Gå til sidens hovedinnhold

Bokprosjekt ender i egen filmpremiere

Artikkelen er over 5 år gammel

Latter, engasjerte stemmer og kjeksgumling. Filmskaper etter filmskaper setter foten inn i rommet, alle med februars friske slør over seg. Halvmørkt med vinduer som insisterer på å lyse opp rommet. Bergen offentlige bibliotek er blitt en lun kinosal. Nå skal det skje. De skal få se verkene sine for første gang.

Hver elev i 9E og 9F fra Rothaugen har speedlest. De har høytlest. De har nærlest, letelest, og skumlest for harde livet. Alle har funnet en bok fra biblioteket de vil lese og alle har lest i dem. En og en halv uke fikk de, før de skulle være ferdig med bøkene. Elevene skulle starte å fortelle om boken med levende bilder, resultatet skulle bli en boktrailer. I løpet av halve dager skulle det dramatiseres og filmes. Begge dagene var det dårlig vær, storm og regn. “Med scener som skulle utspilles i Grand Canaria og om sommeren ved stranden, kom dette som en utfordring for mange” - Sier David Alræk fra Sjau film, mannen som gikk med på å redigere alle de til sammen 18 filmene på 1 uke. Salen ler.

David åpner premieren med noen korte ord og småvitser, og en merker at det er en lett, varm stemning i rommet. Filmene strakk til langt over forventningene, og etter hver film var elevene overrasket over hvor bra filmene deres ble. Jubel, latter og applaus dominerte rommet gang på gang. Når filmene var ferdige var det flere som ville se mer, og mange ord svirret rundt filmene. Det var litt den typen stemning en har etter en har sett en forestilling, alle med egne inntrykk og meninger om hva de har sett.

Elever om prosjektet:

Spørsmål 1: Hvordan er det å lage boktrailere bedre enn å lage for eksempel en bokanmeldelse?

Spørsmål 2: Favorittlesekrok?

Spørsmål 3: Hvilken bok leste du., og hva synes du om den?

Spørsmål 4: Har boken fått deg til å tenke anderledes om noe?

Spørsmål 5: Fikk du lyst til å lese noen av bøkene du så?

Liv Müller Smith Sivertsen:

1. Før det første kan man enklere jobbe med andre med det, og så er det litt gøy å gå rundt forskjellige steder alene og gjøre ting uten sånn "lærerovervåkning".

2. Jeg liker egentlig veldig godt å lese i ferien hvor som helst i utlandet. Også ute på hytten på terrassen, når jeg kan se ut mot havet.

3. Jeg leste “Vi var løgnere”. Den er skikkelig bra, det er en av mine favorittbøker. Den er veldig spennende, og den er veldig annerledes fra andre bøker jeg har lest. Sånn, da du begynner å lese den tror du at det er en koslig sommerbok, men etter hvert som du kommer inn i boken er det mer og mer ting som skjer, og da ser man at det egentlig er en veldig mørk bok.

4. Den har fått meg til å tenke annerledes om hvordan det er å være rik, men også om mentale sykdommer. Det er veldig spennende å lese noe fra en som er mentalt syk.

5. Boken “Meg, Earl og jenta som dør.

Marthe Stokseth

1. Det kan bli slitsomt å gang på gang skrive artikler, men om du lager en video er det noe du faktisk kan kose deg med å se på etterpå. Det er gøy å se et kreativt ferdig produkt.

2. Biblioteket er vel egentlig det eneste stedet jeg leser, eller i sengen før jeg legger meg.

3. Jeg leste “De som ikke finnes”, og jeg synes at de var en veldig fin bok fordi den tar for seg reelle problemer, og da fikk jeg et annet syn på flyktningekrisen.

4. Hvordan flyktninger har det. Istedenfor å bare se det media legger ut på nettet, så virker det mer som å lese en personlig mening.

5. “Spiongutten”.

Hlin-Såga Kyrkjeøy

1. Du får lov å være mer kreativ. Du sitter liksom ikke bare på en pc, du går steder, du for lov til å bruke ting, og det blir mye mer forskjellig fra bare å skrive artikler.

2. I sengen min.

3. Jeg leste “Jeg gir deg sola”, og den var veldig spennende og veldig annderledes fra de fleste bøker jeg pleier å lese, så det var veldig gøy.

4. Ja, den boken handlet egentlig veldig mye om kunst, så den fikk meg egentlig til å tenke litt annerledes  på kunst, på metaforer og også ulike perspektiver eller måter å se ting på.

5. Ja, jeg fikk lyst å lese ganske mange av dem, deriblant “Vi var løgnere” og “Eleanor og Park”. Det var veldig morsomt å se hvordan folk hadde tolket bøkene.  

Kommentarer til denne saken