaturer nede i 25 minusgrader på hjemstedet.

– Det er vel generelt kaldere her enn mange andre steder. Men jeg har aldri bodd noe annet sted, så det er vanskelig å sammenligne.

Kulde fra nord

Det måtte altså bli vår på kalenderen før vinteren for alvor kom på besøk i vest. Torsdag ble det målt de laveste temperaturene vi har sett denne sesongen.

Meteorologisk institutt (Met) sine målestasjoner viste i natt 9,1 minusgrader på Florida og minus 10,7 på Flesland og 11,9 i Åsane. På Gullfjellet var det aller kaldest, med minus 16,2.

– Det er veldig kaldt, ingen tvil om det. Faktisk har det ikke vært kaldere i Bergen i mars siden 2018, forteller statsmeteorolog Anne Solveig Andersen til BA.

Laveste temperatur i Vestland ble målt på Sandhaug i Eidfjord, med 23,8 minusgrader. Vossevangen har minus 14.

– Årsaken til det kalde været er veldig kalde luftmasser fra nord, og klarvær, forklarer meteorologen.

Historisk

Met sine nettsider kan man finne historiske temperaturer for Florida tilbake til 1957. Den kaldeste 9. mars før i år var i 1958, da det var minus 6,7.

Årets måling på 9,1 minusgrader er altså med god margin den kaldeste 9. mars som er målt på stasjonen.

Før Florida var Fredriksberg målestasjonen i Bergen sentrum. Statistikken der går helt tilbake til 1904. Den eneste 9. mars som har vært kaldere enn årets der var i 1947, for 76 år siden, da det ble målt 10 minusgrader.

Våren må vente

Kulden fortsetter i dagene fremover, om enn ikke like bitende.

– Torsdag og fredag blir like. På morgen er det klarvær og svært kaldt. Utover dagen skyer det til, og det kan komme snøbyger. Da stiger også temperaturen litt.

I helgen skal det bli bygevær, der nedbøren i Bergen hovedsakelig kommer som snø. Det kan også bli perioder med fint vær.

Hvorfor er det så kaldt nå?

Værfenomenet kalles Sudden stratospheric warming, eller brå stratosfærisk oppvarming.

Det skjer når polarvirvelen i stratosfæren svekkes, som igjen kan forplante seg til luften nedover mot bakken. Dette fører da til en rask økning i temperaturen i stratosfæren.

Fordi vinden er svekket, erstattes vestavinden som vanligvis preger vinterværet av kjølig polarluft.

Værfenomenet gir dermed typisk kaldere vær og mindre høytrykk mange steder der det normalt er mye høytrykk.

Fenomenet er ventet å prege været noen uker, slik at mars kan bli relativt kjølig og nedbørsfattig i Sør-Norge.

Kilde: Meteorologisk institutt