Gå til sidens hovedinnhold

Mobbing - Tenk om det var deg?

Artikkelen er over 5 år gammel

Du går på bussen til jobben. I det du setter deg ned, flytter de rundt deg seg vekk. På jobben sier ingen hei og ingen spør hvordan helgen din var. Rundt deg hører du folk som småprater om fotball. Selv er du en stor fotballentusiast, men ingen spør deg hva du synes. Det eneste du får er stygge blikk når du passerer og du hører at du er hovedpersonen i deres kommentarer. Du setter deg ned på plassen din og begynner å jobbe. Du hører latter og snakk rundt deg, og blir irritert. - Hvorfor kan ikke jeg være som de? Tenker du.

Etterhvert kommer lunsjen. Det du hater mest. Rolig går du inn i pauserommet. Du ser at kollegene dine sitter samlet rundt et bord. En ledig stol. Du nærmer deg. “Den er opptatt,” sier de. Alt du kan gjøre er å gå bort til det eneste ledige bordet, hvor du spiser, alene. Alle andre har med seg middagsrester, men du har med deg brødskiver. Kollegene ler når de ser maten din og hvisker seg i mellom. Du spiser, alene og deppet. Maten som egentlig er god, klarer du ikke å nyte. Endelig blir lunsjen ferdig. Du har egentlig lyst å løpe ut av rommet, men sitter helt til de andre har forlatt rommet.

Det som du har lest i teksten er en oppdiktet tekst som tar utgangspunkt i en voksen person. Selv om den er oppdiktet er det faktisk hverdagen til mange. Rundt 63 000 barn og unge i Norge blir mobbet, melder folkehelseinstituttet. Mobbing må bli tatt tak i når man vokser opp, slik at det stoppes før voksen alderen. Mobbing kan følge deg fra barneskolen, til ungdomskolen og i noen tilfeller også på jobben. Hver dag møter unge disse omstendighetene. Hver dag føler de seg sett ned på og alene. Hver eneste dag. Ville du godtatt at ditt barn hadde følt seg mindre verdt enn andre? Hadde du godtatt om det var ditt barn som fikk andre til å føle seg dårlig? Nei. Nei, det ville du ikke. Så hvorfor skjer det fortsatt? Det må stoppes når man er ung for å ikke spres videre.

Kommentarer til denne saken