Gå til sidens hovedinnhold

Fem niendeklassinger om det amerikanske valget

Artikkelen er over 5 år gammel
Tenker du at valget i USA er viktig og at den nye presidenten i USA kan påvirke livet ditt?

Anders Håkon Namtvedt (14): "Det har jo indirekte noe å si for meg, men jeg tror ikke jeg vil merke så mye forskjell" Alvin Eikemo (15), Vilde Gjuvsland (14) og Ingri Østensen (14) var ganske enige, og tenker de ikke kommer til å bli spesielt påvirket utover den påvirkningen USA har på verden generelt. Sofia Frogoudakis (15) har derimot et annet syn og mener at siden USA er involvert i såpass mange konflikter og generelle problemer i verden, så er det absolutt viktig for henne, ettersom hun tross alt er en del av verdenen som USA påvirker.

Følger du med på valget og kandidatene i USA?

Alle jeg snakket med hadde fulgt med på nyhetene og hørt om Donald Trump. De var ganske samstemte om at de ikke merket noen spesiell forskjell mellom kandidatene. Anders måtte innrømme at han hadde hørt mer om Kanye Wests presidentplaner for 2020 enn om dette valget.

Hvis du kunne stemme i USA, hvem er favorittkandidaten din?

"Jeg har vel egentlig bare hørt om Donald Trump og Hillary Clinton, så da er det nok Hillary Clinton" - Anders. Vilde tenkte også at Hillary var et trygt valg, mens Alvin og Sofia tenkte heller på Bernie Sanders. 

Synes du alle i Norge burde følge med på valget?

Ingri Østensen sier: ja kanskje egentlig, men eg gjør jo det ikke sjøl, så eg vet ikke. Men det er jo noe viktig. De andre jeg snakket med var nokså enig i dette.

Hva tror du en ny amerikansk president kommer til å gjøre for å forandre verden?

Her måtte Anders meddele at dette var et jævlig vanskelig spørsmål. Til slutt kom alle elevene til at USA burde gjøre noe med ISIS og nok en gang prøve å sette en stopper for konfliktene i midtøsten. Alvin sier at noen vil ta veldig drastiske tak mot terrorisme, men at dette er vanskelig fordi det er så mange forskjellige meninger om dette. Sofia mener USA måtte passe godt på ettersom en amerikansk president har såpass mye makt og kan enkelt påvirke verden. 

Hva tenker du om kandidatenes forsøk på å få engasjert yngre velgere/ungdommer?

Det var ganske klart at for eksempel Hillarys forsøk på å få kontakt med ungdommene gjennom "dabbing" på Ellen og bruken av slagord som Chillary Clinton og Netflix & Vote er mest morsomt og ganske så fåfengt.

"Patetisk, for "the kids" stemmer ikke" sier Alvin. Sammen er de også ganske enige om at det er bra at ungdommen skal engasjeres, "så de får litt innblikk i politikken" som Ingri sier. Men det bør jo ikke overdrives. Når ungdommen blir gamle nok til å velge, så er de jo gamle nok til å bli tatt seriøst -og ikke prøve å bli vervet gjennom vitser.  

Kommentarer til denne saken