Det hadde vært en viss engstelse hos noen for at Voss i cupen kunne bli et bananskall. Med seriekamp både mandag og lørdag, lå det an til at onsdagens cupkamp mot fjerdedivisjonslaget fra ski-resorten ville bli med et meget redusert Brann-lag.

Men der Brann av og til sliter med lag fra divisjonen over Voss, har det vist seg at lag fra det femte øverste nivået - altså fjerdedivisjon - er noe vi pleier å ha full kontroll på. Selv med et reservespekket lag og selv om motstanderen visstnok skulle være et veldig godt lag fra dette nivået.

Og de første minuttene kunne det se ut til at bekymringen var berettiget. Voss kjørte på og presset. Men så var det slutt etter et par minutter. Bård Finne scoret i det tredje minutt. Allerede da gikk mye av piffen ut av laget fra smalahovebygden. Det tok riktignok en del tid før 2-0 kom - først i det 36. minutt, men Brann hadde i grunn full kontroll.

For allerede da vi ankom Voss, var det tegn som tydet på at dette ikke var noen god dag for bygden: Hovedoverskriften i lokalavisen var at dette kunne ha vært siste 17. mai med dravle på Voss! Og verre skulle det tydeligvis bli for dem:

I andre omgang rant det nemlig inn. Ikke med dravle, men Brann-mål. For Brann fikk flere unggutter prøve seg - og også score. Spesielt populært var innhoppet til Markus Haaland, som tilhører supportermiljøet og har en bror som er en av forsangerne på Store Stå. Haaland scoret da også etter få sekunder på banen. Noe store deler av det nevnte supportermiljøet antagelig ikke fikk med seg i den tjukke røyken som ironisk kom som følge av blussfeiring av nettopp Haalands innhopp... Men kem f.... é Erling Braut? For vi har Markus Haaland!

Finne scoret hat-trick og unggutten Marius Bendiksen Trengereid fikk to mål på sitt debut-innhopp fra like etter pause. Førstnevnte bommet imidlertid på straffe. Igjen.

Alt i alt en fin gjennomkjøring, Brann gikk videre til andre runde med en seiersmargin man kan leve fint med, nyttig kamptrening for spillere som ellers ikke får spille så mye og unge debutanter som fikk prøve seg - og det med hell! Branns fremtid ser lys ut, sett på bakgrunn av hva disse viste.

NB! I 1. runde av Norgesmesterskapet har vi fremdeles ikke tapt etter ordinært spill - verken 90 eller 120 minutter - siden 1939. Da den lange rekken av 1.runde-avansement ble brutt i 2016, var jo det som kjent på straffer. En annen kuriositet er at Brann kun i én av sine kamper i cup og nasjonal serie mot Voss har sluppet inn mål. Det var i den aller første av dem, og den ble spilt i 1927! Men, vi slapp inn mål mot Voss i 1947 i en serieturnering som var forløperen til dagens nasjonale seriesystem. Etter det har vi holdt nullen mot dem i 75 år!

(Fortsetter under bildet)

Kampen:

Ingen av spillerne som startet 16. mai-kampen mot Ulf, startet 18. mai-kampen mot Voss. Med ny, viktig seriekamp allerede 21. mai, var ikke det så rart.

Spillerne som startet hadde følgende spilletid i årets OBOS-liga: Eirik Holmen Johansen (0 minutter), Felix Horn Myhre (257), Runar Hove (0), Jonas Tviberg Torsvik (0), Aron Jonsson (0), Kasper Skaanes (16), Vegard Leikvoll Moberg (139), Isak Tomar Hjorteseth (10), Ole Didrik Blomberg (50), Bård Finne (227) og Filip Delaveris (0). Hver spiller hadde i snitt spilt totalt 63,5 minutter av de 540 minuttene i årets seriekamper.

Torsvik (snart 17 år) og Jonsson (17) fikk dessuten sine første minutter i obligatorisk kamp for Branns A-lag. Hjorteseth fikk sin start-debut.

Voss startet best og hadde et frispark etter et drøyt minutt som Jelmer Hoekstra fikk pannebrasken på rundt femmeteren. Heldigvis gikk det utenfor og vi unngikk en sjokkstart.

Men før det var gått tre minutter hadde vi likevel tatt ledelsen. Det skjedde da Voss klarerte svakt på et innlegg fra Kasper Skaanes og Bård Finne fikk ballen midt i feltet. Han satte ballen nede i det venstre hjørnet og vi ledet 1-0.

