Gå til sidens hovedinnhold

Aldri god nok?

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi lever i Generasjon Perfekt, hvor man skal være “perfekt”. I denne situasjonen er det mye press. Press er et stort problem som ungdommene står ovenfor. Er foreldrene klar over hva barna opplever i sin hverdag? Og hvor langt må ungdommene gå for å oppnå “det perfekte idealet”?

Presset kommer ikke fra én kant eller én side, det kommer fra overalt. I blader, filmer, tv-serier, sosiale medier og blant venner. Det er vanskelig å kjempe imot disse pressene. Man blir veldig usikker på seg selv. Om man er bra nok. Kroppspresset handler oftest om å ha en type utseende, kroppsform, og om en ikke har den “perfekte” kroppen, så er en ikke god nok. Man kan lett bli litt tilgjort, for man er redd for at en selv ikke er god nok. Man blir veldig bevisst på alt med seg selv og alt en gjør. I noen tilfeller kan man bli litt paranoid.

Press fra alle kanter

I tillegg til kroppspress, er det mye karakterpress, klespress, sosialt press. Man merker press på alle områdene som gjør deg til deg selv. Samfunnet prøver å presse deg, ved å endre synet på alle tingene du liker ved deg selv, om hvordan du ser ut. De prøver å få deg til å passe inn i idealet. De prøver å slipe deg ned til å passe gjennom en dør du er for stor for.

 Jeg spurte meg rundt om hva ungdommer vil definere som perfekt: Mennesker som tenker og passer på andre. Og som ikke utnytter andre mennesker sine svakheter, sier Antonio (14) fra Rothaugen ungdomskole.Det er utseendet og utstrålingen til en person som avgjør om dette er noen man vil begynne å snakke med. Men etterhvert, så er alt som teller om denne personen er hyggelig, sier Georg (14) fra Rothaugen ungdomskole.

“Perfekt kropp”

Et sosialt medium som instagram er et av stedene man kan finne kroppspresset. Mennesker over hele verden vil vise hvordan de ser ut. Det blir lagt vekt på at man skal være tynn, men ikke for tynn. Man skal være trent, men ikke for maskulin. Man skal ha former, men ikke være tykk. Man skal være tan, men ikke for brun. Man skal trene masse, men forsatt ha tid til å få til perfekte karakterer. Man skal ha et fjes som alle forguder. Hvordan skal man klare å leve opp til det? Og da er man ikke engang halvveis inn i presset som vi ungdommer opplever. Barn og ungdom får et litt vridd syn på hvordan utseendet skal være nå det er mye bildemanipulering på nett. Bloggere som manipulerer bildene sine ønsker nok ikke at unge lesere skal føle at det er slik de skal se ut. Men det er lett for at nettopp det skjer.

Sosialt press

Sosialt press handler som oftest om å ha masse venner, være godt likt, være populær, være med på opplevelser, som å bli invitert med på aktiviteter og sosiale sammenkomster.Unge i dag får tidligere tilgang til teknologi som f.eks mobil. Som gjør at de i veldig tidlig alder blir eksponert for sosiale medier som kan føre til press når det kommer til utseendet og sosialt press. Dette presset fra sosiale medier kan vises i et ønske om mange “likes” og følgere på instagram, og en forventning om mange venner på Facebook.

Kan utvikle personlighetsplager

Et slikt press som viser hvordan man skal spise, leve, trene og se ut, kan føre til økt tall blant mennesker med spiseforstyrrelser og andre forstyrrelser og plager. Dysmorfofobi er en sykdom som gjør at man ikke er komfortabel i egen kropp. Man blir opphengt i små “feil”, som at formen på brynene ikke er helt identiske.

Hva kan vi gjøre?

En måte å roe ned presset som preger ungdommene sterkt. Ikke press ungdommer/barn for hardt. Husk at de er barn. Det viktigste er at de er behandler andre med respekt og har gode arbeidsvaner. Vis dem at det er ok å ha en kropp som er hva den er naturlig. Ta opp med lærerene i klassen til barnet ditt om du har en mistanke om at det er alt fra kroppspress, klespress til karakterpress, slik at dere finner en løsning. Ikke stress ungdommen, heller ikke klandre dem, bare forstå. Noen ganger trenger ikke et overveldet barn at foreldrene finner en måte å fikse alt på. De vil bare bli hørt å sett. Se og lytt.

Det kan være vanskelig for voksne å forstå presset som ungdommene står ovenfor, spesielt kroppspress. Det er fordi tiden har forandret seg, selve kroppspresset er større og så finnes det mange flere muligheter for å gjøre noe med utseende sitt. Dessuten blir vi mye mer utsatt for kroppspress siden vi er pålogget på sosiale medier nesten hele døgnet.

Det egentlig perfekte

Mange mennesker ser etter det perfektet idealet. Forgjeves. Så lenge du prøver så godt du kan, så lenge du er den du er, så er du perfekt på din måte. Det er lett å bli besatt av sine små feil. Og nå er det så mange muligheter for å gjøre noe med de bitte små “feilene”. Som neseoperasjon. Og dette er noe som mange av de mest kjente kjendisene viser at er helt greit. Som Kylie Jenner. Men å være den du er, og å våge å tenke at du er god nok. Og det er en egen type perfeksjon.

Kommentarer til denne saken