Gå til sidens hovedinnhold

Jenter blir sett på som en byrde i familien

Artikkelen er over 5 år gammel

Vestens unge jenter merker ikke så mye til forskjellsbehandling og diskriminering i forhold til det landet i verden hvor det er farligst å bli født jente.

Jenter i India har dobbelt så stor sjanse for å dø før de er fem år. Dette er på grunn av synet de fleste har på jenter i dette landet. Noen foreldre prøver til og med å ta liv av barnet bare på grunn av kjønnet, andre lykkes med dette. Jenta vil være siste prioritet i hjemmet, ihvertfall hvis hun har brødre.

Nesten dobbelt så mange jenter enn gutter dør

En rapport fra FNs økonomiske og sosiale råd viser at fra 2000 til 2010 døde 56 gutter for hver 100 jente, i alderen 1-5 år i India. Jenter blir faktisk sett på som en byrde i familien. Det finnes flere ulike årsaker til dette, men en av de vanligste grunnene kan være de dyre kostnadene for foreldrene når datteren skal giftes bort. Det kan også være fordi foreldrene misliker å bruke pengene sine på utdanningen til jenta, når hun uansett ikke skal jobbe i fremtiden, men være hjemme å lage mat til ektefellen når han kommer hjem fra jobb. Det er også helt normalt at kvinner som er gravid med det de tror er en jente, blir tvunget til å ta abort av ektemenn eller svogere som heller vil ha gutter. Hvis ikke de lykkes med abort er det mange som velger å drepe barnet etter fødselen med for eksempel salt.

Ammer i kortere perioder med jenter

Man kan også merke små ting som for eksempel at noen indiske mødre ammer i en mye kortere periode med jentene enn med guttene. Dette er fordi de er redd for at ammingen gjør at jentas pubertet kommer raskere og dermed må jenta giftes bort tidligere og da at familien må betale store deler av pengene sine.

Gutter blir sent til sykehus før jenter

 Forskjellsbehandlingen kan merkes ved at i en del familier, hvis en gutt blir syk blir han med en gang fraktet til sykehus og får hjelp straks, mens i jentas situasjon nøler foreldrene med å frakte henne til et sykehus fordi hennes liv ikke er i nærheten like viktig som guttens.

Redd for å gå alene om kvelden

Flertallet av jenter er faktisk redd for å gå ute alene fordi sannsynligheten for å bli kidnappet eller voldtatt er stor. Det finnes til og med jenter som ikke kan gå på skole fordi skoleveien er lang og det er farlig å gå alene. Andre grunner til at noen jenter ikke går på skole kan være at foreldrene ikke synes det er viktig at jentene går på skole, nettopp fordi de mener at det ikke blir nødvendig i fremtiden.

Dette skrev de i brev

Etter å ha brevvekslet med elevene på en jenteskole i India, fikk vi i klasse 9E på Rothaugen skole et litt annet syn på India. Jentene lå veldig mye vekt på hvordan kvinner jobber mer enn menn, på den måten at de passer på foreldrene, barna og passer godt på at ektefellen skal være avslappet og få et varmt måltid når han kommer hjem. De skrev at kvinner hjelper alltid menn i en hver situasjon, til og med hvis de mishandler dem. “Menn som skal styre landet og fremtiden, som bruker hodet og hjernen, som igjen blir gitt til dem av moren altså en kvinne.” skrev en av dem i et brev, på engelsk. De skrev også ting som “Du tenker kanskje at kvinner i India ikke er selvstendige, du har nesten rett. Det handler ikke bare om landet, men også religionen og kastesystemet.” Som også er helt sant.

For å oppsummere vil jeg si at jentene som vi brevvekslet med og det vi leser i media er forholdsvis likt, men samtidig forskjellig. Det som går mye igjen er at samfunnet ikke vil at kvinner skal få utdanning, fordi de skal være hjemme og passe på huset. Det er også det at mange foreldre sparer opp store deler av pengene sine hele barndommen til jenten, slik at de kan gi det til kvinnens brudgom når hun giftes bort.

Kommentarer til denne saken