(Fortsetter under bildet)

Som vanlig veldig viktig å få det målet tidlig i slike cupkamper og ikke la motstanderen få spille på seg selvtillit.

Vi fortsatte å dominere: Skudd og heading fra Ole Didrik Blomberg, heading fra Kasper Skaanes, en lobb fra Finne, skudd fra Finne, men samtlige uten tellende resultat.

Først i det 36. minutt fikk vi 2-0. Finne satte ballen inn fra fem meter da Blomberg la 45 grader ut fra nesten ved dødlinjen. Nå skulle vel dette gå helt fint?

Tre minutter før pause kom hjemmelaget til sin andre avslutning i feltet da Kristoffer Bidne headet fra ti meter, men Brann-keeper Eirik Holmen Johansen tok det.

På overtid av omgangen var det utrolig at ikke Blomberg scoret da han mottok en retur fra keeper Klette og skjøt rett i beina på samme mann fra fem meter. Lagene gikk til pause med 2-0 til Brann.

Etter pause kom Marius Bendiksen Trengereid inn for Vegard Leikvoll Moberg. 18-åringen Trengereid fikk sine første tellende minutter for Branns førstelag.

Knappe tre minutter ut i andre omgang hadde Finne en stor dobbeltsjanse, men begge skudd gikk rett på keeper.

Ett minutt senere var imidlertid kampen punktert med 3-0 til Brann. Det skjedde da Blomberg mottok en mislykket Voss-klarering midt i feltet og satte ballen til venstre i målet. Nå var det så definitivt avgjort!

Etter ti minutter av andre omgang kom også 4-0. Nå var det Finne som scoret fra kort hold etter innlegg fra Myhre.

Nå skapte ikke Brann så mange sjanser lenger, men hadde veldig mye ball. 17 minutter ut i omgangen var det likevel klart for 5-0 da innbytter og debutant Trengereid satte ballen vakkert i mål fra sekstenmeteren.

Etter dette gjorde Brann et trippelbytte: Markus Haaland, Mikal Berg Kvinge og Rasmus Holten kom inn for henholdsvis Runar Hove, Kasper Skaanes og Ole Didrik Blomberg.

17-åringen Haaland og 17-åringen Holten fikk dermed sine første minutter i obligatoriske kamper for Branns førstelag.

(Fortsetter under bildene)

Og bare 25 sekunder etter at spillet var satt igang igjen etter byttene, så scoret pinadø førstnevnte innbytter på et langskudd fra tyve meter! 6-0!

Siden hadde både Delaveris og Trengereid skuddforsøk fra skrått hold, men den såkalte "verdens eldste keeper", snart 44 år gamle Kenneth Klette hos Voss, tok begge. Skibygd-laget hadde også noen langskuddforsøk og skulle muligens også hatt straffe.

13 minutter før slutt headet Trengereid i en bue fra utenfor femmeteren på innlegg fra Finne. Ballen gikk inn til 7-0 i det venstre hjørnet. Kunne vi klare tosifret her?

Da det gjenstod ti minutter fikk vi straffe da keeper felte Finne. Sistnevnte får imidlertid påtaleunnlatelse for å ikke overholde den uskrevne regelen om at den som blir felt ikke skal ta straffen selv. Det gjorde han fordi den ikke står skrevet noe sted. Og det straffet seg... Finne bommet nemlig på straffesparket, som han også gjorde i kvalikfinalen mot Jerv for fem måneder siden.

Straffebommen ble belønnet med bytte. Svenn Crone kom nemlig inn for Finne de siste åtte-ni minuttene.

Resten av kampen ble en ren transportetappe. Brann hadde ballen, men kom ikke til de store sjansene mot slutten. Det var da heller ikke nødvendig. Brann vant 7-0 og er videre til andre runde.

Alderen på spillerne som avsluttet kampen var for øvrig 30, 27 (på fredag), 23, 21, 18, 18, 18, 17, 17, 17 og 17 (om en uke). Snittalder: 20,3 år.

(Fortsetter under bildet)

Supporterne:

Vi var over 100 Brann-supportere på bortefeltet, men det var nok sikkert en god del Brann-sympatisører også blant de nærmere 2300 (imponerende tall forresten!) som ikke stod på dette. Passelig med synging fra oss til 1.runde-kamp å være, selv om det gikk mye i synging om sau, morsomheter til den ene Voss-vakten som stod foran oss og selv er fra Branns supportermiljø - og ikke minst hyllest av innbytter Haaland som også er en av oss.

