Gå til sidens hovedinnhold

Fritt skolevalg er ikke fritt for alle!

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi lever i en verden skapt for hvite, rike, heterofile og friske folk. Alt speiler seg i det, også “fritt” skolevalg. For i virkeligheten, så er ikke fritt skolevalg fritt for alle.

LES FLERE BIDRAG PÅ ROTHAUGSBLOGGEN
 

Fritt skolevalg tilpasser alt til ungdom uten vansker, med foreldre med høy akademisk utdannelse og foreldre som snakker norsk. Det er ikke en slik verden jeg vil leve i. Jeg vil ikke leve i en verden hvor ungdom med funksjonsvariasjoner, mentale sykdommer, lærevansker, foreldre uten utdanning eller barn av utenlandske foreldre skal bli dømt til å gå på “taper skoler”. Jeg vil ikke leve i en verden hvor ungdommer må reise flere timer for å komme til den eneste skolen som tok de inn. Det er derfor jeg er i mot fritt skolevalg. For fritt skolevalg er diskriminerende, det ekskluderer enkelte mennesker, for noe ikke de kan gjøre noe med. Det skaper intellektuelle klasseforskjeller, som setter oss et skritt tilbake, når det gjelder likestilling.

“Men hva med de som jobber hardt, skal de måtte gå på en dårlig skole, slik som de som ikke gidder å jobbe?” sier en del folk. Men hva er det egentlig som har fått enkelte skoler til å ha blitt “dårlig”? Fritt skolevalg. De beste lærerne vil jobbe på de beste skolene. Men hva om det ikke var noen forskjell på skolene? Hva om det ikke var taperskoler og vinnerskoler? Det vil bli realiteten med nærskoleprinsippet. Etter hvert vil skolene få et mer jevnt snitt, etter som det vil være elever med både høye og lave karakterer. Siden snittet vil bli høyere, vil høyt utdannede lærere jobbe på andre skoler enn Amalie Skram og Katten. For å konkludere vil jeg si at nærskoleprinsippet er veldig bra! Ja det kan kanskje bli litt kjipt i starten, men det vil etter hvert bli veldig bra for alle videregående skoler i Bergen!

Kommentarer til denne saken