Gå til sidens hovedinnhold

Bare litt trøst og et smil

Artikkelen er over 5 år gammel

Flyktningkrisen i Middelhavet er katastrofal. De trenger hjelp. Ungdomskolelærer Kristin Gjelsvik har vært på den greske øyen Lesvos og hjulpet flyktningene i land. Vi kan alle være litt mer som henne; “Dråpen i havet”.

Historiene er mange og inntrykkene sterke. TV-bildene som har blitt vist i høst ble for uutholdelige. Bildene av døde barn liggende på stranden var ofte vanlig kost på TV skjermene rundt om i landet.

– Å sitte her hjemme og ikke kunne gjøre noe var helt forferdelig, forteller Kristin. Det toppet seg på alle mulige felt. Blant annet på facebook. Da jeg satt her i Norge og visste at jeg kunne være med å hjelpe, gjorde det at jeg reiste. Jeg dro fra familie, barn og venner til en gresk øy midt i Middelhavet. I København møtte hun to venninner før turen gikk videre til Athen. Deretter gikk det småfly ut til Lesvos som ligger mellom greske landområder og Tyrkia. 

Lange dager

Skiftene var lange, og selv om det kom båter gjennom hele dagen var aktiviteten størst på morgenen. Hver dag kom gråtende barn som hylte og skrek av redsel, mens andre var neddopet for å holde munn. Alle syntes dette var grusomt skummelt. Foreldrene dopet barna sine for at de ikke skulle huske så mye, men også for at de ikke skulle bli så opprørt.

Det fantes utkikkspunkter hvor vi hadde flere menn med kikkert. Herfra kunne vi se flyktningenene gå ombord i båtene på andre siden og følge dem hele turen. Da de var nært nok land, dro vi ut med småbåter og hjalp dem inn, forteller en engasjert Kristin Gjelsvik.

– Men jeg er ingen livredder, sier Kristin. Hun er ikke en som kan bli med ut i båtene og redde dem inn, men hun kunne ta vare på barna.

– De har jo nesten ingenting når du kommer her. Da er min jobb kanskje den beste.

Dette å bare kunne gi en klem, gjør så utrolig godt, sier Kristin med smilet på lur. Flere av barna får også en bamse som de kan leke med for å glemme det som faktisk skjer, og kanskje få fram et lite smil.

Dråpen i havet

Kristin er med i den veldedige organisasjonen “Dråpen i havet”, som arbeider med å hjelpe mennesker på flukt. Som medarbeider i organisasjonen bidro Kristin til å gjøre livet litt lettere for noen flyktninger. Men hun syntes det var tøft å komme hjem, fordi mentalt var hun fortsatt på den greske øyen Lesvos. Sammen gjør vi forskjell, sier Kristin på facebook. Her oppfordrer hun alle til å bidra med det de kan. På spørsmålet om dette er noe hun vil gjøre igjen, svarer Kristin: Helt klart!   

Kommentarer til denne saken