Gå til sidens hovedinnhold

Barnearbeid. Hvorfor skjer det ingen endring?

Artikkelen er over 5 år gammel

I følge Unicef jobber 126 millioner barn mellom 5 og 17 år med farlig og helseskadelig arbeid i verden i dag. 8,4 millioner av disse barna er fanget i de aller verste formene for ulovlig og farlig arbeid. De tvinges til å jobbe lange dager for ingen eller veldig liten betaling, blir utsett for alvorlige skader, vold og seksuelle overgrep.
 

Farlig og helseskadelig arbeid:

Til tross for at det har vært jobbet mye med barnearbeid og barns rettigheter til å vokse opp som barn, er barnearbeid fortsatt et stort problem. Det er et stort problem fordi det hindrer barn i å få utdannelse, de må ofte utføre farlig arbeid og det finnes mange eksempler på barn som blir utsatt for kjemiske stoffer og svært dårlige arbeidsforhold. Det er ganske vanlig at barn i enkelte land må ta de jobbene som voksne ikke vil ha. De voksne forstår hvor farlig og ubehagelig det er, mens barna ofte ikke har noe valg. Det er et stort paradoks at vi i Norge gleder oss over billige jeans og t-skjorter samtidig som vi vet at det er stor risiko for at noe av dette er produsert av barn. Vi kjenner til problemene med barnearbeid og vi vet at mange barn blir utsatt for overgrep, vold og til og med ender opp som prostituerte. I dag er det i følge Unicef mer enn 126 millioner barn mellom 5 og 17 år som jobber med farlig og helseskadelig arbeid i verden. Når vi vet hvor farlig og skadelig dette er for barn, hvorfor skjer det da?  

Det er mange forskjellige grunner til dette: I følge Redd barna er en av grunnene at enkelte familier er så fattige at foreldrene er avhengig av at barna også har en inntekt slik at familien kan få mat. Ekstrem fattigdom fører til at enkelte foreldre ikke har noe annet valg enn å leie ut barna sine til landeeiere eller fabrikker for å utføre arbeid i mange timer. Dette skjer ofte i trange arbeidslokaler med tung og innestengt luft for lite eller nesten ingen betaling. Grunnen til at de bruker barn er gjerne fordi barn er lette å manipulere og ofte ikke gir beskjed eller gjør opprør om noe er urettferdig. Noen barn utnyttes også fordi de er små, da kan de lett krype inn i trange gruveganger eller klatre i høye master. Barn har også noen fordeler som enkelte utnytter, små fingre håndterer lettere små elektroniske komponenter.

Barnearbeid er stort sett avskaffet i den vestlige verden. Kina og India er de to landene som har mest barnearbeid på grunn av mye fattigdom. Det at barn jobber på markeder i stekene sol en hel dag eller i falleferdige lokaler i de farligste strøkene i stedet for å gå på skole å lære, er ikke riktig.

Barnearbeid er et stort problem som blir snakket mye om. Så hvorfor skjer det ingen endring? Vi vet at barnearbeid skjer men allikevel bruser vi av glede om vi ser en billig t-skjorte på H&M. Når du går hjem med handleposen full av billige klær sitter barn i Asia og sliter seg ut isteden for å leke, så du kan fylle opp handleposen enda en gang. Men hva kan man gjøre?

Neste gang du går på butikken og ser en bukse for 50 kr kan du kanskje sjekke hvor buksen er laget . Om det står f.eks “made in china” så kan det være lurt å tenke seg om to ganger før du legger buksen på disken og trekker opp kredittkortet. Du kan også sjekke ut og lete etter butikker som kan forsikre deg om at varene deres ikke blir laget av barn.

Kommentarer til denne saken