-

Neste runde:

Både Bjarg, Fana, Sotra, Os og Øygarden er videre av lokale lag. Bjarg og Fana møtte vi så sent som i fjor, og er nok derfor ikke aktuelle som Brann-motstandere. Sotra møtte vi i 2018, men det trenger ikke være avgjørende. Likevel er nok Øygarden (aldri møtt som Øygarden, men senest i 2017 som Nest) og Os (møtte dem sist i 2015) de mest aktuelle for Brann i 2. runde.

.

Rim og regler:

Første tur i cupen

gikk til Vangsvatnet og Voss

Det burde jo gå bra,

vårt reduserte lag til tross

Det måtte bli reserver

når programmet var så tett

For motstand i fra fjerde

bør man likevel slå lett

*

Men hjemmelaget herjet

ja i hvert fall to minutt

Da Finne fikk vårt første

tok det ganske hurtig slutt

Kun tre minutt var spilt

- vi hadde ganske grei kontroll

Og før man gikk til pause

da fikk Finne nok en goal

*

I andre kom det flere;

Blomberg først, og så fikk Finne

sitt tredje mål for kvelden

Så fikk flere unge skinne

M Trengereid fikk to,

og mellom dem fikk Haaland ett

Da endte det med storseier,

ja syv-null, rett og slett!

*

Og det må være greit

når det var B-laget som stilte

Mot slutten var det flere

ferske unggutter som spilte

Vi tok et steg mot Ullevål,

men veien den er lang

Finalen, den er lenge til;

til neste vår en gang!

*

-

Kuriosa:

* Dette var vår tredje strake seier og syvende strake uten tap (5-2-0) i obligatoriske kamper. Sist kamp vi ikke vant var 1-1 hjemme mot Sogndal 23. april. Sist kamp vi tapte var 0-1 borte for KFUM i cupen 12. mars.

* På bortebane har vi nå fire strake seire i obligatoriske kamper. Sist vi ikke vant borte var da KFUM slo oss 1-0 i cupen 12. mars. Forrige gang vi hadde fire strake borteseire i tellende kamper var i april og mai 2019 da vi hadde fem.

* Dette var vår syvende strake obligatoriske kamp med scoring. Sist vi ikke scoret i tellende kamp var da vi tapte 0-1 for KFUM borte i cupen 12. mars. Forrige gang vi scoret i så mange tellende kamper på rad var fra juni til oktober da vi scoret i seksten strake.

* Brann har scoret femten mål de siste tre kampene. Forrige gang Brann scoret så mange mål på tre tellende kamper var i april 2013 da vi scoret atten (14-0 over Hovding og 2-0 hjemme mot både Viking og Odd).

* Dette var vår fjerde strake obligatoriske bortekamp med scoring. Sist vi ikke scoret borte var da vi tapte 0-1 for KFUM i cupen.

* Brann har scoret 19 mål på de fire siste obligatoriske bortekampene. Så mange mål har vi ikke scoret på fire bortekamper siden april og mai 2013 da vi scoret 21 mot Hovding (14-0), Øystese (6-1), Sogndal (1-3) og Godset (0-2).

* Dette var vår andre strake obligatoriske kamp uten baklengs. Sist vi slapp inn mål var da vi vant 5-1 borte over KFUM i serien 9. mai. Forrige gang vi holdt nullen i to strake obligatoriske kamper var da vi slo Bjarg 5-0 og Fana 3-0 i sommer.

Brann innbyrdes mot Voss:

* Brann har vunnet alle ni kamper i cup og nasjonal serie mot Voss. Målforskjellen er 38-2. De to baklengsmålene kom i det første møtet 14. august 1927 (4-2). Etter det har Brann holdt nullen i samtlige åtte kamper i cup og nasjonal serie.

-

Hendelsene:

01:11 - Voss: Jan Ruben Sleen slår et frispark fra høyre og inn i feltet. Jelmer Hoekstra vinner på hodet ved femmeteren, men det går utenfor..

