Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor hatet nazistene jødene så mye?

Artikkelen er over 5 år gammel

9. trinn på Rothaugen skole blogger i BA. Dette er en av deres artikler.
 

Og hvor stammer jødehat fra?

Under andre verdenskrig ble jøder forfulgt rundt om i Europa. Tyskland ble en stor makt i Europa og nazistene var bestemt på å utslette jødene. Men hva var det som gjorde at nazistene hatet jødene så mye?

Romerriket

Til og med tilbake til Romerne regjerte over Israel, var det jødehat. I byen Judea bodde det mange jøder. Siden Romerne var Kristne, skyldte de ofte på jødene, de mente det var Jødene som drepte Jesus. Dette likte ikke Jødene, og begynte å krangle med Romerne. Etterhvert når Jødene gjorde oppgjør, ble de kastet ut av Israel, som da var begynnelsen på jødenes sine “vandringer”. Dette var også en del av grunnen til at jøder ikke ble likt. Når de ble kastet ut av Israel og måtte finne seg nye steder og bo, ble de ikke akseptert noen steder. Folkene i de nye landene ble skeptiske. “Hvorfor ble de kastet ut av sitt tidligere land, da er de sikkert ikke et godt folk”, tenkt innbyggerne.

Middelalderen

I middelalderen ble jødene sett på som slue og griske. Dette var fordi under middelalderen fikk mange jøder ikke lov til å jobbe med håndarbeid. Da var det eneste valget deres og jobbe i banker. Og generelt i hele verden ble folk som jobbet med penger sett på som griske. Og når da et helt folk jobber for det meste med det samme, vil det oppstå stereotyper, og hat.


Nazistene

Mennesker som hatet jøder skrev tekster som inneholdt hat og propaganda mot jødene. De skrev at jødene var ute etter og utslette alle som ikke var jøder, og ta over verden. Mennene som skrev dette, var også fast bestemt på at de eneste som kunne overvinne jødene var den ariske rasen. Noe som var ironisk fordi den ariske rase var mennesker med blondt hår og blå øyne, som er det stikk motsatte av hva Hitler var. Men i sine yngre dager, leste Adolf Hitler slike tekster, noe som var begynnelsen på en av de største utryddelser av menneskeliv vi noen gang har sett.

Da Adolf Hitler var ungdom, søkte han på kunstnerskolen, men kom ikke inn. Dette gjorde han bitter, og han begynte og hate overklassen og kommunister. Og sammen med disse, jødene. Dette var også en av grunnene hatet hans for jøder startet. Også for mange andre mennesker. Så han leste disse propaganda tekstene. På nittenhundre tallet ble det skrevet en bok som kom fra Russland, som mente at Jøder hadde en plan om å ta over verden, og som sa at det var jødene som lagde kommunismen, som eventuelt ville ta over deres regjering og annet. Denne boken ble lest av mange og gjorde at mange begynte å bli skeptiske til jøder. Andre begynte å mislike de sterkt. For noen var dette begynnelsen på et ekstremt hat mot jøder. En av disse var Hitler. 

Sladder

Alt i alt er Jødehatet spesielt for Nazistene bygget mye på sladder, propaganda og røverhistorier. Og Nazistene hadde ingen ordentlige grunnlag til å hate jødene

Kommentarer til denne saken