Gå til sidens hovedinnhold

Ballett gir deg styrken og musklene du kanskje ønsker

Artikkelen er over 5 år gammel

Dansesalen er full av livlige elever. De er spente på hvordan ballettimen skal gå. Hva skal vi gjøre? Alle gleder seg. Det er bare et problem. I denne salen er det femten elever. Kun to av dem er gutter…

Færre og færre gutter velger ballett. På danseskolen er det ikke lenger elever som gleder seg til å danse. Det er jenter.

Trenger flere gutter

- Ballett er blitt så feminint. Gutter tenker at det bare er for jenter selv om det ikke er det. Det krever veldig mye, både styrke og disiplin. Det blir ikke det samme uten gutter, sier Elizabeth Guinoo. Hun har vært lærer i over 20 år på bergen dansesenter og mener det er viktig at gutter ser hvor bra ballett er og fordelene de får.-Noen av fordelene med ballett er koordinasjon, fokus, musikalitet og styrke. De kommer til å bli veldig sterke. Det kan man se på alle musklene balletdanserne har.Hun har også en oppfordring til guttene:-Hvis dere ser på noen videoer eller bilder av dansere, ser dere på kroppene hva alle fordelene er. Det kan få dere til å endre mening om ballett. Det er det jeg ville gjort om jeg skulle prøvd å overbevise noen gutter.

Er ballett feminint?

Det er rart hvor få gutter som danser. Hvordan er ballett feminint? På en scene med profesjonelle dansere er det vel ikke jentene som løfter jenter? Fire små gutter har begynt på ballett. Det er mye, men et stort mindretall i forhold til de 50 jentene som går der fra før av. De eldste klassene er rene jenteklasser. Slik er det på mange andre danseskoler også. Mange jenter og få gutter.

Fire grunner til å begynne på ballett:

•Ballett er ren styrketrening. Trenger du muskler, begynn på ballet.

•Alle musklene du etterhvert får av all treningen kan man bruke til andre anledninger og idretter.

•En idrett man får utnyttet balletreningen er fotball. Musklene får deg til å sparke enda lengre enn før.

•Man blir muskuløs rimelig kjapt. Hvis det er det gutter ønsker er dette en enkel måte.

For få gutter

I Bergen tenker ikke folk noe særlig på hvor bra dansing er. I land som Russland er det veldig mange gutter som danser. Hvorfor kan det ikke være slik her også? I operahuset er mesteparten av guttene fra andre land. Det er for få norske gutter. I Norge er det mer enn nok gutter. De må bare lære seg å danse. Flere personer må ta sjansen. Hva er det gutter er redde for?

Dans!

Fotball og ballett er to veldig ulike sporter, men ikke så ulik som du kanskje ville ha tenkt deg. Hvis du er en av de guttene som spiller fotball og ikke liker å danse oppfordrer jeg deg til å prøve. Det er verdt et forsøk. Slik er det med alle ting. Prøv å danse. Kanskje overasker du deg selv med ferdigheter du ikke trodde du hadde?

Kommentarer til denne saken