Gå til sidens hovedinnhold

Hva om politiet rettet pistolen mot deg?

Artikkelen er over 5 år gammel

For litt over et år siden skjøt politimannen Darren Wilson den 18 år gamle Mike Brown Jr. Den unge gutten døde. Han var en afrikansk-amerikaner, som bodde i byen Ferguson. Siden den gang, og lenge før, har uskyldige afrikansk-amerikanere blitt drept av politibetjenter i USA.

Politimannen sa at Brown hadde angrepet Wilson, men i følge et øyevitne stod Mike Brown med hendene løftet høyt opp. Darren Wilson sjokket han ikke, eller slo han ned, slik de egentlig skal. Han syntes det var nødvendig å skyte. Mike Brown er ikke den eneste som har dødd av en politimanns hånd. Eric Garner, Jeremy Lett og Oscar Grant.

LES MER FRA ROTHAUGSBLOGGEN

Egentlig burde ikke dette være nødvendig. Dette skulle vært fikset for femti år siden da afrikansk- amerikanere kjempet for retten til å stemme. Men nå er Dr. Martin Luther King Jr. død, og rasismen er her fortsatt, bare bedre gjemt og mer diskret enn før.

Av hele USAs befolkning er kun 38% av en annen etnisitet enn hvit. Afrikansk- amerikanere, Urfolket, latinamerikanere og enda flere. Men likevel er 46.6 % av menneskene som blir drept av politi, nettopp de, og hele 62.7% av uarmerte folk drept av politi er fargede folk. Fra de er unge lærer de å ikke ha en lekepistol, ikke gå med hetten på hodet om kvelden, eller rett og slett, ikke gå ute veldig sent. Mens hvite barn kan være ute lenge, leke med lekepistoler, være barn, må afrikansk-amerikanske barn vokse opp alt for kjapt. Hvorfor? For hvis ikke, risikerer de å dø.

Så tenk, hva om politiet rettet pistolen mot deg? Gammel, ung, barn, det har ikke noe å si. Hva om menneskene ment for å beskytte deg, ikke beskytter akkurat deg. Hva om de ikke beskyttet deg, med en dum grunn, som hudfarge? Hva om det skjedde med deg, og ikke noen noen timer vekke? For noen er ikke dette “hva om”, for noen er dette realitet. Og det er derfor Black Lives Matter er veldig viktig. Alle liv betyr noe, men det er ikke alle som risikerer å bli drept for å holde en vannpistol. Det er ikke alle som blir nektet jobb, tjener mindre, blir kalt rasistiske og støtende navn på grunn av etnisiteten sin. Og derfor må vi fokusere på de som faktisk blir det. For rasismen er ikke vekke, den lever og blomstrer fremdeles, og vi må ikke gi oss før den siste roten er trukket ut av bakken og brent.

http://blacklivesmatter.com/ferguson-1-year-later-why-protesters-were-right-to-fight-for-mike-brown-jr/

http://edition.cnn.com/2015/12/21/us/sandra-bland-no-indictments/

http://www.theguardian.com/us-news/2015/jun/01/black-americans-killed-by-police-analysis

Kommentarer til denne saken