Gå til sidens hovedinnhold

En himmel full av Davidsstjerner

Artikkelen er over 5 år gammel

9. trinn på Rothaugen skole blogger i BA. Dette er en av deres artikler.

2. verdenskrig startet i 1939 og denne krigen skulle ikke være lett for jødene, Nazistene som kom til makten i Tyskland ville at den ariske rasen skulle ta over verden og at jødene skulle utryddes. Holocaust tok livet av over seks millioner jøder, mange mente at det hadde med kristendommen og gjøre. Noen trodde at det var jødene som drepte Jesus men det er bevis for at den romerske keiseren henrettet Jesus fordi han mente at Jesus var en trussel.

Nurnberglovene

Hitler og Nazi kom til makten i Tyskland og et av hoved trekkene i deres politikk var jødehat. Jødeforfølgelsene startet for fult i 1933 da myndighetene (Nazi) brøt kontakten og slutte å forhandle med alle jødiske selskaper som myndighetene tidligere hadde gjort forretninger med. I tillegg til dette fikk alle jøder som jobbet for staten sparken. I 1935 kom også nurnberglovene som bestemte at det var ulovlig for en jøde og inngå ekteskap med en “vanlig” tysker og eller ha noen form for seksuelt forhold til en tysker. De ble rett å slett ikke regnet som tysk statsborger lenger. Mange jøder prøvd selvfølgelig å flykte fra de forferdelige forholdene for jødene i Tyskland men det var svært få land som var villig til å ta imot jøde flyktninger. Som om ikke det var nok plasserete mydighetene to av sine menn utenfor jødiske butikker og forretninger hvor de sto og skrek “Tyskere! tenk dere om! ikke kjøp varer hos jøder !” ( kilde: underveis historie 9). Jødene fikk heller ikke lov til å bruke pengene sine så den eneste muligheten de hadde for å skaffe mat og andre nødvendige ting var å bytte med andre. Mange jøder ble også kastet ut av leilighetene sine av hus lederene på veldig kort varsel , de braste ofte også inn i leilighetene til jøder og tok det de ville ha. Hvis jødene protesterte og sa at det var deres sa hus lederene ofte at det var de som eide det og at det var jødene som hadde stjålet det fra dem. For å skremme folk hadde naziene hengt noen jøder og latt likene henge midt i sentrum som en advarsel for de andre jødene. Det ble laget en lov om at alle jøder måtte gå med en stjerne bak på ryggen og på brystet hver gang de var i offentlighet, mange tenker kanskje , hvorfor går de ikke bare uten stjernen så slipper de å bli behandlet så dårlig? Hvis noen finner ut at du er jøde og går ut uten stjerne så kunne man bli slått til døde. Mange jøder ble stengt inne i varehus som ble satt fyr på de skulle altså brenne ichel og de som prøvde å rømme ble skutt av soldatene som sto klar utenfor. En annen teknikk Nazi brukte var å ta jødene nedi en dyp voldgrav hvor de ikke hadde noen mulighet for å rømme for å så stå på toppen å skyte dem.

Krystallnatten

Tyskland (Nazi) var kjent for å skjære alle under en kam, og da en jøde skjøt en tysk ansatt ved den tyske ambassaden i Paris bestemte tyskerene seg for å straffe alle jøder. Mange ble slått i hel, synagoger og jødiske forretninger ble ramponert. Alt dette skjedde på en natt og den natten ble kalt krystallnatten siden alt glasset fra de knuste vinduene så ut som krystaller.

Konstrasjonsleirene

Det begynte som et forsøk fra myndighetene. To politikonstabler banket på døren inn til leiligheten til en helt vanlig Tysk Jødisk familie i tyskland og ba dem pakke med seg en liten koffert og bli med dem. I begynnelsen var de fleste familiene “høflige” og ble med uten protest, men etterhvert begynte kunnskapen om hva som faktisk skjedde å spre seg i det jødiske miljøet og folk ble redde for at de var neste til å bli hentet. Da gikk ikke det like lett for de politikonstablene som skulle hente familiene lenger, folk begynte å gjemme seg og kjempe imot med både vold og ord. Dette er jo egentlig veldig forståelig ettersom at det er veldig få som frivelig vil bli sendt inn i en leir hvor man blir torturert og i værstefall drept. Få vil være inne sperret på en leir hvor stanken av lik er i luften og underernærte menn jobber med fysisk utfordrene arbeid i over tolv timer daglig og tankene på å aldri få se de man er glad i igjen surrer rundt i hodet.

Jøder, utviklingshemmede og homilie ble hentete inn og presset inn på godsvogner på et tog som kjørte direkte inn i konsentrasjonsleirene. Mange døde til og med i togvognene, det var vanskelig å bevege seg siden det var veldig mange mennesker som ble stuet inn i en vogn. Det førte til at det ble utrolig dårlig luft og noen døde på grunn av oksygenmangel, folk måtte urinere og gjøre fra seg inn på toget så alle som var i vognene vasset i urin, avføring og det var lik på gulvet i vognen. Noen steder som for eksempel på Auswich kjørte toget rett inn i konstrasjonsleiren, men andre steder var det 15 kilometer å gå fra toget til konstrasjonsleiren. Alle som hang litt etter og ikke gikk raskest ble skutt det var som oftes gamle, syke eller mødre som gikk med sine små barn. Hvis det var små barn som gikk sakte ble de kanskje ikke skutt men foreldrene ble dratt fra de og barna ble forlatt midt uti ødemarken hvor det kunne være snø og iskald, de barna døde som oftest også.

Da Jødene ankom konstrasjonsleirene ble de sortert, mange kom vekk fra familiene sine og små barn kom bort fra foreldrene sine. Jødene som levde der ble svært underærnert og de svakeste som ikke kunne jobbe (f.eks barn,kvinner,gamle og syke) ble ofte drept ganske raskt etter at de ankom konstrasjonsleiren. Måten de ble drept på var at de ble lurt til at de skulle ta en dusj og ble bedt om å ta av seg klærne, etter det ble mange presset inn i et rom som kunne minne om et dusj kammer men vaktene lukket dørene og slapp blåkrystaller (en giftig gass) fra taket som drepte alle i rommet på15 minutter. Etter det ble rommet luftet ut og briller og klær ble lagt i lagre, vaktene barberte av håret på likene og pakket det og de dro ut gulltenner og lignene som ble samlet. Når de hadde tatt alt de ville ha ble likene samlet i store hauer før de ble kremert.

Jødeforfølgelsen var en av de verste hendelsene i hele historien, jeg mener at alle mennesker bør bli behandlet likt uansett hvilke religion man tror på eller hvilke bakrunn man har. I Holocaust ble over 6 millioner jøder drept, 6 millioner vanlige mennesker akkurat som meg og deg.

Kilder:

Skjønsberg, H.  Underveis Historie 9

Heuvel, E. Van der Rol, R. Schippers, L. The search


Kommentarer til denne saken