Torsdag denne uken stilte som de fleste nå vil ha fått med seg, presidenten i Norges Fotballforbund seg på talerstolen i Doha, og utfordret FIFA´s mektige pamper.

«Det er vår jobb å jobbe for større endringer» var blant utsagnene Klaveness rettet mot forsamlingen.

Likhet for alle

I talen sin var hun opptatt av at drømmene som fotballen inspirerer gir et ansvar for å sørge for at disse drømmene er mulige for alle, og av en verden der fotballen behandler både gutter og jenter, med alle farger, skeive eller hetero, med lik respekt.

Hun kritiserte også tildelingen av fotball- VM til Qatar, og at regimet ikke hadde gjort nok for å bedre vilkårene for fremmedarbeidere og for likestilling og inkludering.

Kritikken fremførte hun på vegne av hele fotball- Norge etter at et forslag i den retningen ble foreslått av SK Trane og vedtatt av et flertall i fotballforbundet.

Til tross for at Klaveness under FIFA- møtet i Doha representerer Norge, er ikke Trond Egil Soltvedt, daglig leder i fotballklubben Kvernbit IL, i tvil om at hun også kan stå for meningene hun representerte.

– Dette er en dame med bein i nesen, sier han til BA, og uttrykker stor beundring for Klaveness evne til å stå støtt i et vanskelig oppdrag.

Han understreker at Klaveness her handler på vegne av hele fotball-Norge.

– Det er jo masse meninger om dette, og mange som har ment ulike ting, og jeg har mine meninger, men det viktige er jo at den kritikken Lise fremfører, fremfører hun på vegne av Norge.

Tror kritikken preller av

Han tror kritikken preller av.

– Sånn som jeg kjenner Lise så preller den kritikken greit av, sier han på spørsmål fra BA om hvorvidt han tror kritikken går inn på henne.

– Jeg tipper hun ikke leser det engang. Sånn som jeg kjenner Lise er hun en enormt sterk person. Det er en grunn til at hun har havnet i den posisjonen hun er i, sier han om fotballpresidenten.

Klaveness får også massiv støtte fra flere hold. Blant annet twitret Lyon-stjernen Ada Hegerberg at «det aldri er noe feil tidspunkt å snakke om menneskerettigheter på, etter at representanten fra Honduras kritiserte Klaveness for å ha tidspunktet for kritikken var feil.

Hun skriver også at hun stiller seg bak Klaveness og håper at resten av landet også gjør det, etter at Norge nå har posisjonert seg som et av de landene som er mest kritisk til Qatar- VM.

– Tøft

Stolt er han også på vegne av klubben.

– Vi synes det er veldig stort å få fotballpresidenten, forteller han.

– Også at det er en dame. Det er tøft.

Han trekker frem både fotballbakgrunnen og utdannelsen til Klaveness som viktige for at hun er rette person til jobben, både som fotballpresident i Norge og som den som tar kampen for at fotballen også må ta et ansvar for like rettigheter for alle.

– Det viser jo også at Lise ikke har glemt røttene sine. Det er jo her hun kommer fra, sier lederen av klubben hvor Klaveness tråkket sine første fotballsko.

– Hun representer både klubben og Norge på en utrolig god måte, sier Soltvedt.