Gå til sidens hovedinnhold

Hvis jeg hadde fått pelsprodukter til jul, hadde jeg brent dem!

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er populært å gå med klær som er laget av ekte pels, men hvorfor det stas å gå med døde og mishandlete dyr? Dette er hva ungdommer mener om dette. 

Jeg sitter på bussen hjem. Det er en kald dag i februar måned, og bussen er helt full av folk som har på seg både lue, hansker og tykke jakker. Men hva er det jeg ser? Damen ved siden av meg har på en Parajumper, en jakke som er laget av pels fra dyr! Jeg kjenner at raseriet bobler i meg, som det gjør hver gang jeg ser noen som går med slike jakker. Jeg begynner å se meg rundt, er det flere på bussen som går med jakker som har pels på hetten? Ja, det er det, og ikke bare en til, men fire stykker til! Hvordan kan det ha seg slik? Er ikke folk klar over at den slags type jakker er et symbol på mishandling av dyr? Hvorfor vil folk ha slike klær?

Etter at jeg hadde kommet hjem så tenkte jeg igjen; Hvorfor vil folk ha slike jakker hvis dyrene blir mishandlet? Eller blir dyrene virkelig mishandlet? Jeg begynner å lese om dyreplageri i pelsbransjen på dyrevernet sin hjemmeside, og svaret er JA de blir dessverre mishandlet. Når jeg søkte på nettet så fant jeg også ut noe nytt; dyr som lever i det fri lider også under pelsindustrien, altså ikke bare dyr som lever i trange bur hele livet, men de som lever i naturen.

Dyr som lever i det fri

De populære jakkene Canada Goose, Parajumpers (PJS) og Woolrich har alle pelskrager. Pelsen på kragene er kanskje fra ville dyr som er blitt fange og drept, selv om Parajumper og Woolrich også bruker pels fra dyreoppdrett.Dyrene blir fanget i feller på en måte som er så grusom at det er forbudt å bruke disse metodene i Norge. Disse metodene kan være snarer eller fotsakser. Dette er forbudt i Norge fordi at dyret kan ligge lenge og lide før fangstmannen avliver dem med et hardt slag i hodet eller skudd mot hodet. Selv om dyret lider så, er det lov å bruke disse fangstmetodene i for eksempel USA, Canada og Russland. Disse fangstmetodene foretrekkes fordi de ikke skader pelsen til dyret. Etter min mening er dette helt fryktelig!

Hva mener ungdommer om pelsklær?

Men hvorfor kjøper folk slike klær når det er så forferdelig? Det må jeg finne ut av, og jeg begynner med å spørre folk i klassen min, både de som har klær laget av pels og de som ikke har det.

Georg Mjeldheim (14) forteller at han kjøpte sin jakke fra Canada Goose fordi at jakken har god kvalitet, og den ser bra ut.

-Jeg er glad for at jeg kjøpte jakken, men jeg kunne jo sikker ha kjøpt en fin vinter jakke uten pels også, sier Georg med en tankefull mine.

Amalie Gaupås Nilssen (14) har en Parajumper jakke som hun fikk i bursdagspresang. -Jeg er glad for at jeg fikk jakken, men det er jo ikke bra at de bruker pels.


Vet du hvilke leveforhold dyret på jakken din kan ha hatt?

Amalie rister på hodet, og svarer at hun ikke vet, men Georg svarer derimot: -Jeg har jo hørt om enkelte problemer som prærie ulvene har blitt utsatt for. Og dette er jo problematisk. Jeg er jo ikke for at disse dyrene skal bli misshandlet, jeg går jo ikke med pels av den grunn. Jeg mener at pelsindustrien bør bli bedre regulert, men jeg er jo ikke for at pelsindustrien i seg selv skal stenge. For det kommer alltid til å være folk som har pels på et eller annet vis. Hvis pelsindustrien i Norge legges ned, så er det alltid folk i Kina eller Russland som kan anskaffe pels.

Aurora Marjala (14) og Sverre Skeide (14) mener begge at det ikke er greit at folk bruker klær som er laget av pels.Aurora mener at pelsindustrien er helt grusom. -Jeg tror ikke at alle som går med pels vet hvor alvorlig det egentlig er.

Sverre  mener at hvis det for eksempel er sauer hvor man bruker hele dyret, så er det greit. -Men hvis det for eksempel er rev og mink hvor vi ikke spiser kjøttet, men bare avler dem opp for å få pelsen, så er det ikke bra.

Amalie er mener at hun like gjerne kunne ha brukt en jakke som er like god, bare uten pelsen. Georg er enig, men forteller:-Det er jo mange som mener at pelsen ikke har noen funksjon i seg selv, at det er mer et estetisk og jålete tillegg. Det beskytter jo ansiktet mot kulden, men da legger man jo ikke vekt på om pelsen er ekte fra et falsk. Det kommer jo selvfølgelig an på hvordan det ser ut.Det er ikke viktig for meg å gå med et dyr.


Hva hadde dere gjort hvis dere fikk pelsprodukter til jul?

- Hvis jeg hadde fått pelsprodukter til jul, hadde jeg brent dem. Selv om de kostet 10 000 kroner, så hadde jeg brent det.

Aurora er ikke helt enig i det Sverre mener, hun sier: - Jeg ville ikke ha brent det slik som Sverre ville ha gjort, for da hadde dyret som eide pelsen dødd forgjeves, men samtidig ville jeg ikke hatt lyst til å gå med det.

Har DU lyst til å kjøpe klær som er laget av pels etter å ha lest dette leserinnlegget?

Kommentarer til denne saken