Gå til sidens hovedinnhold

De ukjente Norgesmestrene

Artikkelen er over 5 år gammel

Med en gjennomsnittsalder på 70 år prøver Austblæsa hesteskoklubb å rekruttere nye medlemmer og å skape interesse for hesteskokasting blant ungdommen. Den en gang populære sporten på 80-tallet, blir mindre og mindre kjent for hvert år som går.

Kan hesteskokasterne overbevise ungdommen om at sporten ikke bare er for “gamlinger”?- og er hesteskokasterne utrydningstruet?

Det er blitt sagt at hesteskokasting kom fra Amerika, fra ranchene i den ville vesten. Hesteskokasting, en typisk cowboy-sport, en sport som til og med de amerikanske presidentene deltok i, en sport som engasjerte hele bygder.

1989, året Austblæsa hesteskoklubb ble stiftet. Klubben som har holdt det gående i snart 30 år, klubben med flere NM- tittler og til og med en Norgesrekord. Hver fredag fra april til september står de staute karene og kaster hestesko nede på kaien for å ta enda flere titler. -Jeg har oppdaget en sport der selv jeg kan bli Norgesmester, sier Arnfinn Austegard, medlem av Austblæsa.

Da klubben ble startet ble 16 medlemmer av totalt 30 innbyggere på Flatøy Aust rekruttert. -Hadde alle bygder vært like interessert i hesteskokasting, hadde fotball vært en liten idrett, forklarer Arnfinn. 

I dag, med bare 11 medlemmer prøver Austblæsa å rekruttere ungdommer til sporten. -Dessverre har vi alt for få unge med oss, kanskje de ser på oss som noen rare eldre “tullinger”. Det er en ungdommelig sport, som går ut på presisjon, konsentrasjon og kondisjon. Sporten passer både ung og gammel, og begge kjønn kan delta i samme klasse og konkurranse. Vi kan drive med sporten til langt opp i 90-åra så sant fysikken og synet er noen lunde i orden, sier Arnfinn.

Hvorfor tror du ikke flere ungdommer deltar i denne kulturrike sporten?

-Kanskje ungdommen ser på hesteskokasting som en typisk bygdeidrett, men lysten vil nok komme om de først prøver. Det er en sport for gamle gubber, men også for alle andre. Hesteskokasting er minst like gøy og fascinerende som bowling, hevder Arnfinn.

Hva er det første du tenker på når du hører ordet hesteskokasting?

-Kanskje en cowboy eller en slags hyttesport, sier Georg Mjeldheim (14).

-Jeg tenker at det er en sport for gamle menn, og at det er ganske vittig, beretter Henriette Garmann (14).

Kunne du tenke deg å bli en del av denne idretten?

-Tror ikke det er min greie, jeg kunne aldri tenke meg å stå mye i ro og kaste, forklarer Trygve Tronstad (14).

-Så absolutt, det er veldig vittig, nytt og hipt. Jeg mener hvorfor ikke? Det virker jo avslappende og uformelt, og litt sånn på sparket. I tilegg til at man ikke trenger mye utstyr, sier Georg Mjeldheim (14).

-Det virker jo gøy. Kanskje, når jeg blir gammel, sier Marie Kloppen-Gladyszak (14).

Ute på bygden står de staute karene og kaster hestesko, idretten de brenner for. Idretten som er sosial, artig og inkluderende. Idretten som krever teknikk og øvelse for å kunne bli god. Disse karene setter norgesrekorder og tar NM-tittler. Utøverene som alt for få vet om- de ukjente norgesmestrene.

Kommentarer til denne saken