02:52 - 0-1, SCORING BRANN; BÅRD FINNE: Isak Hjorteseth vinner ballen på midten og sender frem til Filip Delaveris som gir videre til Kasper Skaanes. Bergenseren slår inn fra venstre, Voss klarerer svakt og ballen havner hos Finne som setter ballen nede i det venstre hjørnet fra kanskje ti meter.

04:36 - Voss: Sleen skyter fra fem meter inne på egen banehalvdel, men ballen spretter ti meter utenfor Brann-målet.

05:19 - Brann: Det ser ut til at Felix Horn Myhre kanskje forsøker et skudd fra skrått hold rett innenfor sekstenmeteren, men det spretter og stoppes midt i feltet.

07:50 - Brann: Ole Didrik Blomberg skyter utenfor fra sekstenmeteren.

09:02 - Brann: Blomberg header utenfor lengste stolpe fra fem-seks meters spiss vinkel på et godt innlegg fra Delaveris.

11:20 - Brann: Det heades fra skrått, kort hold ved det som antagelig er Aron Jonsson, men i nettveggen via en Voss-spiller til corner.

12:03 - Brann: Kasper Skaanes kommer til heading fra åtte-ti meter på et høyt innlegg fra Blomberg. Ballen har fin retning, men keeper redder.

17:52 - Brann: Vegard Leikvoll Moberg spiller igjennom Finne på høyresiden. Sistnevnte prøver å lobbe fra ti meters relativt spiss vinkel, men det går utenfor.

23:30 - Brann: Finne skyter over fra 15 meters spiss vinkel.

Brann hadde enormt mye spill, men fikk foreløpig ikke flere mål.

31:33 - Brann: Blomberg skyter fra skrått hold rett utenfor sekstenmeteren, men det triller langt utenfor.

34:20 - Brann: Finne skyter utenfor fra 20 meter.

35:41 - 0-2, SCORING BRANN; BÅRD FINNE: Hjorteseth slår ballen langt frem, Blomberg tar ballen ned i feltet og legger 45 grader ut fra nesten ved dødlinjen og foran mål. Fra fem meter setter Finne inn 2-0 til oss.

38:08 - Brann: Finne forsøker et skudd fra tyve meter, men det blokkeres umiddelbart,

41:24 - Voss: Torsvik med et skummelt tilbakespill som Skage Giljarhus Storheim er nære på å snappe, men Runar Hove rydder opp.

42:04 - Voss: Kristoffer Bidne får til en heading fra ti meter på et kast fra Sigbjørn Brekkhus. Ballen går i en bue inn til Eirik Holmen Johansen.

44:46 - gult kort, Voss: Magnus Bøyum Ulvund for en takling på Delaveris.

45:00 + 0:17 - Brann: Myhre skyter fra tyve meter, Klette redder og gir retur, den er Blomberg fremme på, men fra fem meter skyter han rett på keeper som redder med en beinparade.

45:00 + 1:01: Pause. Brann leder 2-0 etter 10-2 til samme lag i antall angrep med avslutninger i feltet.

- 2. omgang:

45:00 -> bytte Brann: Marius Trengereid inn for Vegard Leikvoll Moberg.

47:08 - Voss: Holmen Johansen er ute og redder når det blir headet farlig inn foran Branns mål etter et kast.

47:38 - Brann: Finne skyter fra midt i feltet og rett på keeper. Så får han etter hvert ballen tilbake på omtrent samme sted, men også dette skuddet går rett på keeper.

49:00 - 0-3, SCORING BRANN; OLE DIDRIK BLOMBERG: Ulvund får ikke klarert skikkelig og ballen havner hos Blomberg som skyter fra midt i Voss-feltet og i mål nede til venstre.

55:13 - 0-4, SCORING BRANN; BÅRD FINNE: Hove slår langt ut på høyresiden hvor Myhre får ballen. Sistnevnte legger flatt inn fra nesten ved dødlinjen og Finne scorer fra seks-syv meter.

59:01 - Voss: Giljarhus Storheim forsøker et skudd fra utenfor siden av sekstenmeteren. Det går i bue og inn til Holmen Johansen. Ballen hadde uansett ikke retning mål.

62:20 - 0-5, SCORING BRANN; MARIUS BENDIKSEN TRENGEREID: Myhre legger inn fra høyre ved dødlinjen. Finne mottar ballen midt i Voss-feltet og gir tilbake til Trengereid som skyter fra sekstenmeteren og nydelig inn til høyre i målet!

