På den familievennlige restauranten Roll and rock møter BA familien Espeland og Fyksen fra Oslo. De har valgt å ta seg en stor byferie i Bergen, og skal være her frem til onsdag.

– Det er så fint at det ikke regner her, sier Ane Fyksen.

– Vi har ikke vært her så lenge da. Kommer til Bergen i dag, og dro fra hotellet rett hit, sier Lars Espeland.

De har med seg sine to barn Haakon og Anna Espeland som nyter hver sin milkshake.

– De har kjempe god milkshake her, sier Haakon.

– Nå gleder vi oss til å dra å se Torget og bryggen nærmere. Vi gikk forbi den på veien hit, og det så veldig lovende ut, sier Espeland.

Frank Ove Ditlaroche driver både Villani og Roll and Rock som begge ligger i Skostredet. I den populære gaten er de vant med fulle belegg og godt besøk fra utenlandske turister i sommermånedene.

Reiserestriksjoner og pandemi har imidlertid ført til at Bergens-restaurantene må sette sin lit til nordmenn på norgesferie i år. Ifølge Ditlaroche har overgangen gått smertefritt.

– Vi har hatt så fullt som vi kan ha det til nå ved begge spisestedene, sier Ditlaroche, som viser til fulle bordreservasjoner på Villani.

– Roll and Rock er jo mer et drop-in-konsept, men her fyller det seg også opp daglig, legger han til.

Nordmenn drar på kjøpesenter

Med andre ord ser det ut til at de norske turistene kan erstatte de utenlandske. Faktisk, kan den spesielle 2020-sommeren sørge for enda bedre tall sammenlignet med fjoråret.

– Forskjellen mellom de norske og de utenlandske turistene er at nordmenn oftere reserverer bord på forhånd. I tillegg betaler nordmenn generelt mer pr. hode, forteller Ditlaroche, som i tillegg peker på Villani-restauranten på Lagunen.

– Der går det også veldig bra, og det kan ha en sammenheng med at norske turister kanskje vil besøke Norges største kjøpesenter når de er på ferie. Utenlandske turister er på sin side ikke så interessert i kjøpesenter, og holder seg for det meste i bykjernen.

– Bedre enn i fjor.

Jostein Torsvik stiller seg bak Ditlaroche sitt inntrykk. Han driver Holy Cow, Ferdinand på Engen, Hem og Madame Felle. Alle restaurantene, bortsett fra den sistnevnte, leverer bedre resultater denne sommeren, enn den forrige.

– Hadde du spurt meg i mai om hvordan dette skulle gå, hadde jeg ikke trodd det skulle være fasiten. Sånn sett er det utrolig positivt, sier Torsvik, som sier han legger merke til at det er mange i byen for tiden:

– Inntrykket mitt er at flere bergensere bruker penger i byen, samtidig som norske turister kommer fra hele landet. De norske turistene er vel så bra som de utenlandske.

Bakgrunnen for at Madame Felle ikke leverer de samme tallene er, ifølge Torsvik, at de i større grad trekker kunder og inntekt gjennom konserter og billettsalg.

– Der har det gått ganske trått i både mai og juni fordi vi ikke har kunnet arrangere konserter. I juli har ikke frafallet vært så ille, fordi de norske turistene har vært vel så bra.

Har ikke råd til ny nedstengning

Driftsansvarlig for den indiske restauranten Arti, Deepo Singh, sier de er fornøyd med de norske turistene i år.

– Markedet har begynt å stabilisere seg og vi er positivt overrasket over resultatene. Likevel har vi ikke helt fulle restauranter denne sommeren.

Han sier seg enig i Ditlaroches påstand om at norske turister bruker mer når de er og spiser. Samtidig kan han ikke skilte med det belegget som Ditlaroche og Torsvik opplever for sine restauranter.

– Snittregningen her er nok høyere per bord i år enn i fjor sommer. Men vi har bare fullt i helgene nå, så belegget var bedre med de utenlandske turistene, sier Singh.

Han understreker likevel at belegget på hverdag fortsatt er bra, og at han er fornøyd med utviklingen post korona.

– Nå håper vi bare, i likhet med alle andre aktører i denne bransjen, at det ikke blir en ny «lockdown».