Gå til sidens hovedinnhold

Generasjon Perfekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Ungdommen har aldri før opplevd et så stort press for å ha en perfekt kropp, toppkarakterer og «riktige» klær.

Mange tenåringer føler at de ikke er gode nok. Før kom presset bare fra blader og reklame. Nå som sosiale medier er en del av hverdagen, kommer det fra alle kanter, til alle døgnets tider. Dette ville jeg finne ut mer om, så jeg satte meg ned og snakket med noen ungdommer.

Det første jeg spurte ungdommene om, var om de følte at det var mye press blant tenåringer. “Ja,” ropte alle jentene i kor. Derimot ristet guttene på hodet og sa at de ikke merket det så godt blant guttene, men sa at de merket at mange jenter prøvde å være perfekte.

– Hvilket type press er det, da?

– Alt, egentlig. Kroppspress, utseendepress, karakterpress og så videre. Du må egentlig være perfekt i alt, sier Anna (14).

– Og hvorfor regnes det som fint å være tynn? Det lurer Tilde (14) på.

Norske jenter presser seg helt ekstremt for å få den perfekte kroppen. For mange ender det med psykiske problemer og spiseforstyrrelser. I følge Interessegruppen for spiseforstyrrelser har 230.000 norske kvinner mellom 15 og 44 år spiseforstyrrelser. Det er alarmerende.

Etter min mening er det litt trist at alle vil være perfekte. Altfor mange stresser for å få idealkroppen eller ideallivet. Det er det umulig å klare. Samtidig er det fort gjort å tro at andre lever det perfekte liv når man ser bloggere som reiser verden rundt, nabojenta som drar på fest hver helg og klassekameraten som viser fram den veltrente kroppen på sosiale medier. Hvordan skal du klare å oppleve, feste og trene, når du også må ha tid til skole og egne behov?
Når er man god nok?

Når det ser ut som alle andre klarer alt og får til alt, og er fornøyd med hvordan de har det, kan det være vanskelig å stole på seg selv og føle at man er bra nok som man er.

– Før var det veldig bra når noen var god i én ting. Nå forventes det at ungdommene skal være gode i alt. Jeg tror det er fordi alt dere gjør, blir lagt ut på sosiale medier, sier ungdomsskolelæreren Terje Pedersen (40).

– Uansett hva du gjør, kommer det alltid til å være noen som sier noe bak ryggen din.” sukker Amalie (14).

Ina (14) nikker seg enig og sier at hun syntes det er synd at folk ser ned på dem som kler seg litt annerledes, for de tør jo faktisk å skille seg ut.

Det er ikke lett å prøve å være unik når du samtidig gjør alt du kan for å være lik som de andre. Når er man egentlig god nok?

Kommentarer til denne saken