63:15 -> bytte Brann: Markus Haaland inn for Runar Hove.

63:15 -> bytte Brann: Mikal Berg Kvinge inn for Kasper Skaanes.

63:15 -> bytte Brann: Rasmus Holten inn for Ole Didrik Blomberg,

63:56 - 0-6, SCORING BRANN; MARKUS HAALAND: 25 sekunder etter at dommeren hadde blåst igang spillet igjen etter at Haaland kom inn, så scorer Haaland. Han mottar ballen et stykke utenfor feltet og avanserer noen meter før han skyter fra tyve meter. Ballen går inn nede til høyre.

68:11 - Brann: Delaveris skyter fra kanskje 15 meters skrått hold, keeper må bokse ballen i været, men sistnevnte tar selv nedfallsfrukten.

69:48 - Brann: Trengereid kommer til skudd fra ti meters spiss vinkel, men rett på keeper.

71:22 -> bytte Voss: Torstein Bergstrøm Jåstad inn for Martin Bidne.

72:16 - Brann: Kvinge legger inn fra høyre og Finne skyter fra 13 meter. Det går høyt over.

73:22 - Voss: Daniel Kalhovd Kvamme skyter svakt fra 30 meter. Det spretter ufarlig, langt utenfor.

76:15 - Voss: Kvamme skyter fra 25 meter, men Holmen Johansen redder.

77:08 - 0-7, SCORING BRANN; MARIUS BENDIKSEN TRENGEREID: Finne kommer seg til innlegg fra høyresiden av feltet og Trengereid header fra utenfor femmeteren. Ballen går i en bue og lander i mål ved venstre stolpe!

78:10 -> bytte Voss: Henrik Magnusson Lydvo inn for Jelmer Hoekstra

78:30 -> bytte Voss: Ola Haugo Bryn inn for Magnus Bøyum Ulvund.

80:13 - Brann: Keeper kommer ut på siden i feltet og feller Finne. Straffespark til Brann!

80:44 - Brann: Finne bommer på straffesparket. Skuddet går utenfor venstre stolpe.

81:30 -> bytte Brann: Svenn Crone inn for Bård Finne.

87:15 -> bytte Voss: Abdulaziz Turksoylu inn for Daniel Kalhovd Kvamme

87:15 -> bytte Voss: Andreas Lydvo inn for Thor Olav Fenne.

90:00 + 0:50: Kampen er slutt. 7-0 til Brann etter 18-2 til Brann i antall avslutninger i feltet.

--

Kampfakta:

Voss - Brann 0-7 (0-2)

1. runde NM menn, Prestegardsmoen. 2390 tilskuere. Dommer: Steinar Hauge, Bjarg. Gult kort: Magnus Bøyum Ulvund, Voss.

Mål: 0-1 Bård Finne (02:52), 0-2 Finne (35:41), 0-3 Blomberg (49:00), 0-4 Finne (55:13), 0-5 Trengereid (62:20), 0-6 Markus Haaland (63:56), 0-7 Trengereid (77:08).

Voss (5-4-1): Kenneth Klette - Thor Olav Fenne (Andreas Lydvo fra 88.), Magnus Bøyum Ulvund (Ola Haugo Bryn fra 79.), Kristoffer Bidne, Sigbjørn Brekkhus, Håkon Magnusson Lydvo, - Jan Ruben Sleen, Skage Giljarhus Storheim, Daniel Kalhovd Kvamme (Abdulaziz Turksoylu fra 88.), Jelmer Hoekstra (Henrik Magnusson Bydno fra 79.) - Martin Bidne (Torstein Bergstrøm Jåstad fra 72.)

Brann (4-3-3): Eirik Holmen Johansen - Felix Horn Myhre, Runar Hove (Rasmus Holten fra 64.), Aron Jonsson, Jonas Torsvik - Vegard Leikvoll Moberg (Magnus Trengereid fra 46.), Isak Tomar Hjorteseth, Kasper Skaanes (Markus Haaland fra 64.) - Ole Didrik Blomberg (Mikal Berg Kvinge fra 64.), Bård Finne (Svenn Crone fra 82.), Filip Delaveris.

-

Kampstatistikk:

Antall angrep med avslutninger i feltet: 18-2 til Brann (mine tall). 1. omg.: 10-2 til Brann. 2. omg.: 8-0 til Brann.

-

Linker:

BA

NTB Live

BT

TV2

brann.no