For tre år siden fikk Grethe Landsvik brystkreft.  I år stiller hun i Rosa Sløyfe-løpet i Bergen sammen med datter og svigerdatter.

– Jeg tror jeg skal klare den korte løypen. Jeg kan gå og kanskje løpe litt, sier Grethe Landsvik (62).

Det er ingen selvfølge for 62-åringen å klare å komme seg gjennom den 3,5 kilometer lange løypen i årets Rosa Sløyfe-løp i Bergen. For siden hun fikk brystkreft for tre år siden, har hun slitt med ulike senskader etter den tøffe behandlingen.

– Senfølgene påvirker livet mitt veldig mye. Det er alt fra smerter til konsentrasjonsvansker, varhet for mye lyder og fatigue – ekstrem slitenhet, forteller hun.

Datteren Lisa Landsvik (36) jobber som kreftsykepleier. Hun deltok i løpet sammen med kolleger og venninner da det ble arrangert i Bergen for første gang i fjor.

– Vi har sett at det har vært vanskelig for mamma å gå videre med livet og hverdagen etter behandlingen. Derfor er vi veldig glade for at hun i år tørr å være med på dette, og at hun klarer å finne energi og krefter til dette, sier hun.

Saken fortsetter under faktaboksen.

Rosa Sløyfe-aksjonen

  • Rosa Sløyfe-aksjonen startet i USA på 1990-tallet og ble første gang arrangert i Norge i 1999, i regi av Brystkreftforeningen og Kreftforeningen.
  • Målet med aksjonen er å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon og øke kunnskapen om brystkreft samt å støtte brystkreftforskning.
  • Hvert år får rundt 3400 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft. Én av tre kvinner som overlever brystkreft får senskader.
  • I år som i fjor går midlene fra Rosa Sløyfe-aksjonen til forskning på senskader etter brystkreftbehandling.
  • Rosa Sløyfe-løpet er for alle, uansett form og kjønn. Nytt i år er valget mellom to lengder, 3,5 km eller 6 km.

Kilde: Kreftforeningen

 

Økning i påmelding

Da Rosa Sløyfe-løpet gikk av stabelen i Bergen i fjor, stilte 2200 på startstreken. Per i går hadde 1967 personer meldt seg på løpet som går av stabelen torsdag 4. oktober.

– Bergen er foreløpig helt klart største by, og vi har en solid økning i påmeldte fra i fjor. Vi har et unikt engasjement i Bergen. Mange flotte damer og menn stiller opp og vi satser på og håper å slå Oslo i år også, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Kleppestø i Kreftforeningen i Hordaland.

– Det er det flott å se at så mange nå har meldt seg på løpet, sier Grethe Landsvik.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Viktig og gøy

Grethe Landsvik har engasjert seg i Brystkreftforeningen i Bergen siden hun ble syk. De fleste i styret skal både jobbe dugnad og stiller i løpet.

– Vi skal også ha stand på alle kjøpesentrene i byen i løpet av oktober, forteller hun.

Datteren har også mobilisert en gjeng som stiller i løpet, inkludert svigerinne Beathe Andreassen (38).

– Det er første gang jeg er med i år. Det er en viktig sak, og en god anledning til å gjøre noe kjekt sammen, sier hun, mens de to andre nikker ivrig.

I fjor gikk 24 millioner kroner fra Rosa Sløyfe-aksjonen til forskning på senfølger etter brystkreft.

– I år som i fjor går 200 kroner av påmeldingsavgiften til løpet til forskning på senfølger. Vi oppfordrer flest mulig til å stille opp. Her er det lov til å gå. Målet er å ha det gøy, sier Grethe.