– Jeg har hatt influensa før, og det var kraftig sist gang, så jeg vil prøve å unngå å få det igjen, sier Alexander Kolstad (25) like etter at apoteker Matti Kårbø ved Apotek 1 på Bergen Storsenter har satt influensavaksinen i hans venstre arm.
De siste dagene har mange gjort som Kolstad, forteller Kårbø.
– Siden torsdag har mange bestilt time eller droppet innom for å få vaksine. I dag er vi fullbooket, sier han.
Rekordmange vaksiner
– Vi satte ny rekord i antall vaksiner satt ved våre apoteker på onsdag, og så hadde vi en dobling av det igjen på torsdag, sier pressekontakt Apotek 1 Kjersti Solberg Ofstad til BA.
Årsaken til den økte pågangen er trolig at Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet torsdag advarte om at de venter en influensaepidemi denne vinteren.
– Influensa har stort sett vært fraværende under pandemien på grunn av strenge smitteverntiltak, og befolkningens beskyttelse mot influensa er dermed lav. Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet. Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, sa direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.
Mange på drop-in
FHI og Helsedirektoratet påpeker at influensavaksine er det viktigste tiltaket for å unngå alvorlig sykdom, men de er bekymret for vaksinasjonsdekningen.
– Vi ser en tydelig økning i både bestillinger og drop-in-vaksinering etter at FHI kom med budskapet sitt. Det er både eldre og yngre som kommer innom, sier Ofstad i Apotek 1.
Også Boots-apotekene merker økt pågang, sier kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune til BA.
Det var nettopp budskapet fra FHI som fikk både Alexander Kolstad og Odd Vegard Kandal-Wright til å ta vaksinen nå.
– Jeg har tatt vaksinen de siste årene, for jeg vil ikke få influensa. Selv om jeg ikke er i risikogruppe selv, er det bra å beskytte meg selv og de rundt meg mot smitte, sier Kandal-Wright.
– Foreldrene mine oppfordret meg til å ta vaksinen. Da jeg så at FHI venter epidemi, bestilte jeg timen, sier Kolstad.
Ifølge Ofstad i Apotek 1 hadde apotekene i Norge per fredag satt cirka 40.000 doser med sesongens influensavaksine siden starten av oktober.
– Over halvparten kommer på drop-in. Det tyder på at folk kjenner på behov for å få det raskt, påpeker Ofstad.
Ved apotekene må man betale full pris for å få influensavaksinen, uansett om man er i risikogruppe eller ikke.
Influensavaksine
- Omtrent 1,6 millioner nordmenn tilhører risikogrupper for alvorlig influensa. FHI har som mål at minst 75 prosent av disse skal få influensavaksine.
- Av over 81.000 barn i risikogruppene fikk bare 8 prosent influensavaksine i fjor ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK og Beredt C19.
- Blant voksne i risikogruppene har vaksinasjonsdekningen økt kraftig i løpet av få år, og endte på 63 prosent for alle 18-79 år, ifølge tall fra årlig spørreundersøkelse utført av SSB.
Hvem bør vaksinere seg?
Personer i følgende risikogrupper bør ta influensavaksine årlig:
- Beboere i omsorgsboliger og sykehjem
- Alle fra fylte 65 år
- Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester). Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om influensavaksine
- Prematurt fødte barn, særlig barn født før uke 32 i svangerskapet, fra 6 måneder (kronologisk alder) til 5 år
- Barn og voksne med:
- kronisk lungesykdom (inkludert astma),
- hjerte- og karsykdom (annet enn velregulert høyt blodtrykk),
- diabetes type 1 og 2
- leversvikt eller nyresvikt
- kronisk nevrologisk sykdom eller skade, spesielt personer med nedsatt lungekapasitet og/eller hostekraft
- nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sykdom (f.eks. organtransplanterte, kreft, HIV, reumatoid artritt og andre sykdommer)
- svært alvorlig fedme (KMI over 40)
- annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege (f.eks. personer med medfødte kromosomavvik, genetiske syndromer og sammensatte kromosomavvik som ikke er klassifisert annet sted)
I tillegg anbefales influensavaksine til:
- Helsepersonell og andre ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har nær kontakt med pasienter ved behandling eller pleie.
- Personer som bor sammen med (eller er tilsvarende nære) immunsupprimerte.
- Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.
- Saneringspersonale og andre som jobber med mistenkt eller bekreftet influensasyk tamfugl.
Årets vaksine
- Influensaviruset er i stadig endring, og derfor blir influensavaksinene oppdatert før hver sesong. Årets influensavaksiner inneholder fire influensavirustyper: to A-stammer og to B-stammer.
- Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent. Det betyr at noen får influensa selv om de har tatt vaksine, men vi ser likevel at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlig sykdomsforløp.
- Vaksinering i apotek er ikke en del av influensavaksinasjonsprogrammet, og alle som vaksinerer seg der må betale full pris for vaksine og vaksinering.
Kilde: FHI.no
Fastlegene vaksinerer fra neste uke
Fastlegene i Bergen starter med influensavaksinering fra uke 43, forteller smittevernoverlege Marit Voltersvik til BA.
Foreløpig er det bare personer i risikogrupper som kan ta vaksinen hos fastlegen.
– Hvordan fastlegene organiserer influensavaksineringen varierer fra kontor til kontor, så man må sjekke med sitt eget legekontor, sier Voltersvik.
Tross fastlegekrise, regner smittevernoverlegen med at årets influensavaksinering vil gå greit.
– Dette har fastlegene gjort hvert år i mange år, og det har aldri vært noe problem, sier Voltersvik.