Det duskregner utenfor Bergenshallen. Byens vaksineklare står på rad og rekke utenfor stedet vanligvis skøytesporten regjerer. Denne morgenen har det vært kaos bak i kulissene hos dem som organiserer massevaksineringen av befolkningen. (Se bildeserien i midten av saken).

1800 sprøyter per vakt

En teknisk svikt førte til at flere som skulle møtt opp til sin andre dose i dag, aldri fikk melding om det.

– Vi ringte hver eneste en og fikk nesten alle til å stille til tiden, sier driftssjef for vaksineringsstasjonene i Bergen, Hossein Teherani stolt.

Innenfor veggene blir rundt 1800 mennesker vaksinert per vakt. Det har begynt å rulle skikkelig for Bergen kommune nå som Pfizer-dosene kommer i tusentall til byen.

De tomme stolene er nå fylt med mennesker som får sin første og andre dose av vaksinen som forhåpentligvis fører samfunnet trygt tilbake til normalen. I hvert fall så normalt som en kan ha det etter et drøyt år med krisetilstand.

Meningsfylt arbeid

Renate Furset sitter og registrerer alle som kommer inn for sin vaksinedose. Hun har vært med helt siden de begynte å bygge opp vaksineringsstasjonene.

– Jeg har vært med på oppbyggingen av alle hallene. Det har vært fantastisk å være en del av. Mange av oss som jobber her begynte samtidig, så det var fint å begynne helt på likt, sier hun.

Helsesekretæren har vært arbeidsledig en god stund. Da hun fikk muligheten til å jobbe med massevaksineringen grep hun sjansen med begge nevene.

Bildeserie

Vaksineringen i Bergenshallen går som planlagt

– Jeg har fått tid til å gjøre alt her, men i det siste er jeg blitt såkalt superbruker på datadelen, så nå får jeg lære opp andre i tillegg, sier hun stolt.

Furset synes det er dobbelt meningsfylt å arbeide der.

– Jeg får være med på dette og jeg har fått meg arbeid, sier hun mens Ashen Peris kommer bort for å hente noen papirer.

Helsesekretæren skryter av folkene hun arbeider med og pasientene.

Den syvende dosen

Forbi oss traver Ingvild Økland forbi. Hun har hatt ansvaret for vaksinestasjonen i Bergenshallen siden første dag. Seks uker senere smiler hun fortsatt like bredt.

– Det har gått kjempebra. Vi har økt antall pasienter som kommer hit, og vi tar unna mengder vi bare kunne drømme om i starten, sier Økland.

Men det er dosene til byen som har vært avgjørende for hvor mange som har vært innom vaksineringsstasjonen.

– Vi kunne tatt enda flere. Jeg skulle gjerne hatt mange flere doser, sier Økland.

– Hvordan har folk reagert på massevaksineringen?

– De aller fleste har vært veldig imøtekommende. Det er mange som har sett frem til å få vaksinen, og de har sett på denne dagen som den første på vei tilbake til normalen, sier hun.

– Har folk vært nervøse?

– Ja, de fleste er litt nervøse, forteller hun og viser oss opptrekkerne.

– Opptrekkerne?

– De som trekker ut dosene, sier hun og smiler.

En gruppe med helsearbeidere sitter og lager klar sprøytene som skal stikkes. Et sirlig system forteller de som henter sprøytene hvilken som er trukket ut først. Økland drar oss bort til bordet. Der står seks pussbekken fylt med vaksineglass.

– Dette er de syvende dosene. De som en først ikke trodde en kunne hente ut. De blir spart på, og så inviterer vi folk til vaksinering av den syvende dosen, sier Økland.

I pappbegrene, som vanligvis brukes til å samle opp puss på sykehusene, ligger det doser nok til en hel liten bygd.


5619 ekstra doser

– Siden vi begynte med massevaksineringen har vi klart å trekke ut 5619 ekstra doser, sier Hossein Tehrani fornøyd.

Det er nemlig ikke bare bare å få ut den syvende dosen. Helt nøyaktig dosering gir en ekstra dose per glass. Det blir fort avgjørende når en klarer å gjøre det på hvert eneste glass man får inn.

På en stol i midten av Bergenshallen sitter Hilde Hjertager Lund. Hun fikk sin første dose 29. april, uten at hun helt forstår hvorfor.

– Jeg er 50 og fikk dosen ganske tidlig, forteller Lund.

Hun er glad for at hun nå regnes som fullvaksinert og kan begynne å tilnærme seg normalen igjen.

– Men jeg skulle helst sett at russen og de yngre generasjonene ble vaksinert før meg. Jeg har ikke det enorme behovet for vaksinen, i hvert fall ikke før de yngre, som trenger å få være sosiale, sier Lund som selv har en russ i barneflokken.

– Men det var godt å få det gjort, medgir hun.

Hossein Tehrani har nok å gjøre. Både TV 2 og NRK har kommet opp for å snakke om den digitale hikken som skjedde denne torsdagen. De vil vite om det går doser tapt på grunn av teknisk svikt.

– Ingen doser gikk tapt. De fleste som ikke fikk beskjed, kom seg til vaksinering samme dag, sier Tehrani.